Неефективність бюрократії

Як могло вийти, що в списку санкцій відсутні провідні компанії з російським капіталом і присутні компанії, в якому такого капіталу немає?

Багато хто скаже, що бюрократія - одна з найсерйозніших проблем для нашої країни. Я б сказав, що питання не в самому існуванні бюрократії, а в її дивовижній неефективності. Вірніше, навіть не так: бюрократія заточена під інше. Не під управління державою, а під власне збагачення та виживання. Цим пострадянська бюрократія і відрізняється від бюрократії країн цивілізованого світу.

Коли потрібно придумати якусь корупційну схему, знайти можливість отримання прибутку з повітря та лобіювання кланових інтересів - наша бюрократія жахливо талановита. Дивовижно! Але от виникає принципове питання, державне. Санкції проти Росії. І ми бачимо, що ніякого ефективного апарату у нас немає.

Як могло вийти, що в списку санкцій відсутні провідні компанії з російським капіталом і присутні компанії, в якому такого капіталу немає? Ну добре, припустимо, що тут якраз грають свою роль корупційні інтереси, що це не недоробка, а зацікавленість. І віднесемо це якраз до ефективності. А зарубіжні журналісти? Як вони опинилися в списку? Або ми справді вважаємо, що робота провідних західних корпорацій порівняна з роботою російських ЗМІ?

Так, я можу припустити, що колеги їздили на Донбас без української акредитації. Вони, до речі, також їздили і в Чечню - без російської. Журналісти взагалі намагаються відвідувати місця конфліктів. При цьому ці журналісти аж ніяк не обов'язково - ангели з крильцями, які повинні розділяти наше уявлення про події. Їх завдання - дати споживачеві свій погляд, ознайомити зі своїми спостереженнями. Вони ж - або їхні колеги - дадуть погляд з Києва чи Краматорська. Так і будується інформування громадян у цивілізованому світі. Російські ЗМІ працюють інакше, тому що перебувають під щільним контролем держави і спецслужб. Але навіть в українських ЗМІ різноманітність думок і оцінок швидше схоже на європейську, ніж на російську. І, повірте мені, у нас є ЗМІ, які навмисно брешуть про війну на Донбасі. Не тому що не розуміють, як деякі західні колеги, а тому, що розуміють і працюють на ворога. Але ми ж не вводимо проти них санкцій?

І ця історія із західними журналістами - мабуть, набагато кращий показник неефективності бюрократії, ніж список фірм. Тому що в цьому випадку дурість зустрілася з некомпетентністю, прикинулася патріотизмом і все це виявилося владою.