Топ-5 українських чемпіонів, які подалися в політику

Після завершення спортивної кар'єри перед чемпіонами стоїть дилема – як жити далі і якій сфері присвятити решту життя

Досить часто відомі атлети пробують свої сили у далекій від спорту політиці. Свіжий приклад тому – колишній гравець київського "Динамо" та збірної України Владислав Ващук. Екс-футболіст оголосив про участь у виборах до Київської міської ради від партії "Батьківщина".

У пам'яті українців ще свіжий спогад про одного з найвидатніших футболістів нашої країни, володаря "Золотого м'яча"-2004 – Андрія Шевченка. У 2012-му він приєднався до партії "Україна - Вперед!" Наталії Королевської. Та випробувати свої сили в парламенті Шевченку не судилося – партія не пройшла до Верховної Ради.

А от олімпійський чемпіон-2004 з вільної боротьби Ельбрус Тедеєв після завершення кар'єри пристав на пропозицію ввійти до Партії регіонів. І у 2006-му спортсмен розпочав політичну діяльність в ролі народного депутата. Закінчилася вона після Революції Гідності у 2014-му.

У минулому залишилася і політична кар'єра одного з найвидатніших олімпійців України - 35-разового рекордсмена світу зі стрибків з жердиною Сергія Бубки. У 2002-му він пройшов до парламенту від блоку "За єдину Україну!", де посів 12-те місце у виборчому списку. Робота четвертого скликання завершилася у 2006-му. На той час Бубка вже очолював Національний олімпійський комітет України (з 2005 року), був членом Міжнародного олімпійського комітету (МОК), віце-президентом Міжнародної федерації легкої атлетики (IAAF) - тож зосередився на світовій спортивній політиці, претендуючи на посаду президента МОК (2013) та IAAF (2015).

Натомість "містер батерфляй" – чемпіон світу та срібний призер Олімпіади-2000 з плавання Денис Силантьєв – нині штурмує політичний Олімп. Минулого року від Радикальної партії він пройшов до парламенту.

Найбільш яскраво та завзято на політичній ниві проявив себе чемпіон світу з професійного боксу Віталій Кличко. У квітні-2010 створив партію УДАР, яка на парламентських виборах-2012 посіла третє місце, набравши 13,96% голосів. У 2014 році був обраний мером Києва. Нині, напередодні місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня, партія УДАР та Блок Петра Порошенка домовились спільно йти на місцеві вибори. Тим часом Віталій знову балотуватиметься в мери столиці.

Насправді, список спортсменів, які проривалися до великої політики, ще довший. Зокрема, футболіст, володар "Золотого м'яча"-1975 Олег Блохін (був нардепом з 1998 по 2006 від комуністів та СДПУ (о), а також олімпійський чемпіон-1988 з баскетболу Олександр Волков (був депутатом упродовж 2007 - 2014 років від "Нашої України", а потім від Партії регіонів).