ТОП-5 російських артистів, які потерпають через проукраїнську позицію

Поки деякі українські артисти їздять підзаробити до країни-агресора, закриваючи очі на смерті українців на Донбасі з вини Путіна, страждають ті російські артисти, які не зраджують собі та не прогинаються під владу Кремля

Поки український Мінкульт складає "білі" та "чорні" списки, російська влада псує життя своїм громадянам, які підтримують Україну та засуджують агресію Росії. Якщо не брати до уваги українських артистів-зрадників (яких, щонайменше, 20), цілком природно, що українські артисти виступають на підтримку своєї країни та, як наслідок, потерпають від цього в Росії. Утім, окремої поваги заслуговують росіяни, які підтримують Україну.

Насправді таких артистів чимало. Серед них Лія Ахеджакова, Олег Басілашвілі, Армен Джигарханян, Юрій Шевчук, Марк Захаров, Андрій Кончаловський, Борис Акунін та багато інших. Еспресо.TV нагадує імена тих російських митців, які втратили можливість вільно творити на працювати в Росії через свою позицію.

Андрій Макаревич

Напевно, складно згадати якогось іншого російського артиста, який зазнав би більше гонінь у Росії, ніж Андрій Макаревич. Талановитий російський музикант, лідер гурту "Машина часу" все частіше згадується в ЗМІ як ключова фігура чергового скандалу. Вже понад рік він потерпає через свою сміливу і відкриту позицію. Його засуджуючі заяви дратували владу та провладних активістів, утім музиканта не чіпали. Аж поки в серпні минулого року Макаревич не приїхав на Донбас виступити перед дітьми-біженцями з Донецька та Луганська. На музиканта накинулися одразу на всіх фронтах. У російських ЗМІ на нього повісили тавро "фашист", у Держдумі вимагали позбавити державних нагород, а член ЛДПР Дмитро Литвинцев запропонував "вислати" Макаревича з Росії.

Гурту "Машина часу" скасували концерти в Санкт-Петербурзі, Кірові, Казані, Самарі, Саратові, Красноярську, Томську, Новосибірську та інших містах. Ба більше, сам гурт "Машина часу" припинив виступати разом через конфлікт поглядів щодо України. Окрім скасування концертів, російські комуністи прагнуть заборонити ротацію його пісень. Дехто навіть вимагає "маркувати" афіші артистів, які підтримували Революцію Гідності в Україні. Окрім концертів Макаревича, скасовують і благодійні акції, у яких він бере участь.

Хтось створює плакати, які навряд чи мають якусь силу, утім і не можуть вважатися приємними. І це не повний список того, чим намагаються зіпсувати життя артисту.

Утім, як каже сам музикант, ці заходи для нього залишаються марними. Він активно гастролює Європою, грає концерти в Україні та Ізраїлі і зізнається: повага людей, у яких в голові виросла пухлина під назвою "уракримнаш", не цікавить.

Борис Гребенщиков

Не дуже відстає від Андрія Макаревича інший російський рок-музикант, лідер гурту "Акваріум" Борис Гребенщиков. Музикант засуджував агресію Путіна, але "вагомі" підстави для сплеску агресії у прокремлівських активістів знайшлися після приїзду Гребенщикова в Україну. Після концерту музикант зустрівся з губернатором Одеської області Михайлом Саакашвілі. Після цього, зокрема, член комітету Держдуми з оборони Олексій Журавльов назвав Гребенщикова викресленим з історії Росії. За його словами, зустрічатися з "ворогом Росії" - це зрада.

Депутат Держдуми від ЛДПР Роман Худяков заявив, що після візиту Бориса Гребенщикова в Одесу в його очах він "впав як співак на найнижчий рівень". У свою чергу, член комітету Держдуми з бюджету і податків Євген Федоров вважає, що музиканта "використовують американці в своїй програмі з повалення російської влади".

Земфіра

Для того, щоб перетворитися на "червону ганчірку" в очах зомбованих пропагандою росіян та російських депутатів, багато не треба. Російська співачка не робила гучних заяв та залишалася поза політикою, аж поки не підняла на одному з концертів у Грузії український прапор. 

Земфірі закидали зраду, у Держдумі назвали її "втраченою для російського суспільства", деякі російські громадяни згадали примарні образи та навіть вимагали відкрити проти неї кримінальну справу. У Санкт-Петербурзі скасували концерт співачки і додали, що причини цього називати нема потреби.

Отар Кушанашвілі назвав вчинок співачки з українським прапором "неприйнятним та огидним", написавши цілий "гнівний" текст на Lifenews, назвавши його "Не моя Земфіра". Голова міжнародного комітету Держдуми Олексій Пушков у перший же день на своїй сторінці в Twitter розпочав "голосування" серед користувачів соцмережі: засуджують чи підтримують люди вчинок Земфіри.

Продюсер і чоловік співачки Валерії Йосип Пригожин, відомий любов'ю до Путіна та висловлюваннями проти України, назвав вчинок Земфіри "людоїдським піаром". Він також чомусь вирішив, що, піднявши український прапор, Земфіра сказала всім, що "росіяни – сіра маса". "Тому вона, будучи громадянкою Росії, може собі дозволити на концерті в Грузії виступати з українським прапором, і їй нічого за це не буде", - сказав він Lifenews.

Російський адвокат Дмитро Аграновський написав у своєму Twitter: "Земфіра завжди була огидна - пропаганда наркоманії, депресії, чорнухи. Плюс ще просто негарна і чоловікоподібна тітка". На цьому він не обмежився. Аграновський упевнений, що весь російський рок 1980-х - це американський антиросійський проект. Російська журналістка та телеведуча Тіна Канделакі зазначила, що Земфіра дурна та божевільна і, звісно, нічого не розуміє в сучасній політиці. "Дайте Земфірі спокій. Вона – геній. Божевільна. Вона не думає, що Україну банально ділять олігархи", – написала Канделакі в своєму Instagram. Скандальний актор Олексій Панін, який щойно вийшов з психіатричної лікарні, зазначив, що цим вчинком співачка Земфіра показала, що вона вважає себе патріотом "хунти, бандитів, які дорвалися до влади". Лідер гурту "Агата Кристі", який неодноразово підтримував терористів Донбасу, Вадим Самойлов зазначив, що "такі речі відбуваються не від великого розуму".

Дісталося і фанатам співачки. Активістів, які знімали ролик на підтримку Земфіри, затримали в Москві. Як пізніше пояснили, активісти "організували неузгоджений захід".

Діана Арбеніна

Російська співачка, лідер гурту "Ночные снайперы" теж потрапила під опалу. Вона висловила підтримку українцям і одразу перетворилася на ворога російського народу. Посприяв цьому і "викривальний" фільм "17 ворогів хунти" від НТВ, фігуранткою якого стала Арбеніна. Після цього артистці скасували щонайменше 10 концертів по всій Росії: Бєлгород, Казань, Нижній Новгород, Благовєщенськ тощо. А в Тюмені взагалі вирішили, що Арбеніна ображає росіян відвертими "антипатріотичними, антидержавними заявами".

Цікаво, що причини, з яких скасовують концерти, начебто неполітичні. "Протікав дах, був ремонт у клубі, майданчик раптово забирали під інші міські потреби, і все це, звісно ж, брехня", - розповіла на своїй сторінці в соцмережі Діана Арбеніна. Концерт в Краснодарі скасували через "заплановану пожежу". А у Москві побоялися навіть проводити літературний вечір артистки. 

Ось у такий спосіб група "Главплакат.ру" намагається образити артистів, які підтримують Україну.

Noize-MC

У списку тих, хто страждає від влади своєї країни, і російський репер Noize MC, який підтримав українців. Точніше, він спробував спростувати стереотип про "злих бандерівців" у Львові, за що багато поплатився. Спочатку ще під час виступу на російському фестивалі музиканту вимкнули мікрофон, коли він почав розповідати, яких людей побачив в Україні. Після цього один за одним почали скасовувати його концерти в Росії. 

Виступ музиканта у Краснодарі, запланований на 10 квітня, скасували "борці за мораль". Вони переконали всіх, що виступ репера несе загрозу виникнення "ексцесів". Скасували концерт і у Владивостоці. 

Представники фракції КПРФ у Держдумі закликають російські телеканали і радіостанції відмовитися від "антиросійських" артистів та "поважати себе". Серед таких "антиросійських" виконавців назвали Noize MC та, звісно, Макаревича.