Чому нам не варто боятися допінг-ревізорів ВАДА

На тлі гучного допінгового скандалу в Росії звістка про те, що Всесвітнє антидопінгове агенство (ВАДА) вирішило взятися за неакредитовану антидопінгову лабораторію України, прозвучала тривожно

Проте, по суті, нічого страшного не сталося. Лабораторія Національного антидопінгового центру України не має акредитації ВАДА, тому не може проводити аналіз допінг-проб міжнародного рівня.

Через це раніше проби, взяті в лабораторії українського центру, надсилалися у Росію або Європу. Причому половина допінг-тестів українських спортсменів їхала саме до Москви. Та останні два роки ця практика була припинена через сумнозвісні події. Тож аналізи відправляли на експертизу у Західну Європу – Німеччину, Австрію, Швейцарію та Польщу.

Нічого дивного в тому немає, що ВАДА вирішила атестувати українську лабораторію. Тим паче, що у вересні делегація цієї міжнародної організації вже приїздила до Києва. Її представники оглянули Національний антидопінговий центр та лабораторію, перевірили їх на відповідність міжнародним стандартам та вимогам.

Говорити про те, що Україна опинилася у чорному списку підозрюваних, зарано. По-перше, наші спортсмени не здають масово - та навіть часто – позитивні допінг-проби. Хоча, звісно, поодинокі випадки є. По-друге, якби ми опинилися "на олівці" у ВАДА, то формулювання звучало б інакше. Як-от це знайшли для антидопінгових агентств Бразилії, Бельгії, Франції, Греції, Мексики та Іспанії - перебуватимуть під "наглядом" до 18 березня.

Ну, а по-третє, в Україні просто не може бути такої ситуації, як в Росії. Бо нашій владі практично немає жодного діла (або є зовсім невелике) до спорту. Вона не використовує його як засіб пропаганди. Їй непотрібні чемпіони, тому вони і не поставлені на допінговий "конвеєр виробництва". Виявляється, в ігнорі спортивної галузі можна знайти і свій плюс, хай і настільки несподіваний.

В усій цій історії все-таки простежується російський слід. Росія своїми допінговими масштабами і їх викриттям, мабуть, перелякала ВАДА, яка взялася перешерстити й інші країни.

Тож поки що для атестації центру нам треба готувати гроші. Всі візити представників ВАДА здійснюються за рахунок лабораторії-кандидата. Крім того, одним із пунктів для акредитації є гарантування фінансування центру протягом трьох років, а також країна має платити фінансові внески ВАДА.