Як країни зливають своїх допінгових чемпіонів, боячись долі Росії

Після допінгового скандалу з легкоатлетичною збірною Росії, яку можуть взагалі не допустити до Олімпіади-2016, інші держави одна за одною почали самі дискваліфіковувати своїх спортсменів

Першою стала Федерація легкої атлетики України (ФЛАУ). Вона  дискваліфікувала національну рекордсменку з марафону Тетяну Гамеру-Шмирко на чотири роки за вживання допінгу.

За рішенням ФЛАУ, Гамера-Шмирко відбуватиме дискваліфікацію з 30 вересня 2015 р. до 29 вересня 2019 року. Усі результати 32-річної спортсменки за період з 26 серпня 2011 року по 30 вересня 2015 р. анульовані.

Таким чином, Тетяну позбавили титулу рекордсменки України, який вона здобула 25 січня 2015 року з результатом 2:22.09 на марафоні в японській Осаці. Крім того, українка буде позбавлена трьох перемог на марафоні в Осаці в 2013–2015 роках.

Наступного дня вже заявила про це Греція. Її федерація легкої атлетики (SEGAS) відкрила дисциплінарну справу проти дворазового призера Олімпійських ігор у потрійному стрибку Хрісопії Деветці. Її теж підозрюють у вживанні заборонених препаратів.

Масовим покаранням відреагувала на події Італія. Національний олімпійський комітет (НОК) країни вимагає дискваліфікувати 26 легкоатлетів. Всіх їх звинувачують також в ухилянні від проведення допінг-тестів. НОК Італії хоче дискваліфікувати непокірних на два роки.

Наступного року суд прийме рішення про санкції щодо атлетів. П'ять з них вже кваліфікувалися на Ігри-2016 в Ріо-де-Жанейро, десять осіб завершили кар'єру.Найвідоміші спортсмени в цьому списку - бронзовий призер Олімпіади-2012 у потрійному стрибку Фабріціо Донато і срібний призер чемпіонату світу-2007 у стрибках у довжину Ендрю Хоу.

Допінг – не лише хвороба, а й рушій результатів і рекордів у сучасному спорті. Тож деякі країни вирішили спрацювати на випередження і не чекати такої ганьби від Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА), якої дочекалася Росія, а разом із тим – і катастрофічних санкцій.

Хоча, з іншого боку, цим самим держави самі привернули увагу до себе – у нас є проблема, наші чемпіони "нечисті". І можливо, це стане сигналом для ВАДА пильніше перевіряти спортсменів із цих країн.

Ніхто не гарантує, що та напасть, яка трапилася з росіянами, омине інші збірні. Задурманені славою і смаком великих перемог є скрізь. От тільки чи є вони серед чиновників, які можуть поставити на конвеєр "виробництва" таких чемпіонів (як це було в Росії) – питання. І занепокоєння про це висловлювали одразу після фільму німецького журналіста, який і викрив росіян.

Фото: IAAF, Getty Images, kurir.rs