Оболонські диверсанти. Чому бійці АТО вбивають один одного в Києві

Спецоперація "Альфи" на Оболоні в Києві закінчилась війною патріотів

У ніч з 9 на 10 грудня спецпризначенці "Альфи" провели масштабну операцію по захопленню диверсантів у Києві. Спецоперація була надскладною: семирічна дитина-заручник, квартира напхана вибухівкою, якої вистачило б, аби у повітря злетів увесь під’їзд.

Під час операції загинули двоє – боєць спецпідрозділа СБУ Андрій Кузьменко і очільник угрупування Олег Мужчиль.  

Виявилось, що загиблий боєць "Альфи" довгий час воював на фронті, має багато нагород, вішав український прапор над звільненим Краматорськом. Звичайно, був патріотом. Як і інший вбитий, той, кого в СБУ назвали ватажком диверсантів.

Історія Лісника

Олег Мужчиль, більш знаний як розвідник-Лісник, як виявилось, теж мав довгу і складну військову історію. Родом зі Сходу України, він очолював один з підрозділів розвідки ДУК "Правого сектору", воював у другу Чеченську війну на боці чеченців. Але і це не все. Виявилося, що Мужчиль очолював Духовне управління українських буддистів, був настоятелем буддійського монастиря.

Однак, відомий блогер Євген Іхельзон пише, що Мужчиль був "самозванцем, який вигадав свою біографію, всі його історії були брехнею. Чернече ім'я і школу він придумав сам, таке трапляється в країнах, де люди неосвічені і не можуть перевірити".

Після загибелі Мужчиля у ПС заявили, що 31 серпня він добровільно покинув організацію і відтоді вони "не мають з ними нічого спільного"

Як пише журналістка, соратниця Дмитра Яроша - Олена Білозерська, стосунки Лісника з "Правим сектором" були дуже складними.

 "Дмитра Яроша він тупо ненавидів, асоціював себе лише з ДУК, і те - з деякими "оговорками". Постійно закликав до бунтів, терактів, будь-яких силових дій, як маячню сприймав усі аргументи на тему, що не можна робити такі речі, поки в державі не назріла революційна ситуація", - розповідає вона.

За словами Білозерської, Мужчиль-Лісник постійно лаяв Яроша, ПС і взагалі всіх за "млявість, нерішучість, неготовність вже зараз підривати усе, що рухається, і стріляти в усе, що піднімає голову". Навіть мав президентські амбіції. Вважав, що тільки він один має необхідну силу і волю, щоб керувати державою.

В СБУ ж кажуть, що Мужчиль мав три паспорти на різні прізвища, неодноразово їздив до Росії.

Радикальні патріоти

На цей час за офіційними даними близько 150 тисяч людей пройшли через зону бойових дій на Сході. Багато з них повернулося додому не з порожніми руками. Всю зброю, яку можна вивезти, вони забирають з собою. Ховають її по квартирах, дачах, підвалах. Одним вона потрібна, щоб захищатися, іншим - щоб розбагатіти, а третім – щоб знищити "новий режим Порошенка".

"Частина бійців АТО повернулась екстремістськи налаштованими через те, що не проходять реформи, через відсутність грошей, елементарного лікування після поранень. Вони готові діяти радикально. А в Росії це готові використати", - пояснює Еспресо.TV екс-очільник зовнішньої розвідки СБУ Микола Маломуж.

За його словами "оболонське" угрупування взагалі не можна віднести до диверсійно-розвідувальних.

"ДРГ  - це перш за все офіцерський склад або досвідчені бойовики, яких готують роками. Це люди під егідою ФСБ, ГРУ, Генштабу Росії, які діють в радикальний спосіб. За моїми оперативними даними на Оболоні таких ознак не було", - наголошує екс-керівник розвідки.

Маломуж вважає, що справжні диверсанти діють набагато чистіше, вони не розміщуються в таких квартирах, не розкидають вибухівку, не беруть з собою дітей і жінок.

Ці люди - одні з тисяч, яким війна зламала психіку та повністю зруйнувала систему координат. Звісно, фактор вербування зневірених патріотів спецслужбами РФ виключати не можна. Все це буде з’ясоване найближчим часом. Росію стимулює наявність зброї, агресивних радикалів в українському суспільстві, але валити все на "сусіда" та ігнорувати перші поштовхи землетрусу у себе в хаті як мінімум необачно.

В суспільстві ставлення до загиблих також діаметрально протилежні. В соцмережах оплакують мертвих, співчувають родинам, пишуть "вічна пам'ять героям". Тільки для одних "герой, - це "альфівець", який своєю смертю врятував дитину і жінку, для інших - Лісник, який боровся за Україну, а його вбив "режим Порошенка".