Індекс “Олів’є”. Наскільки здорожчав культовий салат за останні 5 років

Напередодні Нового року заведено підбивати всілякі підсумки. Журналісти програми "ШУСТРОВА LIVE" вирішили дослідити – як змінювалася у ціні головна новорічна страва українців

Наскільки здорожчав салат “Олів'є” за останні 5 років, у яких регіонах країни найдешевші інгредієнти та яку суму треба викласти в новорічну ніч за одну порцію у столичному ресторані.

Культовий салат, без якого не минає жодне новорічне застілля, вже давно перетворився у справжній індикатор цін на продукти харчування. Щоб підрахувати власний Індекс “Олів'є”, ми взяли за основу дві порції. Інгредієнти такі: дві картоплини, два солоних огірки, одна морквина, одне куряче філе, 5 яєць, половину банки консервованого зеленого горошку, половину пучка свіжої зеленої цибулі та 200 грамів майонезу. Сьогодні такий набір харчів у середньому коштує 62 гривні 50 копійок.

За останні 5 років ці інгредієнти подорожчали на 221%. Тобто більше ніж удвічі. Найбільш стрімко ціна набору зростала в останні два роки. Якщо з 2011-го до 2013-го щорічно салат дорожчав десь на 5%, то 2014-го підскочив на третину, а 2015-го — аж на 50%.

Залежно від регіону нашої країни, потрібні для салату продукти коштуватимуть від шістдесяти до вісімдесяти гривень.

Найдешевше приготувати “Олів’є” буде на Львівщині. Там набір на дві порції обійдеться у 60 гривень 50 копійок. Трохи дорожче - в Харківській області: 64 гривні. Мешканці окупованої частини Луганщини за “Олів’є” повинні будуть викласти 69 гривень 80 копійок. На Одещині придбати необхідні для салату продукти коштуватиме 77 гривень.  А найдорожчим салат вийде у Криму. Там набір інгредієнтів оцінюється у 80 із половиною гривень.  

Якщо ви думаєте, що це дорого, помножте ціну на десять. Саме стільки коштуватимуть дві порції культового для українців салату в новорічну ніч у найдорожчих ресторанах Києва. 295 гривень за 200 грамів “Олів’є” з карпаччо та солодкої креветки. З таким контрастом – 60 гривень за набір продуктів на 2 порції виглядає вже й не так дорого.