Як фінансова скрута жене українських футболістів до Європи

Зимовий трансферний період в українському футболі відзначився суттєвим відтоком гравців команд Прем'єр-ліги до далеко не найсильніших європейських клубів та чемпіонатів

Нова хвиля

Нинішнє зимове трансферне вікно в українському футболі відзначилося великою кількістю переходів гравців наших клубів до команд із Європи. При цьому виконавці погоджуються навіть на пропозиції середняків з чемпіонатів, які ще "вчора" вважалися якщо не слабшими, то точно не сильнішими за українську першість – турецького, бельгійського, грецького.

Змушує гравців "емігрувати" економічна криза, яка охопила український клубний футбол. Через неї можна констатувати, що фінансово впевнено зараз почуваються лише дві команди Прем'єр-ліги – "Динамо" та "Шахтар", у решти ж є відчутні проблеми.

І якщо раніше футболісти шукали кращого життя на сході – у заможних, але слабких азербайджанських та казахстанських клубах та жертвували професійним зростанням, то зараз помітна інша тенденція. Гравці йдуть на менші гроші у досить міцні європейські чемпіонати, але при цьому зберігають можливості прогресувати.

Приваблива Туреччина

У січні відразу кілька кваліфікованих українських футболістів опинилися у Туреччині. Найгучнішим виявився трансфер голкіпера "Дніпра" та збірної України Дениса Бойка до "Бешикташу". Стамбульці виклали за одного з кращих наших воротарів 3,3 млн євро та уклали з ним контракт на 4,5 років, за яким він зароблятиме 1,5 млн євро щороку.

На турецьких полях Бойку протистоятиме співвітчизник – екс-форвард дніпродзержинської "Сталі" Владислав Кулач, права на якого належать "Шахтарю". Донеччани віддали нападника, який забив у першій частині чемпіонату шість голів, у оренду аутсайдеру турецької першості "Ескішехірспору", який розташовується у турнірній таблиці на передостанньому – 17-му місці.

А от колишній партнер Бойка по збірній України Кирило Ковальчук, гратиме за клуб другого турецького дивізіону - "Каршіяку".

У Туреччині може опинитися й форвард "Дніпра" та національної збірної Євген Селезньов, якого хоче купити один з найзатятіших суперників "Бешикташа" у боротьбі за чемпіонство – "Галатарсарай". Втім для здійснення трансферу у стамбульців залишилося обмаль часу – 1 лютого зимове вікно для переходів зачиниться.

У пошуках ігрової практики

Цієї зими вирішив залишити український чемпіонат ще один футболіст збірної України – Руслан Малиновський. Лідер луганської "Зорі", який перебуває на контракті у "Шахтарі", пішов у оренду до бельгійського "Генку".

Таким чином, Малиновський намагається отримати більшу, ніж у нашій Прем'єр-лізі, ігрову практику напередодні Євро-2016 та проявити себе у двобоях з лідерами чемпіонату Бельгії. Поки що його "Генк" до елітних клубів не належить і займає у турнірній таблиці шосту позицію.

У пошуках ігрового час до сусідніх з Бельгією Нідерландів у 2014 році відправився й інший хавбек збірної України – Денис Олійник, який не потрапляв до складу "Дніпра" і перейшов до "Віттеса". Зараз клуб українця у чемпіонаті розташувався на шостій сходинці, а сам Олійник, завдяки виступам у чемпіонаті Нідерландів, зміг досягти своєї мети та повернувся до національної збірної.

Не на перших ролях у чемпіонаті Греції перебуває новий клуб Андрія Цурікова – "Левадіакос", який йде у турнірі сьомим. Півзахисника "Динамо" у цій команді проведе у оренді наступні півроку.

У Греції Цуріков складе компанію своєму колишньому одноклубнику – Євгену Селіну, який з літа 2015 року грає у складі іншого представника місцевої суперліги – "Платаніаса", який займає 11-е місце.

На шляху до еліти

Втім, затребувані українські футболісти не лише у чемпіонатах другого ешелону, але й у топ-лігах. З літа минулого року у складі чинного переможця Ліги Європи – іспанської "Севільї" виступає Євген Коноплянка.

Намагаються вибудувати кар'єру у Іспанії й молоді гравці – 18-річний півзахисник української молодіжної збірної Мар'ян Швед виступає за дублюючий склад тієї ж "Севільї". А вихованець юнацької академії донецького "Шахтаря" Бека Вачіберадзе грає у другому іспанському дивізіоні за молодіжку "Бетіса".

У чемпіонаті Німеччини наступні півроку виступатиме форвард збірної України Артем Кравець, якого київське "Динамо" орендувало "Штутграту", який посідає у Бундеслізі 17-е місце та намагається врятуватися від вильоту у нижчий дивізіон.

З 2014 року у Німеччині грає за "Байєр" футболіст молодіжної збірної України Владлен Юрченко, який віддав перевагу європейській кар'єрі над сумнівними перспективами пробитися до основного складу донецького "Шахтаря".

У чемпіонаті Італії наш футбол з цього сезону презентує екс-захисник збанкрутілого донецького "Металурга" – Василь Прийма. В жовтні він на правах вільного агента перейшов до "Торіно", втім наразі зіграв за свою нову команду лише одного разу – у Кубку Італії.

Плюси та мінуси

Тож масовий відтік українських футболістів до Європи має переваги та ризики. Плюсом є досвід виступів на європейському рівні, який серед іншого урізноманітнює й вибір тренерів збірної України, особливо якщо клуби наших легіонерів грають у єврокубках.

Мінуси теж очевидні – багатьом нашим футболістам не одразу вдається прилаштуватися до нових реалій, через що вони втрачають місце у основному складі своїх клубів. Приклад того ж Євгена Коноплянки, який у Новому році сидить у запасі "Севільї" – красномовний. У подібних випадках такі трансфери йдуть і самим футболістам і національній команді перед Євро-2016 на шкоду.