Діяти спільно. Як Штайнмаєр та Еро збираються боротися з українською корупцією

Висновок, який роблять глави зовнішньополітичних відомств, - вирок українському популізму, пише Віталій Портников

Міністри закордонних справ Франції і Німеччини, які прибувають сьогодні до української столиці, виступили зі спільною статтею, що відбиває їхнє уявлення про подальший шлях розвитку нашої країни та її співпраці з Європейським союзом.

У цьому тексті неважко відшукати перерахування всіх головних викликів для українських реформ, про які говорять і в нашій країні. Говориться про звинувачення в корупції, про проблеми в державному секторі, про економічне всевладдя "окремих людей". Так що не потрібно бачити, що всього цього не помічають і на Заході.

Але висновок, який роблять глави зовнішньополітичних відомств, - вирок українському популізму, якими б масками цей популізм не прикривався. Міністри нагадують, що шлях модернізації держави і суспільства - це довгий шлях. І нагадують про необхідність консолідації на цьому шляху. "Діяти спільно" - ось європейський рецепт для України. І це не просто рецепт - це умова виділення подальшої фінансової допомоги. Це передумова для інтересу інвесторів. Це умова європейської інтеграції нашої країни.

Зрозуміло, що цей рецепт не сподобається багатьом українським політикам, які сприймають складну ситуацію в нашій країні як можливість прийти до влади і отримати доступ до фінансових потоків і взаєморозуміння з тими самими "окремими людьми". Цей рецепт не сподобається багатьом "корисним ідіотам", які звично оглядаються на всі боки в пошуках чергового рятівника нашої країни. Але у європейців є досвід модернізації власних країн. Після Другої світової війни і Франція, і Німеччина лежали в руїнах. Їхній економічний успіх ґрунтувався, звичайно, на американській допомозі. Але і на суспільній єдності, на вмінні пройти разом складний і довгий - довгий це дуже важливе слово - шлях перетворень. І розумінні, що кожен, хто будує нову країну, будує її не тільки і не стільки для себе, скільки для майбутніх поколінь.

Таке розуміння, до речі, нерідко допомагає прискорити процес. А політичний егоїзм і популістська дурість цей процес сповільнюють і перетворюють будь-які зміни в біганину по замкнутому колу безвиході.