Американський дипломат: Політика Росії – створювати небезпечні ситуації

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер в інтерв'ю Еспресо розповів, навіщо Росія намагається залякати Захід військовими провокаціями та у що це може вилитись

У середу, 20 квітня, в Брюсселі відбулось спільне засідання Ради Росія – НАТО. Вони не проводились вже два роки – з того часу, як Росія окупувала Крим.

Російські представники говорять, що задоволені результатом зустрічі. Голова російської делегації, постійний представник Росії в НАТО Олександр Грушко заявив, що сам факт проведення засідання говорить, що проект "ізоляція Росії" провалився. З іншого боку, за його ж словами, Росія не дуже то й хоче відновлювати стосунки з Альянсом.

Натомість генсек НАТО Єнс Столтенберг відзначив, що зустріч не змінила ситуацію – глибокі та стійкі неузгодженості між РФ та Альянсом продовжують існувати.

"Союзники по НАТО підтвердили, що не може бути практичної співпраці до того часу, поки Росія не повернеться до поважання міжнародного законодавства. Але ми триматимемо канали комунікації відкритими", - сказав Столтенберг.

Таким чином, можна констатувати, що саміт Росія – НАТО став саме тим, про що й говорили напередодні його проведення – спробою прояснення позиції обох сторін. Ніякого налагодження стосунків не відбулось, Україну не зрадили – НАТО продовжує наполягати на незаконності анексії Криму та окупації частини районів на сході України (пасаж Столтенберга щодо міжнародного законодавства – саме про це).

Напередодні саміту на 9-му Київському безпековому форумі журналісти Еспресо.TV поспілкувались з колишнім послом США в Україні Стівеном Пайфером щодо взаємодії Росії та НАТО.

Зараз Пайфер – старший науковий співробітник Центру США і Європи та директор з контролю і нерозповсюдження озброєння в Інституті Брукінгса. Це інтерв'ю також минулої суботи, 16 травня, було в ефірі щотижневої аналітичній передачі "Швидкість світу на телеканалі "Еспресо".

Нещодавно стало відомо, що російські винищувачі пролетіли близько від американського ракетного есмінця і це було досить небезпечно. Раніше було враження, що Росія і НАТО збирались домовитись щодо Сирії. Але зараз ми спостерігаємо ці рухи з боку російських військових. Чи можемо казати, що повернулась ера Холодної війни?

Я не впевнений, що ми можемо використовувати термін Холодна війна. Тому що в контексті Холодної війни ми говоримо про Радянський союз і Варшавський пакт. Натомість сьогодні ми говоримо тільки про Росію. Тому це не Холодна війна. Зараз ми переживаємо найскладніший період у російських відносинах із Заходом, починаючи з 1991 року.

А поведінка російських льотчиків, які пролітають над американськими кораблями, є навмисно провокативною і абсолютно непрофесійною. І це одне з найбільших порушень правил, які ми узгодили ще в 1972 році. Тоді ми домовились, як уникати зіткнень американських і радянських військ, які перебували на близькій відстані один від одного.

Але ми вже не вперше спостерігаємо за такими російськими діями. Чи очікуєте ви, що після спільного самміту НАТО і Росії ці несанкціоновані дії з російської сторони припиняться?

Ми повинні це побачити. Я сподіваюсь, що після цієї зустрічі ми дійдемо до певної згоди та правил щодо організації роботи військ НАТО і Росії, які працюють дуже близько один від одного, щоб надалі уникнути непорозумінь.

Я вважаю, що це буде корисно. Адже жодна сторона не хоче, щоб трапились якісь інциденти чи помилки, які призвели б до зіткнення. Але я не впевнений, що росіяни готові це зробити. Інколи мені здається, що їм навіть подобається ризикувати і створювати такі інциденти. Тому що такі дії, як я вважаю, є частиною російської політики залякування Заходу.

Ви маєте на увазі, що це така їхня політика чи певна ірраціональна поведінка з російського боку?

Мені здається, що це більше політика. Росіяни працюють над тим, щоб створювати такі небезпечні ситуації і помилки.

Тобто це схоже на те, як раніше президент Ніксон вдавався ніби-то до політики навіженого?

Можливо так. Наприклад, два роки назад, коли був інцидент з російським літаком, який пролітав із вимкнутим радаром. І в останній момент пілот шведських авіаліній ухилився, щоб уникнути зіткнення. А що було б, якщо воно все ж таки трапилось і вбило сотні людей? Тоді був би значний тиск на війська НАТО, щоб вони посилили свої зусилля для перехоплення російських літаків. І ми б мали дуже складну ситуацію, яка б дуже швидко розвивалась. Це не повинно бути в інтересах жодної з країн.

Турецькі військові вже збили російський літак. Чи є ризик, що почнеться повномасштабний конфлікт між країнами НАТО і Росією?

Я не вважаю, що це буде можливо. Але необхідно думати про те, щоб оминути подібні зіткнення у майбутньому.