Чому Україні не треба припиняти "блокаду" Донбасу

Якщо в Росії говорять, що тільки кінець "блокади" нормалізує ситуацію на Донбасі, значить, Україна знаходиться на правильному шляху

Заява російського спеціального представника на переговорах в Мінську Бориса Гризлова про те, що тільки припинення "блокади Донбас" дозволить говорити про нормалізацію ситуації в окупованому Путіним регіоні, дозволяє зробити висновок про те, чого насправді хоче Москва.

Її мета - щоб ми утримували і окупантів, і населення, яке перебуває під їхнім контролем. Щоб влада у "народних республіках" належала бандитам, яких відбиратимуть Сурков і Гризлов - а гроші йшли з українського бюджету. Щоб вони нас убивали, а ми з ними торгували. Ось чого хоче Путін.

Це - не символічна мета. Грошей у російського правителя вже не так багато. Скоро вже буде не вистачати на власні регіони. Зрозуміло, що росіяни звикли до бідності і не будут нарікати, коли у них значно погіршиться рівень життя.


Але у влади є "больові точки" - Москва і Петербург. Населення обох столиць має жити комфортно навіть на тлі загальної бідності - це запорука стабільності і процвітання будь-якої російської влади - від царської і більшовицької до путінської.


Але у історії Росії вже були ситуації, коли грошей на столиці не вистачало - і тоді режими валилися. Це саме те, чого Путін хоче не допустити. І зараз для нього кожна копійка є важливою.

Тому російська дипломатія зосередилася саме на вирішенні фінансових проблем режиму. Вона бореться за зняття санкцій - тому що в Росії розуміють, що їхнє продовження призведе до дефолту державних компаній.

Вона намагається домогтися відновлення українських виплат в окуповані райони - тому що в іншому випадку платити доводиться самим росіянам.

Якщо Гризлов говорить, що тільки кінець "блокади" нормалізує ситуацію на Донбасі, значить, Україна знаходиться на правильному шляху.

Тільки справжня реінтеграція регіону - без окупантів і найманців, під українським прапором - може бути вирішенням проблеми. А до цього рішення Путін повинен витрачати на Донбас гроші, яких у нього вже немає.