"Михайлівський". Як поховати банк за декілька днів

Виведення з ринку банку "Михайлівський" перетворилось на детективну історію

Лідер кредитування

24 травня НБУ визнав неплатоспроможним банк "Михайлівський", який був одним із лідерів на ринку споживчого кредитування. Окрім того, "Михайлівський" агресивно демпінгував на ринку депозитів – банк пропонував одну з найвищих ставок для клієнтів у 25%.

Власником банку є Віктор Поліщук, якому також належать мережі побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" та "Технополіс". Саме під видачу кредитів на покупку побутової техніки і був створений "Михайлівський".

Поліщук за лічені дні до визнання "Михайлівського" неплатоспроможним продав групі інвесторів контрольний пакет 92,5% в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% акцій банку.

Читайте також: Віктор Поліщук. Сімейні зв'язки Дмитра Медведєва в Україні

"Внаслідок такого придбання жоден з інвесторів не отримав істотної частки в ПАТ "Банк Михайлівський", - повідомляє прес-служба банку.

Більш того, в фінустанові тоді сказали, що "інвестори ведуть переговори по залученню європейського капіталу в банк".

Власниками "Екосіпан" числяться 11 осіб. Нацбанк назвав таку структуру власності "футбольною командою" і наголосив на її непрозорості.

Махінації

В НБУ підозрюють керівництво "Михайлівського" в махінаціях та звинувачують банкірів в тому, що куратора Нацбанка просто не пускали до інформації, яка б підтвердила порушення.

"20 травня банк заявив, що з технічних причин в ньому не працює система "операційний день банку". Система не працювала весь день, що унеможливило доступ куратора до операційних даних. Вона запрацювала лише пізно ввечері 20 травня", - повідомила заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

За словами Рожкової, куратор побачив "велику кількість операцій з переказу вкладів фізосіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку". По даним ЗМІ, в цей же час великі депозити розбивались на менші, щоб вкладники потім могли їх отримати у Фонді гарантування вкладів.


Після цих махінацій навантаження на Фонд зросло з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн, констатує НБУ.


"За результатами перевірки Національний банк планує звернутися в правоохоронні органи з приводу доведення банку до банкрутства. Додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів в обсязі 1 млрд грн буде оскаржуватися", - йдеться в повідомленні регулятора.

Виведення активів

Ще 18 травня голова правління "Михайлівського" Ігор Дорошенко повідомив, що залишив посаду. Одразу після цього він був призначений головним виконавчим директором кіпрської PT PLATINUM PUBLIC LIMITED, яка виступає власником "Платинум Банку".

Вже 23 квітня в банку почали діяти обмеження: клієнти могли провести операції на суму не більше 5 тис. грн за картками VISA і MasterCard. Спочатку в банку пояснювали це установкою нового програмного забезпечення.

Як розповів Еспресо.TV один із співробітників банку, заздалегідь було зрозуміло, що мова йде про виведення фінустанови з ринку.

"Після того як пішов з посади Дорошенко в п’ятницю змусили всіх менеджерів написати заяви на звільнення (щоб при скороченні не платити подвійний оклад) і оформили їх на іншу фінансову компанію", - розповідає співробітник.

Економіст Борис Кушнірук пояснив для телеканалу Еспресо, що у випадку з "Михайлівським" йдеться про застарілу хворобу всієї банківської системи України.

"Зазвичай банки у нас використовуються як pocket bank (власна кишеня). В установі було дуже багато угод, які пов’язані з власниками. Подібні махінації керівництва банку призводять лише до закриття", - констатує експерт.

На його думку, "Михайлівський" – це класична ситуація виведення активів з банку.

"Борги буде повертати Фонд гарантування вкладів, безнадійні кредити залишаться в портфелі, гарні активи виводять з банку", - розповідає Кушнирук.

Дійсно, як завжди у таких випадках, після визнання банку неплатоспроможним виплати по депозитах до 200 тисяч грн на себе візьме Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Більші суми будуть виплачуватися вже в останню чергу.

Згідно закону про відповідальність власників банку, якщо в НБУ і правоохоронних органах підтвердять факт шахрайства керівництва "Михайлівського", менеджменту фінустанови доведеться відповідати всім своїм майном. Однак наразі жодного власника доведеного до банкрутства банку притягнуто до відповідальності не було.