Наскільки здешевить вживані авто двадцятикратне зменшення акцизу

Вже в найближчі тижні українці зможуть купувати вживані іномарки з новим акцизним збором. Скільки зекономлять автолюбителі?

Сьогодні Рада прийняла законопроект №3251, який знижує акцизний збір на вживані легкові авто.

Автори законопроекту наголошували, що  громадяни, особливо в прикордонних областях, купують авто в ЄС і їздять в Україні без сплати податків. Так, українці часто використовують схеми тимчасового ввезення і використання авто в режимі транзиту.

Депутати впевнені, що високі ставки акцизного збору були практично єдиним бар'єром, який перешкоджав масовому ввезенню в Україну б/у авто.


За позитивними оцінками парламентарів первинні продажі вживаних іномарок у 2016 році зростуть на 20 тисяч, а реальні надходження до державного бюджету за рік - на 1,2 млрд грн.


Отже, що зміниться для українських автолюбителів після того як закон вступить в силу? Найважливіша новина  - зниження акцизного збору від 2 до 28 разів, в залежності від об'єму двигуна (бензинового або дизельного) привезеного авто.

Якими будуть нові акцизи

Для двигунів об’ємом:

З наведених вище цифр видно, що найвигідніше тепер ввозити малолітражний автомобіль з об'ємом мотора від 1 до 1.5 літрів.


Так, за розмитнення іномарки з об’ємом двигуна 1 літр потрібно буде сплатити 63 євро замість 1761 євро. Розмитнення 2-літрового автомобіля обійдеться 534 євро замість 4882.


Особливості закону

Норми закону не будуть застосовуватися, якщо:

- Автівка завозиться з країни-агресора або окупованих територій;

- автомобіль не відповідає екостандарту Євро-5, який був введений у 2016 році (фактично старше 2010 року випуску);

- одна фізична або юридична особа зможе пригнати лише один автомобіль. Таким чином закон регулює, що авто купується для себе, а не з бізнес-метою;

- після ввезення продавати даний автомобіль заборонено протягом року. Якщо ці норми порушити, то платити доведеться вже за звичайними, нині діючими ставками;

- якщо закон опублікують у червні, то нові ставки акцизів будуть діяти з 1 липня 2016 року.  

Закон має тимчасовий характер – він діє до 31 грудня 2018 року. Тобто декларативно українці протягом 2,5 років зможуть купувати вживані європейські атівки зі зменшеними акцизами.

Однак з 1 січня 2018 року в нашу країну дозволять ввозити тільки авто стандарту Євро-6, а це все моделі, випущені пізніше осені 2015.

Тобто фактично лише впродовж 1,5 року українці зможуть зекономити на розмитненні 6-7 річного авто, після – лише на значно дорожчих дворічних іномарках.

Читайте також: BMW за $5 тис. Чи здійсниться мрія українців про дешеві авто з Європи