Як у Києві проходив Марш рівності

Фоторепортаж з цьогорічного “КиївПрайду”

Ще за декілька тижнів до “КиївПрайду” представники правих сил пообіцяли організувати “криваву бійню” учасникам цього заходу.

Минулого ж року, під час першого “КиївПрайду”, сам марш тривав не більше півгодини, а серед активістів та правоохоронців були жертви: радикали тоді напали на мирну ходу.

Сьогодні, в неділю 12 червня, марш охороняли понад тисяча правоохоронців, аби уникнути таких жертв.

Нагадаємо, сьогоднішній “КиївПрайд”, як наголошують самі організатори, - не гей-парад чи ЛГБТ-марш, як його помилково називають, а марш рівності за свободу особистості і проти будь-якого виду дискримінації. Варто зазначити, що хоча сьогоднішній захід переважно пройшов під веселковим прапором (символом ЛГБТ-спільноти), на захід прийшли подружні пари з дітьми і як мінімум троє народних депутатів - Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Світлана Заліщук. За діями правоохоронців спостерігала особисто голова Нацполіції Хатія Деканоідзе.

У Прайді також взяли участь посол Швеції Андреас фон Бекерат, посол Британії Джудіт Гоф, група депутатів із Європарламенту на чолі із Ребеккою Хармс та співробітники американського посольства в Україні.

Початок мирної ходи було заплановано на 10 ранку від червоного корпусу КНУ імені Шевченка, проте ще до її початку поліція вивела та затримала близько 10 противників заходу.

Один із затриманих спочатку досить мирно протестував проти того, щоб представники секс-меншин “плюндрували університет Шевченка”, але вже згодом поліція винесла його на руках за територію проведення заходу.

Майже перед початком ходи зліва від колони з'явилася невеличка група з плакатами, котрі пропагували традиційні цінності. Вони давали інтерв'ю журналістам, а після початку ходи відійшли в сторону. Самі учасники ходи уваги на них не звертали.

Зазначимо, що цьогорічний “КиївПрайд”, порівняно з попереднім, вирізнявся своєю організованістю - серед активістів маршу були окремі люди, котрі контролювали ходу і відповідали за безпеку учасників.

Марш у щільному оточенні правоохоронців дійшов до площі Льва Толстого. Звідти частину його учасників розвезли автобусами, інші роз’їхалися на метро - під пильним наглядом та у супроводі силовиків.

Вже після того, як на площі залишилося буквально пару десятків активістів, з боку Бесарабської площі, під вигуки “A.С.А.В” та інші образливі кричалки про правоохоронців, вийшли понад сотню праворадикалів.

У сутички із учасниками маршу чи силовиками вони не вступали, проте запалили файєри. Пройшовши площу Льва Толстого, колона завернула на Пушкінську, вже через кілька сотень метрів радикали несподівано почали бігти в напрямку Театральної, основна частина учасників розбіглася по навколишніх дворах, поодиноких активістів затримувала поліція.

На питання журналістів, куди вони біжать, спортивні молодики відповідали, що “собаку вийшли вигуляти”.

Загалом поліція затримала сьогодні близько 50 правих активістів.

 

Фото: Лілія Макашова, Владислав Красінський