Українське в кіно. 4 вітчизняних фільми, зроблені в червні

Перший місяць літа для українського кіно минув небезрезультатно. Завершилося виробництво 4-х стрічок, тож готуймося до перегляду нових вітчизняних фільмів

За останні півроку в прокат вийшло 14 нових українських фільмів. Враховуючи, що минулого року загалом з'явилося 24 вітчизняні стрічки, а загальна тенденція свідчить про щорічне збільшення кількості українських фільмів у кіно, результат першого півріччя 2016-го позитивний.

Втішає й те, що практично щомісяця Держкіно звітує про початок чи завершення зйомок нового вітчизняного фільму. Еспресо.TV дізналося, які українські фільми були відзняті у червні та на що слід очікувати українським кіноманам.

"До дідька. Страшні", реж. Юрій Речинський

7 червня Держкіно прийняло завершений виробництвом художній фільм Юрія Речинського "До дідька. Страшні". Повнометражна драма є українсько-австрійською ко-продукцією. 

У фільмі знялися Ангела Грегович, Дмитро Богдан, Лариса Руснак, Марія Хофштаттер, Владислав Троїцький та Остап Ступка.

За сюжетом Юра мріє поїхати до своєї коханої в Австрію, де на нього чекають нові перспективи в роботі. Подолавши всі перепони, він втілює свою мрію. Але пережиті хлопцем і дівчиною події назавжди змінюють їхнє ставлення до життя. Вони починають сваритися і зраджувати один одному. 

За словами його творців, цей фільм - про потворність людини, про її слабкості, сумніви, її безпомічність перед лицем нещастя. 

Прем'єра фільму була запланована на 2014 рік, утім пізніше через проблеми з фінансуванням була перенесена на невизначений строк.

Юрій Речинський відомий роботою над документальним фільмом "Хворісукалюди" (2013), у якому він виступив режисером, сценаристом та монтажером. До речі, "Хворісукалюди" також був знятий у ко-продукції України та Австрії.

"Довженко і війна", реж. Юлія Лазаревська

Документально-просвітницький фільм "Довженко і війна" є режисерською роботою Юлії Лазаревської. Сценарій до картини написав Сергій Тримбач, який виступив сценаристом ще одного фільму про видатного українського режисера - "Довженко починається" (2009).

В основу документальної стрічки покладено маловідомі факти про передчуття Олександром Довженком неминучості війни, його участь у війні, а також про зміни у світобаченні і в долі митця.

Фільм було знято повністю державним коштом. Його бюджет становить 800 тис. грн.

"Дім", реж. Ірина Цілик

У червні завершилося виробництво третьої короткометражної стрічки письменниці та режисерки Ірини Цілик "Дім". Як і у попередніх своїх фільмах – "Вдосвіта" (2008) та "Помин" (2012) – Цілик виступила не лише режисером, а й автором сценарію.

"Дім" – це 12-хвилинний фільм, події якого розгортаються у другій половині 1940-х років на Галичині. Стрічка розповідає про людей, чиє життя кардинально змінили репресії і близька присутність ворогів. Вони були змушені відмовитися від звичного життя, від свого дому, але зберегти цей дім у собі.

"Це не фільм про повстанців УПА і, тим паче, не "про бандерівців" (кілька разів чула таке трактування), не про героїв, – лише про людей, чий світ незворотно змінили обставини", - зазначила Ірина Цілик в одному з інтерв'ю.

Головні ролі у фільмі виконали Катерина Молчанова та Дмитро Ярошенко. У зйомках картини також був задіяний письменник Тарас Прохасько.

"Виграти все", реж. Дмитро Томашпольський

У перший день липня Держкіно прийняло завершений виробництвом документальний фільм "Виграти все".

Це повнометражна стрічка, що розповідає про легендарний київський жіночий гандбольний клуб "Спартак" під керівництвом Ігоря Турчина.

"Спартак" – єдина у світі команда з гандболу, що потрапила до Книги рекордів Гіннеса. Гандболістки здобули всі можливі нагороди у своєму виді спорту, перемогли в усіх змаганнях державного та міжнародного рівнів: від чемпіонату країни (20 років поспіль), Кубка Європи (13 разів) до світової першості. 

Режисер Дмитро Томашпольский відомий своїми фільмами "Усім привіт!" (1999), "Якщо я не повернусь" (2001), "Хвороба кохання" (2013) та ін. Одна з останніх робіт, у якій він виступив сценаристом, - картина "Моя бабуся - Фані Каплан" режисера Олени Дем'яненко.

Фільм "Виграти все" був повністю створений державним коштом, і бюджет його становив 1,5 млн грн.

На великі екрани фільм вийде в листопаді 2016 року.