Олімпійські надії. Скільки медалей слід очікувати від України в Ріо

У яких видах спорту слід очікувати медальних здобутків від українців на Олімпійських іграх в Ріо

Сьогодні в бразильському Ріо-де-Жанейро відбудеться урочиста церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2016. Українська делегація, яка цього разу виявилась наймалочисельнішою за всю історію участі України в Олімпіадах (лише 206 чоловік) змагатиметься у 24 видах спорту.

Читати також: Топ-5 загроз Олімпіади в Ріо. Від вірусу Зіка до "Ісламської держави"

Остання Олімпіада в Лондоні 2012 року хоч і стала для України насиченою на "золоті" спогади, однак за загальною кількістю медалей наша збірна в Англії показала найскромніший результат в історії - 20 медалей.

За прогнозами експертів, цього разу українська збірна може претендувати за різними оцінками від 20 до 25 медалей. Зокрема, аналітична компанія Infostrada Sports у своєму віртуальному липневому рейтингу медалей спрогнозувала Україні 23 медалі, 6 з яких золоті.

Підхід аналітиків досить сухий та спірний, як для спорту, оскільки цей прогноз є  чимось середньоарифметичним між результатами виступів спортсменів на останніх чемпіонатах Європи та світу.

Тим не менше, як і в аналітиків з Infostrada Sports, серед українських експертів звучать в основному одні й ті самі прізвища в якості претендентів на золото Ріо.

Чемпіонські надії

Головним претендентом на найбільшу кількість нагород різного номіналу серед українців є лідер збірної з спортивної гімнастики 22-річний Олег Верняєв. Уродженець Донецька підходить до Олімпіади в бойовому настрої, і експерти прогнозують, що Олег здатен привезти з Бразилії весь комплект нагород від золота до бронзи. Золотої ж медалі від Олега аналітики очікують на коронних для нього брусах.

Ще одним видом спорту, в якому від українців очікують п'єдесталів, є фехтування. Українці зокрема зможуть поборотись за нагороди як мінімум в 5 з 10 видів програми.

Як завжди багато чого очікують від олімпійської чемпіонки Ольги Харлан та жіночої збірної шаблісток. Не пасують задніх у фехтуванні й чоловіки, які претендуватимуть на золоті нагороди в шпазі. Прикметно, що вже в першому поєдинку українські шпажисти зійдуться в Ріо з принциповими суперниками з Росії.

Небезпідставно українські любителі спорту будуть слідкувати за виступами наших борців. Найбільше сподівань покладається на колоритного киянина Жана Беленюка, який здатен поборотись за найвищі нагороди в своїй ваговій категорії в греко-римській боротьбі.

Серед жінок не пасе задніх чемпіонка світу з вільної боротьби Юлія Ткач, якій також під силу боротись за найвищий щабель п'єдесталу в Ріо.

Не варто скидати з рахунків і збірну України зі стрільби, яка, за оцінками аналітиків, здатна поборотись в 5 з 15 видів своєї програми. Зокрема, в непоганій формі знаходиться олімпійська чемпіонка Олена Костевич, якій пророкують хороші результати в стрільбі з 10 м.

Медальний прогноз

Окрім "золотих" очікувань, українську публіку можуть здивувати й інші члени нашої збірної, як вже не раз траплялось на Олімпіадах, зокрема й на останній в Лондоні.

У непоганій формі до олімпіади підходять легкоатлети. Найбільшу "зарубу" від українців варто очікувати у стрибках у висоту, де за перемогу боротиметься Богдан Бондаренко.

Слід також звернути особливу увагу і на потрійний стрибок, де спробує свої сили чемпіонка світу-2011 Ольга Саладуха. Приємно порадувати може також багатоборка Ганна Касьянова та Наталя Прищепа, яка напередодні Олімпіади стала чемпіонкою Європи в бігу на 800 м.

Окрім вищезгаданих видів спорту, непогані шанси поборотись за нагороди у України є  в тріатлоні, синхронному плаванні, художній гімнастиці, дзюдо, стрільбі з лука, стрибках у воду, важкій атлетиці, велоспорті, парусному спорті, академічній греблі, греблі на байдарках і каное, плаванні та боксі.

Звісно ж, не можна скидувати з рахунків й інших спортсменів, оскільки прогнози прогнозами, а боротьба боротьбою.

Минулі несподівані олімпійські успіхи не раз засвідчували, що від українців можна очікувати всього, що завгодно. Сподіваємось, що хоча б цього разу обійдемось без допінгу.