Акробати, вогонь та продажне мистецтво. Відкриття ГогольFest у фото

У п'ятницю ввечері стартував найбільший в Україні фестиваль сучасного мистецтва, який триватиме до 25 вересня

Одна з найграндіозніших подій у світі сучасного арту, яка збирає митців всіх напрямків не лише з України, а й з-за кордону, з цього року оселилася на Арт-заводі "Платформа". Темою, яка об'єднає майже 200 заходів театральної, музичної, танцювальної, фешн-арт, літературної та інших програм, стала легенда про Вавилонську вежу. 

Вавилон на ГогольFest – це метафора сьогодення, де люди прагнуть побудувати гарне майбутнє, але розділені на "схід" та "захід", "правих" та "лівих", і неможливість порозумітися призводить їхні зусилля до краху. 

Старт ГогольFest відбувався одразу за кількома напрямками.

На театральній сцені в "Літері Б" свою виставу "На дні" за п'єсою Максима Горького представив литовський режисер Оскарас Коршуновас. 

У 2010 році постановка була відзначена найвищою театральною нагородою в Литві – "Золотий сценічний хрест". Сам Коршуновас назвав її "лабораторією", бо вперше в своєму творчому житті використав такі фарби, як мінімалізм на сцені, алкогольний реквізит, інтеракції з глядачами, яскраві і брутальні акценти і символіку.

Хореографічна програма відкрилася виставою "Близькість", створеною за участі північно-ірландського танцювального театру Echo Echo та молдовської танцювальної групи Voices.

Імпровізаційний перформанс, у якому поєдналися діалоги та складні підтримки, розповів про стосунки, зраду та питання особистого життя.

Старт програмі візуального мистецтва дала виставка Burn, Babylon під кураторством відомого українського галериста Євгена Березницького, який у червні цього року організовував Kyiv Art Week. Виставка триватиме протягом всього фестивалю.

Однією з ключових вистав першого дня стало "Шоу В." у виконані фрік-кабаре Dakh Daughters та колективу Нової опери. Це фантастичний перформанс нового типу, який поєднав чи не всі види мистецтва: театр, оперу, цирк, медіа-арт.

Ну а спершу - "ТІК"

Артисти "Нової опери", відомі за операми "Коріолан" та "Іов".

Неймовірні дівчата з фрік-кабаре Dakh Daughters.

Акробати, які дивували глядачів просто неба під час виступу Dakh Daughters.

Ефектним став і спецпроект "Химери при надії". На очах відвідувачів учасники Скульптурного цеху звели вогняну скульптуру, а 50 етнічних барабанів доповнили надзвичайну атмосферу. 

Стартував і спецпроект "Продажне мистецтво" від гурту "Хамерман Знищує Віруси". Як і обіцяли, в рамках перформансу роздавали гроші.

Попереду – ще 9 днів яскравих арт-подій.

Читайте також: Треш та цирк як мистецтво. Топ-10 подій ГогольFest