Болгарія і Молдова обрала проросійських президентів. Чому це так

На президентських виборах одразу в двох країнах Східної Європи на президентських виборах перемогли проросійські кандидати. Хто вони та в чому виявляється їхня прокремлівська позиція?

Молдовський соціаліст

Ігор Додон

На виборах в сусідній Молдові переміг лідер Соціалістичної партії Ігор Додон. Він плоть від плоті місцевої Компартії, яка довгий період керувала країною. Коли та втратила популярність, він відколовся.

Додон дуже любить провокативні висловлювання та є відверто проросійським політиком. Його риторика з цього питання дуже подібна на ту, яку ми довго чули від "регіоналів" та інших орієнтованих на Москву українських партій.

У лютому 2014 року Додон на мітингу в Гагаузії, де проводився референдум щодо вступу до Митного союзу, заявив, що скоро такі ж референдуми мають бути проведені й в інших регіонах Молдови.

"Такі консультації-референдуми треба починати в кожному районі для того, щоб довести, що європейську інтеграцію ніхто не підтримує, крім тієї купки, яка знаходиться при владі. Народ за Митний союз, народ за Росію", - заявив тоді Додон.

Вже під час нинішньої президентської виборчої кампанії Додон також підняв тему референдуму. За конституцією, президент не має повноважень денонсувати угоду про асоціацію з ЄС. Тож референдум - це спосіб завдати удар по ній іншим чином.

"Партія соціалістів від цього (референдуму. - Авт.) не відмовлялася, у програмі партії записано, що вона за денонсацію угоди про асоціацію Молдови з ЄС та вступ до Євразійського економічного союзу", - заявив Додон у жовтні в інтерв'ю російській газеті "Коммерсант".

Також Додон говорив про те, що його перший візит в якості президента буде в Москву. "Це необхідно, щоб повернути нашу продукцію на російський ринок, який наша країна стрімко втрачає, для зняття усіх заборон для молдавських громадян, які там працюють", - сказав політик в інтерв'ю російському державному інформагентству ТАСС.

Ще він обіцяв працювати в напрямку федералізації країни - йдеться, перш за все, про невизнане Придністров'я, яке фактично контролюється Кремлем, та проросійську Гагаузію.

Під час теледебатів 30 жовтня Додон заявив, що Крим належить Росії. Після цього українського посла в Кишиневі відкликали до Києва для консультацій. За слова лідера соціалістів вибачився міністр закордонних справ Молдови Андрій Галбур. Він та голова уряду Павло Філіп запевнили, що Молдова визнає суверенітет та непорушність території України.

Українська влада закликала більше не спекулювати на темі анексованого півострова. Згодом Додон заявив, що мав на увазі те, під чиєю владою півострів знаходиться фактично.

Та від питання про те, чи визнає він Крим російським вже як президент Додон ухилився. "Як вчинить Додон-президент - визнає чи ні? Тут забагато ризиків", - сказав він.

Згодом в згаданому інтерв'ю "Коммерсанту" він повторив тезу "де-факто, скажімо чесно, Крим належить Росії". Він сказав, що побоюється визнавати Крим російським де-юре, бо ж тоді хтось може визнати незалежним і Придністров'я. А йому б цього не хотілося.

Також Додон сказав журналісту, що хотів би не повторювати помилок керівництва України. "Якщо керівництво країни бере курс на боротьбу з етнічними меншинами (так він, вочевидь, обізвав росіян. - Авт.), то відбувається те, що відбувається".

Проросійський льотчик

Румен Радєв

Президентом Болгарії обрано також представника соціалістів - генерала Румена Радєва. Це була несподівана кандидатура. Радєв з 2014 року призначений командиром Військово-повітряних сил країни, цього ж року йому присвоїли звання генерал-майора. Цікаво, що проміняти військову кар'єру на політичну він вирішив зовсім недавно - у серпні 2016 року генерал пішов у відставку та став кандидатом коаліції а чолі з Болгарською соціалістичною партією.

Під час передвиборчої кампанії Радєв заявляв, що Росія не є ворогом і санкції проти неї пора скасувати. Мовляв, вони шкодять як російській, так і європейській економіці.

На пресконференції ввечері в неділю, коли вже стало зрозуміло, що Радєв перемагає, він знову повторив, що санкції з Росії треба знімати. "Політика, пов'язана з санкціями - це робота уряду, але це не означає, що президент, який представляє країну, не може бути активним та шукати діалогу з цієї теми з колегами в Європі та з Росії. В рамках Європи маємо різні голоси", - зазначив він. Генерал мав на увазі, що повноважень одноосібно зняти санкції в нього немає - у Болгарії президент має помітно менше повноважень, ніж прем'ер-міністр.

Радєв дуже ухильно відповів на питання, куди він поїде з першим президентським візитом - до Москви чи Вашингтона. За його словами, "вони всі лідери", до того ж новообраний президент США також виступає за поглиблення діалогу з РФ.


Позиція щодо Криму в Радєва так само дуже схожа на додонівську. "Крим де-юре є українським, де-факто над ним майоріє російський прапор. Його майбутє залежить від народу", - сказав він під час теледебатів зі своїм конкурентом на виборах у жовтні.


Риторика нових президентів Молдови та Болгарії не обіцяє Україні нічого хорошого - обидва обіцяють поглиблення співпраці з Москвою та працювати над скасуванням санкцій. Втім, на практиці все непросто. По-перше, обоє не отримають всю повноту влади у своїх країнах. Все ж таки головні владні важелі залишаються в руках очільників уряду.

По-друге, обидві країни залежать від допомоги ЄС. Знекровлена санкціями та військовими аферами Росія замінити її не в стані. Тож є сподівання, що справи цих двох діячів будуть дещо різнитись від їхніх гучних слів та передвиборчих обіцянок.

Читайте також: Чому не варто боятись результатів виборів в Молдові та Болгарії