Мільйони на футболках. Чому Роналду та Мессі заробляють більше за весь український футбол

Збірна України з футболу цього року одягне форму від нового виробника, однак насправді великі гроші на екіпіровці роблять інші команди

Нова форма збірної

Збірна України розпочне новий футбольний рік 24 березня, коли зустрінеться у відбірковому матчі чемпіонату світу з Хорватією. На ключову гру кваліфікацію українці вийдуть у новій формі. Наприкінці минулого року сплинув термін контракту з Adidas, а новим технічним спонсором Федерації футболу України стане компанія Joma.

Це порівняно молода іспанська компанія, яка розпочала експансію на спортивний ринок на початку 1990-х років. Спочатку вона стала провідним виробником спортивного взуття в Іспанії, а потім розширила свій вплив на весь світ, закріпившись у Мексиці та величезному ринку Китаю.

"Вільярреал" також грає у жовто-синій формі фірми Joma

На найвищому рівні Joma поки що одягає далеко не найтитулованіші команди – збірні Румунії та Болгарії, іспанський "Вільярреал", італійську "Сампдорію", французьку "Тулузу." Проте серед українських клубів цей виробник користується популярністю. Його форму носять львівські "Карпати", донецький "Олімпік", луцька "Волинь", "Зірка" з Кропивницького та "Сталь" з Кам'янського.

Збірна Румунії. У схожих футболках виступатиме Україна

Про угоду ФФУ з Joma поки офіційно не оголошено, таємницею залишаються також фінансові умови. Однак можна припустити, що вони, навряд чи виявляться захмарними. Передовсім через не самий зірковий статус нашої збірної. Щоб привертати мільйони потрібно володіти набагато вищим статусом у світовому футболі. Таким, як у збірної Англії, яка наприкінці минулого року уклала з Nike рекордну угоду для національних збірних на 400 млн фунтів, які вона отримає за 12 років.

В чому грала збірна України раніше

Олег Гусєв (зліва) проти Франції на Євро-2012

Збірна України за роки своїх виступів з 1992 року змінила чимало технічних спонсорів. На перший матч українців з Угорщиною комплект форми Umbro взагалі купували за кордоном спонтанно, орієнтуючись на те, щоб кольори співпадали з нашим національними.

Врешті саме британська компанія Umbro стала першим офіційним технічним спонсором ФФУ і одягала нашу футбольну збірну до кінця 1996 року – у перших відбіркових кампаніях до Євро-1996 та чемпіонату світу 1998 року.

Такою була українська форма на Євро-2016

З 1997 до 2002 року ФФУ співпрацювало з Puma, а з 2002 до 2008 року українських футболістів одягала компанія Lotto. Саме у її формі збірна України виступала на найуспішнішому для себе чемпіонаті світу у 2006 році, на якому досягнула свого найбільшого успіху у історії та дійшла до чвертьфіналу.

З 2009 до 2016 року тривала співпраця ФФУ з Adidas, у футболках якого українці грали на домашньому Євро-2012 та Євро-2016.

Проте якщо на чемпіонаті Європи, які приймала Україна наша збірна отримала оригінальний комплект форми з національними орнаментом, то форма на Євро-2016 виявилася стандартною, та була визнана найгіршою на турнірі.

Хто одягає найсильніші збірні

Кріштіану Роналду та Португалія виграли Євро-2016 у екіпіровці Nike

Для найсильніших збірних світу провідні фірми розробляють форму з оригінальним дизайном, який не випускають "у тираж". Якщо повернутися до того ж Євро-2016 то на турнірі була представлена екіпіровка семи виробників. Nike обрали Франція, Англія, Португалія, Польща, Туреччина та Хорватія. Adidas – Німеччина, Іспанія, Бельгія, Швеція, Росія, Уельс, Північна Ірландія та Угорщина. Puma – Італія, Швейцарія, Словаччина, Чехія, Австрія та Україна. Joma – Румунія, Macron – Албанія, Umbro – Ірландія, Errea – Ісландія.

Тож лідером тут виявився Adidas, який окрім всього іншого одягав суддів, офіційних осіб та волонтерів, які працювали на турнірі. Лише трохи відстали Nike та Puma. Що стосується кращих українських клубів, то "Динамо" одягає Adidas, а "Шахтар" – Nike.

Скільки виробники платять клубам

"Барселона"

Якщо футбольним середнякам доводиться шукати технічних спонсорів самотужки, то за найсильнішими збірними та клубами виробники самі полюють та платять за право одягати їх. Це й не дивно, зважаючи на багатомільйонну армію прихильників команд по всьому світу.

У клубному футболі розподілом майже усіх "вершків" також традиційно займалися Adidas, Nike та Puma. Скажімо, Adidas щорічно платить англійському "Манчестер Юнайтед" 95 млн євро на рік, а Nike за новою угодою дає іспанській "Барселоні" 150 млн євро.

"Класики" футбольної моди останнім часом відчувають шалений тиск від конкурентів, які раніше на європейському ринку не були представлені. Приміром "Ліверпуль" з минулого сезону одягає американський New Balance, який за шість років заплатить за контрактом англійцям 350 млн євро.

"Ліверпуль"

Інша американська компанія Under Armour запропонувала мадридському "Реалу" ще більш вражаючі умови – 150 млн євро на рік. У боротьбу негайно вступив Nike, який готовий платити іспанцям 120 млн євро. Тож Adidas, який зараз одягає мадридців за 40 млн євро на рік, доведеться, або підняти ставки, або відмовитися від співпраці з мадридцями.

Які персональні контракти у зірок

Ліонель Мессі

Активно провідні виробники спортивної екіпіровки підписують й особисті угоди з футбольними зірками. Причому почасти граючи у формі одного виробника, гравці носять бутси від іншого. Як аргентинський форвард Ліонель Мессі, у якого контракт з Adidas. На початку цього року він подовжив його до завершення кар'єри.

Суму угоду поки не розкривали, відомо лише, що за попереднім контрактом гравець "Барселони" отримував 19 млн євро на рік, а зараз матиме більше. Ще далі пішов Nike, який взагалі запропонував Кріштіану Роналду довічну угоду, зі щорічними виплатами у 22 млн євро.

Андрій Ярмоленко

З українських футболістів тривалий персональний контракт свого часу мав нинішній тренер національної збірної Андрій Шевченко, який впродовж шести років рекламував бутси Lotto. Із сучасних українських футболістів обличчям великого виробника є хавбек "Динамо" та збірної України Андрій Ярмоленко, який з 2015 рекламує бутси Nike та має з компанією п’ятирічний контракт.

Проте суми своїх рекламних заробітків українські футболісти, на відміну від світових зірок, воліють не афішувати. Можливо тому, що вони не такі захмарні, а мільйони від виробників спортивної екіпіровки зазвичай оминають український футбол стороною.