Україна, хакери та шпигуни. Чому США не збираються миритися з Росією

Останні слухання в Конгресі США підтвердили, що українська тема лишається на порядку денному, а Росія наразі - наш спільний ворог

У понеділок в Конгресі США прізвище "Путін" пролунало кілька десятків разів. Також можна було почути прізвища Януковича, Тимошенко та "найбагатшої людини в Україні Ахметова".

Справа в тому, що 20 березня директор ФБР Джеймс Комі та директор АНБ Майкл Роджерс відповідали на питання конгресменів щодо російських хакерів, зв'язків адміністрації Трампа з Росією, про анексію Криму та війни, яку Росія розв'язала в Україні. Маринували їх п'ять годин двадцять хвилин з невеличкою перервою на туалет.

Українська тема

У конгресменів з Комітету Палати представників з питань розвідки накопичилась купа запитань до керівників розвідувальних відомств. Їх цікавило втручання російських хакерів у президентську виборчу кампанію 2016 року, зв'язки членів команди Трампа з російськими агентами, заяви Трампа про те, що Обама прослуховував його розмови. Зважаючи на резонанс теми, слухання, які час від часу більше скидалися на допит, проходили у відкритому режимі.

Що тішить, Україну конгресмени згадували не раз і це гарний сигнал. Наприклад, неодноразово згадувався факт, що теза постачання зброї Україні була викреслена з програмного документу Республіканської партії "Республіканська платформа". Відбулося це, нагадаємо, під тиском людей Трампа і зокрема, Пола Манафорта.

Або ж Комі прямо питали приблизно таке:

- Росія анексувала Крим?

- Це вплинуло на стан України?

- Чи є загроза, що Кримом Росія не задовольниться, що її апетити збільшаться?

- Чи можна на це закривати очі?

- Ні.

Жодної "втоми від України" немає. Жодних натяків на те, що Росії пробачать її злочини, скоєні в Україні, немає. Жодних натяків на скасуваня санкцій. Комі та Роджерса прямо спитали: чи вважають вони Росію ворогом (супротивником)? "Так", без вагань відповіли обидва.

Росія та вибори

Ще один важливий нюанс - головна теза, із якою Комі прийшов у Конгрес, лишилася незмінною. Він підтвердив, що Росія втручалася у виборчий процес та намагался зашкодити Хілларі Клінтон і допомогти Дональду Трампу. Саме це стверджується у звіті, який Трамп отримав від спецслужб у січні.

Зокрема, спецслужби покладають на російських хакерів злам серверів штабу Демократичної партії. Окрім того, за словами директора ФБР Росія намагалася втрутитись у систему реєстрації виборців, але не чіпала машини для голосування.

Також важливо, що американські спецслужби переконані: на кінцевий результат виборів російським хакерам вплинути не вдалося. Трамп справді отримав усі ті голоси, які отримав. Жодних маніпуляцій з процесом голосування і підрахунком не було.

Російський маркер

Комі розповів конгресменам, що з липня 2016 року ФБР почало перевіряти зв'язки команди Трампа з росіянами. Раніше конгресменам про це не повідомляли "враховуючи чутливість теми". Справді, якби про прямий зв'язок людей Трампа з РФ спецслужби повідомили у розпал кампанії, це могло б вплинути на її кінцевий результат.

Це дуже цікаво: російська тема стала чимось на зразок маркера. Спілкування з російським агентом, одним із яких неофіційно вважають посла РФ Сергія Кисляка, прирівнюється до підозрілого вчинку.

Коли ж наближена до Трампа особа ще й приховує такі зв'язки, це має сумні для неї наслідки - відставний радник з питань нацбезпеки Майкл Флінн яскравий тому приклад.

А коли потрібні підтвердження, чому ж Росія не може вважатися партнером, а лише ворогом - перед очима в американських можновладців постає анексований Крим та війна на Донбасі. Цього Путіну не пробачать, незважаючи на всі його спроби перетворитись на партнера США у боротьбі з міжнародним тероризмом.

На цьому фоні розмови про можливе зближення Трампа та його адміністрації з Кремлем виглядають просто недоречними.