Злий геній Трампа. Керівник кампанії кандидата погорів на грошах Януковича

Дмитро Гомон
15 серпня, 2016 понедiлок
17:46

У претендента на Білий Дім Дональда Трампа новий клопіт: його головний піарник Пол Манафорт підозрюється в отриманні $12,7 мільйонів від Партії Регіонів

До гучних скандалів у передвиборчій кампанії в США тепер доклалися ще й українці. З документів, які відомі як "чорна бухгалтерія" Партії Регіонів, випливає, що згідно з даними Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) керівник передвиборчої кампанії мільярдера Дональда Трампа, колишній радник Януковича піарник Пол Манафорт міг отримати від регіоналів $12,7 млн нелегальних коштів з 2007 по 2012 рік.

Його ім'я згадується в "амбарній книзі" регіоналів 22 рази, стверджують в НАБУ. Останній запис датований 5 жовтня 2012 року.

Широкий розголос цієї історії вже забезпечений, оскільки про "чорну бухгалтерію" написала одна з провідних газет США The New York Times.

Йдеться, нагадаємо, про оприлюднені у травні депутатом Сергієм Лещенком документи, з яких видно кому й скільки платила Партія регіонів за різні, здебільшого нелегальні, послуги. Пізніше більшу частину цієї бухгалтерії генерал СБУ Віктор Трепак передав НАБУ, слідчі якого продовжують вивчати їх.

У чому звинуватили Манафорта

Газета зазначає, що грошові інтереси в Росії та Україні американського політтехнолога не вперше стали предметом публічного обговорення. Та зважаючи на анексію Криму, висловлювання Трампа на користь Путіна та підозру, що саме російські хакери зламали поштові сервери Демократичної партії, вивчення діяльності Манафорта висвітило нові деталі того, як він "змішував політику та бізнес".

Читайте також: Старт "битви століття": Трамп і російські хакери проти Клінтон

У рукописній книзі видатків Партії Регіонів, як пише The New York Times, йдеться про те, що виплати Манафорту були частиною нелегальної системи, за якою гроші отримували, серед інших, чиновники причетні до проведення вибрчої кампанії.

Нарешті, кримінальні прокурори, як пише видання, розслідують діяльність групи офшорних компаній, які допомагали оточенню Януковича фінансувати розкішний спосіб життя. Зокрема, багату президентську резиденцію з приватним зоопарком, полем для гольфу й тенісним кортом.

"Серед сотень малозрозумілих транзакцій до яких були залучені ці компанії, була угода на $18 млн з продажу активів українського кабельного телеканалу компанії, співзасновниками якої були російський олігарх і близький союзник російського президента Володимира Путіна Олег Дерипаска та Пол Манафорт", - пише газета.

Йдеться про компанію, засновану у 2007 році Манафортом та його двома партнерами-американцями на Кайманових островах. Дерипаска інвестував у їхню оборудку $100 млн і був куплений кабельний телеканал у порті "Одеса". Але гарного бізнесу не вийшло, справа розвалилась і Дерипаска подав на Манафорта в суд, який триває досі.

Втім слідчим НАБУ ще треба довести, що Манафорт дійсно отримав "чорний кеш". "Наголошуємо, що наявність прізвища Манафорта у "списках" не означає, що він дійсно отримав ці кошти, адже у графі отримувачів значаться підписи інших осіб. Досудове розслідування у даному провадженні триває", - зазначають у НАБУ.

Сам пан Манафорт на запити газети не відповів. Його юрист Річард Хібі запевнив, що політичний консультант не отримував "жодних виплат готівкою", про які говорять в НАБУ. "Це підозри і можливо сильно політично забарвлені", - відзначив юрист. Він вважає, що звинувачення мають на меті збезчестити його клієнта та не мають і не будуть мати доказів.

Пізніше Манафорт все ж відгукнувся про публікацію в The New York Times. Його відповідь навела журналістка телеканалу NBC Хеллі Джексон.

"Я ніколи не отримував жодних нелегальних коштів як неправдиво "повідомляє" The New York Times", також я ніколи не працював на уряди України чи Росії", - заявиви політичний консультант.

Він зазначив, що усі виплати для нього спрямовувались для "всієї його команди", яка проводила опитування, дослідження, рекламу тощо. "Припущення, що я приймав готівкові платежі, безпідставні, дурні та безглузді", - заявляє Манафорт. Він також зазначає, що його робота в Україні припинилась після парламентських виборів у жовтні 2014 року.

За що Манафорта не люблять в Україні

Екс-радник Януковича Пол Манафорт офіційно очолив виборчий штаб Трампа наприкінці червня. Західна преса відразу нагадала виборцям про неоднозначну репутацію цього пана, який часто береться за співпрацю з правителями, які мають брудну репутацію.

Манафорт має реноме людини, що заробляє гроші як політичний консультант для одіозних персонажів, якщо не сказати мерзотників. Починав він свою сумнівну кар'єру в 1980-ті роки зі співпраці з філіппінським диктатором Фердінандом Маркосом. Потім були й інші. Президент-утікач Віктор Янукович був досі чи не "перлиною" його кар'єри.

Манафорт був одним із тих сумновідомих американських політтехнологів, які допомагали забезпечити перемогу на президентських та парламентських виборах Януковичу та регіоналам.

Саме Манафорт був тією людиною, яка навчила Януковича виглядати пристойно та сформувала йому імідж ділової людини, не дуже привабливої, але наполегливої. Про це написало у квітні видання Slate у своїй публікації, яка детально описала кар'єру Манафорта. Що гірше, політичний консультант підказав Януковичу для перемоги на виборах скористатися темою уявних утисків російськомовного населення та повстати проти НАТО.

У 2014 Манафорт продовжив співпрацю з регіоналами та придумав їм план повернення позицій. Подейкують, що саме він і вигадав нову назву колишній Партії Регіонів — "Оппозиційний блок".

Антиукраїнське лобі

Вже у період роботи з Трампом як видається Манафорт доклався до того, аби з програми Республіканської партії прибрали пункт про постачання летальної зброї в Україну. Про цей епізод докладно писали журналісти "Голосу Америки".

"Там (на засіданні підкомітету Республіканської партії з питань нацбезпеки США. - Авт.) були два джентльмени, які працюють на Дональда Трампа. Коли я запропонувала, вони відклали мою пропозицію, і в кінці засідання я нагадала, щоб мою пропозицію включили в текст платформи. Але зміни були зроблені, щоб прибрати формулювання про надання летальної зброї", - цитує видання члена підкомітету з питань нацбезпеки Комітету з формування платформи Республіканської партії Даян Денман.

Як писав "Голос Америки" Манафорт на прохання пояснити, чи мала місце описана Денман ситуація сказав, що не зрозумів питання. Але дуже ймовірно, що не без його допомоги на засідані з'явилися ті двоє людей від Трампа.

Як вважає канадський політолог Тарас Кузьо, Манафорту вдалося дуже сильно змінити традиційний підхід Республіканської партії до зовнішньої політики з Трампом як її кандидата.

"Підтвердженням цього слугує ґрунтовний аналіз зв’язків Трампа з Путіном, який приходить до висновку, що ідеальний кандидат Путіна для "протидії інтересам Америки і просування власних нагадував би Трампа", - пишу він у своєму блозі.

"Газпромівський" консультант Трампа

Окрім Манафорта в команді Трампа присутні й інші проросійські персонажі. Сайт Еспресо вже писав про це у травні. Зокрема, про радника кандидата з питань Росії — колишнього консультанта "Газпрому", інвестиційного банкіра Картера Пейджа.

Цей персонаж з 2004 по 2007 працював у московському відділенні банку Merrill Lynch. А "Газпрому", як стверджує сам банкір, він допомагав залучати західних інвесторів.

Читайте також: Як Північна Корея підклала Трампу свиню

Що за людина цей Пейдж дуже влучно описав американський кореспондент Російської служби BBC Володимир Козловський:

"В останні роки в маловідомому журналі Global Policy Journal було надруковано низку зовнішньополітичних статей Пейджа, які зараз із захватом цитують критики Трампа. Статті часом безладні, гостро потребують редактури та вирізняються тим, що Пейдж з повагою цитує таких авторитетів, як, наприклад, репер Кан'є Вест або телеведуча Опра Уїнфрі".

З дописів Пейджа можна дізнатись, що Революцію гідності спровокувала Вікторія Нуланд та інші колишні співробітники адміністрації президента Джорджа Буша, які працюють тепер з Обамою.

За його версією, у 2014 році владу в Києві захопили "проамериканські радикали", які вороже ставилися до інтересів Росії. А результатом став "демократичний референдум" в Криму.

Як бачимо, команда, яку зібрав навколо себе Трамп, не віщує Україні нічого доброго.

 

 

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
ДТП
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
Більше новин