Ким був вбитий екс-депутат Держдуми Вороненков

Наркоконтролер у Росії та свідок проти Януковича. Досьє на вбитого у Києві російського екс-депутата Дениса Вороненкова

У центрі Києва біля престижного готелю сталося вбивство. Кілер вчинив напад на 2 чоловіків, в результаті стрілянини один загинув, інший зазнав поранень.

Застреленим виявився колишній депутат Держдуми Росії Денис Вороненков, пораненим – його охоронець.

Показова страта Кремля

Петро Порошенко назвав вбивство Вороненкова актом державного тероризму з боку Росії.

У ГПУ також підтверджують, що основна версія слідства - замовне вбивство, яке скоріш за все курувалося із Кремля, та пов'язане зі справою Віктора Януковича. 

Прокуратура повідомляє, що Вороненков був надважливим свідком у справі про держзраду президента-втікача.

Ким же був Вороненков

Постать Вороненкова є суперечливою, адже ще півроку тому він вважався типовим пропутінським політиком, який голосував за анексію Криму і введення військ на територію України. 

Вороненков закінчив Ленінградське суворовське військове училище і Військовий університет Міністерства оборони РФ, за освітою юрист, працював у військовій прокуратурі та Федеральній службі з контролю за оборотом наркотиків. 

У Держдумі Вороненков входив до фракції комуністів та був членом Комітету Держдуми з безпеки та протидії корупції.

2016 рік. Депутат Держдуми від Комуністичної партії Денис Вороненков, його дружина, депутат від "Єдиної Росії" Марія Максакова, голова Держдуми і майбутній директор Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації Сергій Наришкін.

Минулого року Вороненков раптово зник із поля зору. І в лютому, вперше після довгої паузи, публічно заявив, що переїхав жити у Київ і відмовився від російського громадянства.

У Росії Вороненкова тут же оголосили спочатку у федеральний, а після в міжнародний розшук.

У жовтні 2016-го Вороненков перебрався до Києва, а через два місяці отримав український паспорт

В інтерв'ю українським ЗМІ Вороненков зізнався, що виїхав із Росії ще у 2016 році і що свідчив проти біглого президента Януковича.

Разом з Вороненковим Росію покинула і його дружина - тепер уже колишній депутат Держдуми від "Єдиної Росії" і оперна співачка Марія Максакова.

Варто зазначити, що у Росії колишнього депутата підозрюють у рейдерському захопленні будівлі в Москві вартістю 5 мільйонів доларів. А днями Басманний суд Москви засудив його до заочного арешту за звинуваченням у шахрайстві за незаконний продаж будівлі. Повідомлялось, що у разі повернення Вороненкова в Росію, його посадять за грати.

Сам депутат заявляв, що вважає переслідування політичним, а повідомлення про намір порушити проти нього кримінальну справу про аферу ─ правовим свавіллям.

У своєму інтерв'ю колишній депутат Держдуми пояснив втечу страхом помсти з боку корумпованих співробітників ФСБ: "У мене був вибір без вибору - або вони зі мною поквитаються, або виїжджати з країни".

За словами Вороненкова, він брав участь в розслідуванні справи про контрабанду, фігурантами якого були високопоставлені співробітники ФСБ, включаючи нинішнього керівника служби безпеки "Роснефти" Олега Феоктістова (колишнього заступника начальника одного з підрозділів ФСБ).

В коментарі українським ЗМІ екс-депутат порівняв Росію з нацистською Німеччиною.

Головний свідок у справі Януковича

Вороненков в одному зі своїх інтерв'ю підтвердив, що дав свідчення українській прокуратурі у справі Віктора Януковича. За словами колишнього депутата, Янукович "зрадив свою країну, він причетний до масових вбивств людей, втік в іншу країну, закликаючи війська іншої держави знищувати свій народ".

ЗМІ пишуть, що Денис Вороненков самостійно вийшов на генпрокурора України Юрія Луценка. В них він частково підтвердив інформацію, яку раніше повідомив українським слідчим інший екс-депутат Держдуми, Ілля Пономарьов. Йшлося про те, що Янукович нібито "запросив" в Україну російські війська.

"Саме це вбивство показує нам винуватість Януковича у держзраді. Свідчення Вороненкова, які були надані під письмовий протокол, вже у суді і використані проти Януковича", - сказала прес-секретар ГПУ Лариса Сарган.