Америка і хулігани. Як Трамп перетворив Путіна на "слабака"

Тепер вже не американський президент виглядає "слабаком", над яким може насміхатися російське телебачення, а сам Путін

Коли президент Російської Федерації Володимир Путін - нехай навіть за допомогою свого прес-секретаря - називає ракетний обстріл сирійського аеродрому "агресією", він вдається до звичної вже для російського політичного керівництва підміні понять.

Сполучені Штати не окупують території Сирії. Вони не завдають ударів по її мирному населенню. Всі останні роки вони безуспішно намагаються домогтися політичного врегулювання в Сирії. Безуспішно тому, що цьому протидіють Росія і Іран.

Удари по мирному населенню Сирії завдає російська авіація. Саме Володимир Путін разом зі своїм найближчим оточенням несе пряму відповідальність за варварське знищення Алеппо, загибель жінок і дітей, гуманітарну катастрофу в цьому сирійському місті і в Сирії в цілому.

Саме дії Росії щодо підтримки режиму Башара Асада привели до багаторічної громадянської війни, втечі людей, міграційної кризи. Не варто сумніватися, що якби Путін не підтримував би Асада, політичний процес в Сирії давно вже увінчався б успіхом. Так, можливо, ще не було б миру - але і бомбардувань і хімічної зброї теж не було б.

Путін може не вважати свої дії в Сирії агресією, тому що його армія з'явилася в цій нещасній країні за погодженням з режимом, який в Кремлі вважають "легітимним". Але тоді що російські війська роблять в Криму? Що російські війська роблять на Донбасі? Може, окупантів запрошувала українська влада? Парламент? Уряд? Народ?

Якщо не по відношенню до Сирії, так по відношенню до України російський режим є справжнісіньким, класичним агресором і окупантом. Але Путін, який свого часу обіцяв поставити українських жінок і дітей попереду російських окупаційних військ, здається, ніколи і не приховував цього.

Здається, він пишався тим, що може вирішувати долі чужих країн і народів по праву сильного. Здається, саме тому зневажав колишнього американського президента Барака Обаму - за готовність до пошуку політичних рішень.

І ось тепер виявилося, що у Вашингтоні готові діяти оперативно, рішуче і не цікавлячись ані думкою Росії, ані її можливою реакцією. Тепер вже не американський президент виглядає "слабаком", над яким може насміхатися  російське телебачення, а сам Путін.

Не зрозуміло тільки, чому російський президент розраховував, що його власні хуліганські витівки вічно залишатимуться безкарними. 

Читайте також: Бійня в Сирії повинна припинитися. Промова Трампа щодо ракетного удару по базі Асада