96 млрд для "сім'ї" Януковича. Все про найбільшу податкову аферу десятиріччя

В Україні затримали 23 колишніх топ-податківців часів Януковича, які розікрали 96 мільярдів гривень. Всі подробиці

За що затримали податківців

Операція проводилась проти екс-керівників та заступників обласних управлінь державних податкових. Здебільшого, ці люди були чиновниками Міністерства доходів та зборів часів президентства Віктора Януковича. Тоді податкову очолював Олександр Клименко, який втік до Росії і проживає там.

Читати також: Успіх від Клименка. Як “гаманець Януковича” йде до реваншу

Підлеглі Клименка організували схему контролю над усіма конвертаційними центрами в Україні. Вона дозволяла підприємствам ухилятися від сплати податків. При цьому податки сплачувалися, але надходили не до держбюджету, а до кишень чиновників.

Через функціонування так званих податкових майданчиків, Янукович та "сім'я" збагатилися на 97 мільярдів гривень. "Схема" махінацій з податками працювала в 2011-2014 роках.

Хто з чиновників потрапив на гачок військової прокуратури

Під час операції понад 1700 працівників Нацполіції і 500 представників військової прокуратури провели 454 обшуки на території 15 областей держави за місцем знаходження всіх податкових майданчиків.

В результаті було затримано 23 високопосадовця, серед яких:

Затриманих з різних областей вже доставили вертольотами до Києва. У столиці їм повинні повідомити про підозру, а також направити до Печерського райсуду для слухань щодо обрання запобіжного заходу у вигляді арешту.

За словами військового прокурора Анатолія Матіоса, це була лише перша хвиля затримання, на черзі - перевірки в Одеській області.

$3,8 млн в сумці губернатора

Найбільш гучним під час проведення операції стало затримання екс-керівника колишньої податкової адміністрації Луганської області Олександра Антипова.

Правоохоронці під час візиту до податківця виявили у нього в сумці $3,8 мільйонів готівкою. Зазначимо, Антипов раніше був губернатором Луганської області.