Успіх від Клименка. Як “гаманець Януковича” йде до реваншу

Владислав Красінський
9 серпня, 2016 вiвторок
09:16

Шлях біглого міністра часів Януковича: від ключової фігури фінансової системи "Сім'ї" до "борця з олігархами"

Один із найяскравіших представників так званої “Сім’ї” Олександр Клименко після краху режиму Януковича, на відміну від більшості своїх поплічників, не поставив хрест на політичних амбіціях.

У той час як соратники із близького оточення екс-президента переховуються у Росії, колишній міністр доходів та зборів активно просуває новий політичний проект в Україні та, судячи із гучних заяв, збирається повернутися до влади.

“Держпрограма” Міндоходів

Олександр Клименко був однією із ключових фігур “Сім’ї”. Він здійснив давню мрію оточення Януковича щодо об’єднання податкової міліції та прикордонної служби в одну структуру. Таке об'єднання отримало назву “Міністерство доходів і зборів”, першим та останнім очільником якого був сам Клименко.

Після створення нового міністерства почала реалізовуватися так звана “держпрограма”. Вона передбачала діяльність підконтрольних “обнальних майданчиків” по всій країні, через які бізнес мав змогу виводити кошти у готівку. Разом з монтажем “держпрограми” зросли й відсотки, які мусив сплачувати бізнес за таку незаконну операцію.

Якщо раніше вивід у готівку коштував 5-8% від суми, які потрібно було сплатити “ділкам”, то після створення “майданчиків” готівка вже коштувала 12-14%. В результаті такої діяльності під державним прикриттям бюджет недоотримував як мінімум 20 млрд. гривень на рік.

Причому, як розповідали тоді представники великого бізнесу, одна частина цього потоку йшла на латання дірок державного бюджету, а інша - у кишені “Сім'ї”. “Держпрограма” була чи не найбільшим генератором грошей для Януковича та його оточення. А її оператором - новостворене Міндоходів.

Очільник цієї структури Клименко у рейтингу найвпливовіших українців журналу “Фокус” за 2013 рік посів 12 позицію.

В результаті Революції Гідності Клименко разом із найближчим оточенням Януковича втік з країни. 27 лютого 2014 року Верховна Рада позбавила його посади міністра, пізніше у Гепрокуратурі повідомили, що він знаходиться у міжнародному та державному розшуку, і пообіцяли заарештувати Клименка у разі приїзду до України.

Щодо нього та інших діячів епохи Януковича розпочата процедура заочного засудження. Усі ці факти не заважають екс-міністру проводити активну інформкампанію по просуванню свого політичного бренду “Успішна країна” та розповідати за кордоном про громадянську війну в Україні.

“Епоха просперіті” для “Успішної країни”

З початку цього року Facebook заполонили реклама та дорогі і гарно зняті ролики від “Успішної країни”, суть яких ностальгійно відсилала до часів перед президентськими виборами 2010 року.

Схожі меседжі про розруху та повальну бідність, до якої привела політика існуючої влади, “регіонали” використовували як частину агітаційної кампанії за тоді ще кандидата в президенти Віктора Януковича.

У програмних роликах та зверненнях партії вдало скомпільовані гучні популістичні ідеї. Хоч офіційно партія і створена у 2011 році, вперше широко про неї заговорили восени 2015 року.

Тоді на вулицях українським міст з’явилися намети жовто-блакитного кольору “Успішна країна” із агітаторами, які формально проводили соціологічне опитування.

В результаті у політсилі відзвітували, що у проекті “Чому я голосую” взяли участь 200 000 респондентів. За зібраними даними організація спрогнозувала, що “у місцевих виборах не візьмуть участь 13 мільйонів громадян, які розчаровані у владі та політиках в цілому”.

Офіційно про зв’язок Клименка із “Успішної країною” стало відомо 12 грудня 2015 року. Тоді на з’їзді цієї політсили його було обрано почесним головою партії. Очільником партії стала Марина Дедушева.

За інформацією ЗМІ, Дедушева - член наглядової ради банку “Юнісон”, що належить сім'ї Клименка, у минулому вона була першим заступником начальника центрального офісу Міністерства доходів і зборів.

Із приходом Клименка в “Успішну країну”, принаймні з того моменту, як він офіційно підтвердив свою причетність до цього проекту, очевидно фінансування проекту виросло в рази. Цей факт можна відслідкувати за початком активної інформкампанії у соцмережах.

“Гра на закордон”

Стікери для месенджера Telegram з "успішним" Клименком

Крім відеороликів, у яких українцям пропонують зняти з шиї ярмо олігархів та змусити всіх платити податки, незалежно від соціального чи економічного статусу, під гаслом “Платять всі або не платять ніхто”, “Успішна країна” почала проводити форуми для підприємців по всій країні.

Більшість із таких заходів була зірвана патріотично налаштованими активістами. Проте, здається, і цей факт грає на руку Клименку, адже факти нападів на форуми ретельно документуються та викладаються на канал партії в Youtube.

А нещодавно у політсилі похвалилися заявами з боку офіційних представників Євросоюзу та США, в яких західні партнери висловлюють занепокоєння порушенням прав і свобод людині, у томи числі і “перешкоджанням законній діяльності “Успішної країни””.

“Гра на закордон” - це також, очевидно, частина реваншистського плану Клименка.

Так у вересні 2015 року співробітник посольства України в Італії Євген Єнін у своєму Facebook написав, що в Римі відбулася конференція “Шляхи врегулювання конфлікту на Сході України”.

Проводив цей захід Інститут стратегій глобального розвитку і адаптації, який очолює Віктор Левицький - заступник Клименка часів роботи у Міндоходів. Подібні конференції відбувалися також у Брюселі та Калінінграді.

“Директор цього інституту Віктор Левицький та його колега Олександр Білокобильський жодним чином не згадали у своїх виступах Росію як державу-агресора, натомість представляли “громадянську війну” на Донбасі як черговий прояв зіткнення цивілізаційних проектів”, - написав дипломат.

Цікаво, що наразі Єнін працює заступником генпрокурора Юрія Луценка, а цього посту в нього на сторінці вже немає, спогади про нього залишилися тільки у ЗМІ, що встигли його передрукувати.

Українські правоохоронці у питанні Клименка поводять себе досить стриманно. Наприкінці червня начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк в інтерв'ю Еспресо.TV розповів, що справи Клименка у його відомства забрали, мотивуючи це тим, що "слідство неефективне".

Тепер екс-міністром доходів і зборів займається військова прокуратура, а саме слідча група під керівництвом Володимира Жербицького. Народний депутат Сергій Лещенко свого часу заявив, що Жербицького із Клименко пов'язують "теплі дружні стосунки".

І хоч заступник військового прокурора такий зв'язок різко заперечив і вимагав у нардепа вибачень, проте факт лишається фактом: значних результатів слідство так і досягло, а ось Клименко зі своєю "Успішної країною" продовжує збільшувати рейтинг.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
17:36
Польща
У Польщі до 2,5 року засудили російського шпигуна, який збирав інформацію про військові частини країни
17:32
Ілюстративне фото
РФ атакувала Харківщину: внаслідок влучання біля залізничного вокзалу Балаклії постраждали 7 людей
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
Більше новин