Офшорні зірки. Чому судять Роналду та інших футболістів-шахраїв у Іспанії

Іспанська прокуратура порушила проти зіркового футболіста "Реалу" Кріштіану Роналду справу через звинувачення у несплаті податків

У чому звинувачують Роналду

Португальцю інкримінують, що він з 2011 до 2014 року ухилився від сплати 14,7 млн євро. У заяві прокуратури йдеться, що найбагатший спортсмен світу 2017 року приховав прибутки, отриманні за використання його образу з рекламною метою.

Для цього у 2010 році було створено офшорну компанію Tollin Associates LTD, зареєстровану на Віргінських островах. У свою чергу вона пізніше передала відповідні права ірландській Multisports & Image Management LTD. Таким чином, на думку звинувачення, футболіст суттєво не доплатив до іспанської скарбниці.

В прокуратурі відзначили, що в якості доходів, отриманих з 2011 по 2014 рік у Іспанії, Роналду задекларував лише 11,5 млн євро. Водночас, на думку слідчих, насправді португалець заробив 43 млн євро.

Подібний злочин передбачає ув'язненням терміном до року, але вже зараз можна стверджувати, що Роналду за гратами не опиниться. У Іспанії за економічні злочини, покарання за які не перебільшує двох років, дають лише умовні терміни. Тож постраждає лише гаманець та імідж футболіста.

Що було приводом для справи

Поштовхом для порушення справи проти Кріштіану Роналду стало минулорічне розслідування Football Leaks, спільноти, яку заснували 12 європейських видань, щоб проаналізувати 18,6 млн документів, отриманих від німецького тижневика Der Spiegel.

За підсумками розслідування, Роналду звинуватили у тому, що за останні сім років він приховав значно більшу суму – 150 млн євро. Стверджується, що португалець користується для оптимізації податків офшорними рахунками свого агента Жорже Мендеша, якого неодноразово звинувачували у роботі за протизаконними схемами.

За іноформацією Football leaks, приховуванням прибутків займаються й інші клієнти Мендеша. У "чорному" списку такі відомі люди, як головний тренер англійського "Манчестер Юнайтед" Жозе Моурінью, футболісти "Реалу" Пепе та Хамес Родрігес, півзахисник "Арсеналу" Мезут Озіл та форвард "Монако" Радамель Фалькао.

За що дали термін Мессі

Кріштіану Роналду далеко не єдина футбольна зірка, яку заскочили на несплаті податків. Минулого року суд Барселони засудив аргентинця Ліонеля Мессі до 21 місяця умовно. Гравець з 2007 до 2009 року не сплатив 4 млн євро податків з рекламних контрактів. Для оптимізації батько футболіста, який є його агентом, створив офшорні компанії у Белізі та Уругваї.

Читайте також: 21 місяць для Мессі. За що засудили легендарного футболіста

Від більш неприємних наслідків Мессі врятувало те, що на той час він був неповнолітнім і стверджував, що не знав про фінансові оборудки батька. Аргентинець подав на рішення каталонської Феміди апеляцію до Верховного суду Іспанії, але й ця інстанція залишила у травні попередній вирок без змін.

Отримав у 2015 році умовний термін і інших гравець "Барселони" – Хав'єр Маскерано. За несплату податків на 1,5 млн євро аргентинця засудили на один рік та стягли штраф у 800 тис. євро.

Махінації Неймара

Але ці суми просто дрібнички у порівнянні з 46 млн євро, які примусили сплатити Неймара до бюджету Бразилії, через фінансові махінації під час його переходу із "Сантоса" до "Барселони" у 2013 році.

Тоді каталонський клуб заплатив за Неймара 57 млн євро. Проте "Сантос" отримав лише 17 млн від цієї суми. 40 млн євро поклали до кишені батьки Неймара, які заснували фірму, що володіла правами на футболіста. Водночас, реальну тогочасну вартість бразильця оцінили у 83 млн євро.

Зараз справою Неймара зацікавилася ще й іспанська прокуратура. Фігурантами є усі причетні до трансферу бразильця особи – його батьки, нинішній президент "Барселони" Хосеп Бартомеу, колишній очільник клубу - Сандро Россель, а також "Сантос".

Неймару та його батьку загрожує по два роки, матері футболіста – рік, а Росселю – п'ять років ув'язнення. "Барселона" може заплатити штраф 8,4 млн євро, "Сантос" – 7 млн євро. Тож, зі всього видно, що у Іспанії взялися за порушників податкового законодавства не на жарт.