Скасування АТО та повернення Донбасу. Що пропонується

Скасувати АТО, визнати окупованими Луганщину та Донеччину, створити штаб командування ЗСУ. Що відомо про майбутнє Донбасу

Скасування АТО. Що запропонували у РНБО.  

13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що державі треба перейти до нового формату захисту країни від російської гібридної війни, для чого треба законодавчо скасувати АТО.

Головним положенням відповідного законопроекту стане визначення на законодавчому рівні комплексу силових і дипломатичних кроків, які повинні забезпечити звільнення окупованих територій. 

За словами Турчинова, це рішення повинно передбачати:

Голова Верховної Ради Андрій Парубій пояснив, що законопроект про зміну формату АТО передбачає створення законодавчої бази, яка дозволить використовувати всі силові підрозділи без обмеження демократичних процедур.

На що замінять АТО

Як розповів депутат "Народного фронту" Дмитро Тимчук, замість АТО хочуть ввести військову операцію. Нею буде керувати не СБУ, як зараз, а вищевказаний Оперативний штаб. Самими Штабом керуватиме президент, а також Генштаб. 

Таким чином президенту буде надане право як вирішувати питання використання сил ЗСУ в операції, так і залучати інші силові структури, але під загальним керівництвом військових. 

Читайте також: Прощавай, АТО. Як зміниться війна на Донбасі

Повернення Донбасу

Про необхідність реінтегрувати території Донецької та Луганської областей президент Петро Порошенко почав говорити ще на початку 2017 року в контексті того, що Україна не збирається відмовлятися від Донбасу.

Втім, тема набула більш широкого обговорення, коли в державі заговорили про можливість скасування АТО.

14 червня Порошенко заявив, що за його дорученням було розроблено проект законодавчого акту "Про реінтеграцію окупованих територій Донбасу". Він передбачає низку заходів для реінтеграції захоплених бойовиками територій та базується на умовах, закріплених Мінськими угодами.   

Що передбачає реінтеграція Донбасу

Як пояснила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко, потреба у законопроекті виникла через фактичний вихід Росії з мінського процесу.

За словами очільника українського парламенту Парубія, відповідний законопроект буде передбачати 

Статус законопроекту: Турчинов представив концепцію закону щодо деокупації Донбасу під час засідання франкції "Народного фронту", втім текст закнопроекта ще не готовий.

Реінтеграція, скасування АТО та воєнний стан

Говорячи про запропонований президентом проект реінтеграції, народні депутати розійшлися в думці, чи означатиме реінтеграція введення воєнного стану. 

Секретар комітету ВРУ з питань нацбезпеки та оборони, депутат БПП Іван Вінник зауважив, що майбутній законопроект про зміну формату АТО має передбачати введення воєнного стану. За його словами, у законі буде чітко написано, що окуповані території потрібно спочатку звільняти, а не реінтегрувати чи деокуповувати.

Очільник фракції БПП Артур Герасимов пізніше заявив, введення воєнного стану не буде регулюватися законопроектом щодо реінтеграції.

В свою чергу депутат "Народного фронту" Дмитро Тимчук зауважив, що законопроект щодо відновлення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями дозволяє вводити воєнний стан на розсуд президента.

Турчинов наголосив, що чинне українське законодавство передбачає два основних випадки, при яких дозволено бойове застосування Збройних Сил - це оголошення війни і антитерористичної операції.

Введення воєнного стану передбачає лише наявність особливого правового режиму в країні, або в окремих регіонах, і не надає автоматичного права на використання ЗСУ та інших військових формувань.

Турчинов зауважив, що це законодавство формувалося на основі уявлень про класичну війну ще минулого століття.  Через це, воно не враховує необхідності протистояти гібридній агресії Росії проти України. 

Саме з цієї причини РНБО й запропонувало змінити формат АТО, щоб мати інші варіанти вирішення ситуації.

Порошенко поїхав до Трампа узгодити повернення Донбасу

Джерела "Народного фронту" повідомили виданню Insider про те, що Порошенко під час зустрічі з президентом США Дональдом Трампом узгодить з ним реінтеграцію Донбасу.

Одразу після того, як Порошенко повернеться з Вашингтону, проект закону щодо реінтеграції буде обговорений на засіданні Ради національної безпеки та оборони. Після цього його розгляне та ухвалить Верховна Рада. 

Джерела видання також повідомили, що згадка про Мінські угоди в законопроекті існує для того, щоб Порошенку не нарікнули на відхід з "Мінська".