Кремль хоче зробити росіянами сотні тисяч українців. Як це можливо

Державна дума Росії схвалила закон, який дозволить публічно відмовлятися від українського громадянства тим, хто прагне отримати російський паспорт

Поправки про публічне відречення від громадянства України Державна Дума Росії затвердила у середу, 12 липня. Закон ще має підписати президент Путін, але в російських реаліях це формальність. Зрозуміло, що без згоди Кремля подібні проекти російські депутати не схвалюють.

Що придумали росіяни

У тексті закону, звісно, не написано, що його ухвалюють спеціально для українських громадян. Але публічно представники російської влади навіть не приховують, що цільова аудиторія - саме українці. Мова йде про те, щоб спростити громадянам України можливість отримати громадянство Російської Федерації.

Взагалі процедура отримання російського паспорта доволі складна, але якщо коротко, то існує загальна і спрощена процедура.

У першому випадку майже завжди потрібно надати довідку про відмову від громадянства іншої країни. Її має видати державний орган тієї країни. Виключення може бути для громадян з тих держав, які мають двосторонні угоди з Росією про особливості надання громадянства.

У другому випадку довідка про відмову від іншого громадянства потрібна не завжди. Наприклад, її не вимагають в осіб, які отримали в РФ статус біженця чи отримали його за "особливі заслуги", як то було з французьким актором Депардьє. Але вона потрібна у випадку, якщо громадянство отримують по процедурі так звані "носії російської мови". Остання з'явилася лише в 2014 році та була призначена головним чином для мешканців окупованого Криму.

Так от тепер довідку від українських органів влади про відмову від громадянства можна буде не надавати. Достатньо публічно зректися українського громадянства - у нотаріально завіреній письмовій формі.

"Пропонується наступна схема: громадяни пишуть бумагу, в якій вони вказують, що відмовляються від громадянства України, цей документ засвідчується нотаріально. Одна копія лишається в міграційній службі РФ, інша нотаріальна копія відправляється на Україну", - розповів голова комітету Держдуми із законодавства Павло Крашенніков.

Важливий нюанс полягає в тому, що для МВС підтвердженням того, що людина писала і відправляла подібну заяву буде поштова квитанція. Про це, як писала Російська служба BBC, розповіла керівник головного управління МВС РФ з питань міграції Ольга Кириллова.

Скільки людей скористається новим законом

Росіяни пояснюють необхідність ухвалення публічного зречення від громадянства "турботою" про українців, які рятуються від війни на Донбасі, яку вони ж самі й розпочали. Як стверджує Ольга Кириллова, вони нарахували близько мільйона людей, які не можуть отримати довідку про відмову від українського громадянства.

Депутат Держдуми Павло Крашенніков заявив, що статистика "плаваюча", бо всіх зареєструвати неможливо. Він заявив, що у Ростовській області "сотні тисяч громадян не можуть отримати довідки про відмову від українського громадянства". За його словами, Україна припинила їх видавати взагалі.

У березні, коли закон лише готувався, проросійські ЗМІ в Україні стверджували, що головною перешкодою на шляху оформлення довідки про відмову від українського громадянства є необхідність отримати довідку про відсутність претензій від СБУ.

Хто скористається новим законом

Можна не сумніватися, що новим законом скористаються тисячі українських громадян. Хоча б тому, що реально їм не доведеться відмовлятися від українського паспорта, тобто де-факто в них буде два громадянства - російське та українське.

Звісно, що новий закон - знахідка для українських заробітчан. Також ним скористаються мешканці прикордонних територій, які часто мотаються з України в Росію з товаром та контрабандою.

Також ним скористаються ті, хто переселився до Росії з Донбасу та залишається прихильником "русского мира". За словами російських чиновників, він також потрібен для мешканців Криму й Севастополя, які досі не змогли отримати російське громадянство.

Читайте також: Викрадення українців. Чому Росія роздає своє громадянство

Хто точно буде радий новому закону - то це бойовики з самопроголошених "ДНР" і "ЛНР". А також різні проросійські діячі в Україні, якими зацікавилась СБУ через їхню підривну діяльність. От кому справді важко отримати довідку про відмову вд українського громадянства.

Але є ще й один важливий нюанс. Тепер російське громадянство зможуть легко нав'язувати українським бранцям, як то робили з Сенцовим та Кольченком.

Це суттєво ускладнить роботу консулам - їм відмовлятимуть у побаченні із заручниками, посилаючись на те, що це "російські громадяни".

Тобто тепер російські силовики можуть запросто схопити потрібного їм українця та, оголосивши його росіянином, творити з ним що заманеться.

Український нюанс

Для України громадяни, які отримають російське громадянство за новою процедурою все одно лишатимуться громадянами України. Бо раз не відмовлявся від громадянства - воно в тебе лишається. Це важливо пам'ятати тим новоспеченим "росіянам", яким заманеться порушувати українське законодавство, а потім вимагати до себе російського консула.

Навіть російські юристи визнають - новий закон підриває основи права.

"Що значить публічно відмовився від іншого громадянства? Сьогодні сказав одне, а завтра сказав інше", - цитує російська газета "Коммерсант" президента Фонду "Міграція XXI століття" та колишнього заступника голови ФМС В'ячеслава Потаніна.

Що важливо, для СБУ новоспечені "росіяни" також становитимуть інтерес як потенційні шпигуни. Таким людям слід чекати проблем, якщо вони збираються продовжувати діяльність на території України.