Флойд Мейвезер. Як боксер з бандитського гетто став найбагатшим спортсменом світу

Історія американського боксера Флойда Мейвезера, який уникнув смерті у бандитських розбірках та заробляє у ринзі по $200 млн за один вечір

Діаманти, коштовні хутра, шикарні автомобілі та красуні давно стали невід'ємною частиною іміджу непереможного американського боксера Флойда Мейвезера. До нічного клубу у Лас-Вегасі він пафосно заходить у супроводі цілого натовпу своїх приятелів та тримає у руках пачки 20-доларових банкнот, які розкидає у різні боки, створюючи штовханину та ажіотаж серед присутніх.

У готельному номері на журнальному столику Мейвезера обов'язково звалена купа готівки, яка зазвичай нараховує не менше півмільйона доларів. Десь поруч обов'язково стоїть сейф, набитий коштовностями та годинниками, інкрустованими дорогоцінним камінням.

Автодилер з Лас-Вегасу якось розповів, що він продав Мейвезеру 88 автомобілів, серед яких суцільні Bentley, Ferrari, Mercedes та цілих 14 Rolls-Royce. А найкращий друг боксера – репер 50cent подарував йому на Різдво справжній болід "Формули-1".

"Якщо ти можеш утримувати 10 машин, то чому б ні? Те ж саме стосується жінок. Якщо можеш осилити 20, то можеш мати одразу 20", - вихваляється Мейвезер.

І дійсно, він може це собі дозволити. Мейвезер, на прізвисько Money, тричі очолював список найбагатших спортсменів світу за версією Forbes, а лише за один 2015 рік заробив рекордні $300 млн.

Постріл у немовля

Флойд Мейвезер з батьком

Проте усієї цієї напускної розкоші у житті Мейвезера могло не бути. Врешті, як і самого Флойда, який ледве не загинув, коли йому був 1 рік. Його батько Флойд Мейвезер-старший також був доволі непоганим боксером і навіть бився з легендарним Шугаром Реєм Леонардом, але чемпіоном так і не став та врешті перетворився на звичайнісінького наркодилера.

Одного разу до квартири Мейвезерів увірвався "діловий партнер" батька – двоюрідний брат матері Флойда на прізвисько Бабуїн із дробовиком. На руках у Мейвезера-старшого саме було немовля, але замість того, щоб захистити сина, чоловік ним прикрився, мов щитом. Нападника це не зупинило і пролунав постріл – на щастя він влучив горе-татусеві у ногу.

"Він думав, що дядько не стане стріляти, щоб не потрапити в мене, але він вистрілив. Так вийшло, що мене не зачепило, і тому я знаю, мене бог береже", - часто розповідає про інцидент Мейвезер.

Майбутній мільтимільйонер народився у неблагополучному районі Нью-Джерсі у сім'ї матері-одиначки Дебори Сінклер, прізвище якої він довго носив, перед тим, як змінити на розкручене у світі боксу - Мейвезер. Жінка народила усіх своїх трьох дітей від різних батьків – у Флойда є дві сестри.

Читайте також: Макгрегор-Мейвезер. Чи зможе боєць ММА вибити $600 млн з боксера

"Ніколи не забуду те, що бачив у Джерсі. У під'їздах не було світла, завернеш не туди - і тебе пограбують. Ми жили в однокімнатній квартирі, без опалення, гарячої води, без нічого", - пригадує зірка світового спорту.

В'язниця для батька

З іншого боку – саме оточення допомогло Флойду швидко змужніти. Хлопець вмів за себе постояти і ніколи не ліз за словом до кишені, за що його у 10 класі власне й погнали зі школи. Мейвезер не надто засмутився, адже тоді він уже знав, що стане боксером.

"Я народжений для того, чим займаюся, в мені це закладено з дитинства. У мене не було іншого вибору, окрім, як стати видатним боксером", - каже Мейвезер, якого у 7 років до залу привів батько, котрий і став першим тренером хлопчака.

Коли Мейвезер-старший за розповсюдження наркотиків сів на 5 років до в'язниці, 16-річного Флойда почав тренувати рідний дядько – Роджер, який досягну у боксі набагато більших успіхів і став чемпіоном світу.

Читайте також: Конор Макгрегор. Як харизматичний сантехнік став найбагатшим бійцем світу

Мейвезер вважає, що саме дядько, а не батько, найбільше доклав руку до його становлення, як боксера і завжди це підкреслює. "Він любить говорити, що без нього я б нічого не досягнув, але єдине, що батько зробив – це привів мене до спортзалу", - переконує боксер.

Роджер Мейвезер допоміг Флойду здобути олімпійську бронзу у 1996 році та дебютувати на професійному ринзі. Коли батько боксера у 1997 році вийшов із в'язниці він знову почав тренувати сина. Але Мейвезер-молодший на той час вже почав самостійно заробляти гроші і мав на усе власний погляд.

Він постійно конфліктував з батьком і врешті звільнив його та ще й на додачу відібрав власноруч подаровану квартиру у Лас-Вегасі.

Кульмінація родинного конфлікту сталася 2007 року, коли Флойд Мейвезер бився з легендарним Оскаром де ла Хойєю, якого до бою готував не хто інший, як його батько Флойд Мейвезер-старший.

Боротьба за незалежність

У майбутньому саме прагнення до незалежності зіграло ключову роль у кар'єрі Флойда Мейвезера. Але попервах він не міг обійтися без покровителів.

Першим на професійному ринзі молодого бійця починав просувати Джеймс Прінс, відомий, як продюсер багатьох реп-гуртів та власник звукозаписного лейблу Rap-a-Lot. Мейвезер та Прінс дуже швидко побили горщики, через що у боксера виникли серйозні проблеми. У вересні 2003 року до залу де тренувався Флойд увірвалися невідомі, які жорстоко побили присутніх там членів команди боксера.

Мейвезер був вимушений шукати захисту у всемогутнього промоутера Боба Арума, який пригадує, що Флойд був наляканий та благав врятувати його сім'ю від розправи. У підсумку промоутерська компанія Арума - Top Rank, яку зараз представляє українець Василь Ломаченко, заплатила Прінсу $1,1 млн компенсації за розрив контракту із боксером.

Але ідилія у стосунках Мейвезера з Top Rank теж була нетривалою. Флойд дуже швидко дійшов висновку, що його контракт з компанією підписаний на кабальних умовах і у 2007 році викупив його за $700 тис. Допоміг йому у цьому менеджер Ел Хеймон, якого вважають "сірим кардиналом" та найвпливовішою людиною у світовому боксі.

Він же й надолужив Мейвезера заснував власну промоутерську компанію Mayweather Promotions, що власне дозволило боксеру працювати на самого себе та відкрило шлях до багатомільйонних статків.

Найкращий боєць світу

На той час Флойд Мейвезер вже був чемпіоном світу у чотирьох категоріях. Свій перший титул він здобув у 1998 році у другій напівлегкій вазі (до 59) кг, а під кінець кар'єри дістався напівсередньої категорії (до 66,7 кг). За цей час Мейвезер переміг усіх знакових особистостей цих дивізіонів – Артуро Гатті, Заба Джуду, Ріккі Хаттона, Хуана Мануеля Маркеса, Шейна Мослі, Мігеля Котто.

Але звання найкращого боксера світу, незалежно від вагової категорії та, насправді, великі гроші опинилися в руках "Красунчика" лише у 2007 році, коли він переміг де ла Хойю. Цей бій зібрав $137 млн та став найкасовішім на той час у історії. Особисто Мейвезеру дісталися небачені раніше $25 млн.

Читайте також: Бій Кличко-Джошуа та 5 найдорожчих боксерських поєдинків у історії

Далі пішло по зростаючій. В 2013 році поєдинок американця проти Сауля Альвареса з Мексики приніс організаторам $180 млн, а Мейвезеру - $70 млн. Усі можливі та неможливі рекорди були побиті 2015 року, коли відбувся довгоочікуваний "Бій століття" між Флойдом та філіппінцем Менні Пак'яо, переговори про який тривали цілих шість років.

Лише на платній прямій трансляції, яку подивилося 4,4 млн глядачів, організатори поєдинку заробили $400 млн, а загальні прибутки вечора боксу у Лас-Вегасі склали $ 550 млн. Що стосується Мейвезера, то він за один вечір заробив неймовірні $210 млн.

Схоже, що й це досягнення незабаром впаде, коли американець 26 серпня зустрінеться у боксерському поєдинку із ірландським бійцем змішаних єдиноборств Конором Макгрегором. За попередніми оцінками поєдинок має побити рекорд за кількістю платних телевізійних переглядів та загалом зібрати $600 млн. Лише гарантований прибуток кожного із суперників складе по $100 млн, а із відрахуваннями від трансляцій суми гонорарів стануть просто космічними.

Пригноблювач жінок

Флойд Мейвезер та Джоссі Гарріс

За зовнішнім благополуччям Мейвезера, ховається і не зовсім приваблива частина його життя. Важке минуле Флойда таки дає про себе знати і робить його постійним героєм кримінальної хроніки та жовтої преси. Особливо через ставлення до жінок.

Легко можна нарахувати з десяток прикладів, коли боксера звинувачували у жорстокій поведінці та позивалися до суду.

Перший подібний випадок датовано 2001 роком, коли мати одного з чотирьох дітей Мейвезера – Мелісса Брім - звинуватила боксера, що він заштовхав її у автомобіль та побив. Проте жінка пізніше відкликала позов.

Врешті у 2012 році Мейвезер таки сів на три місяці до в'язниці. Джоссі Гарріс, яка народила боксеру трьох дітей, заявила, що вже після їхнього розриву, Флойд заявився до її будинку та на очах дітей почав бити кулаками у голову та гамселити ногами.

Мейвезер із сином Корауном

Боксера розлютили близькі стосунки колишньої цивільної дружини із баскетболістом Сі Джей Вотсоном, за що, за словами Гарріс, він погрожував вбити її та коханця. Від розправи матір врятував 10-річний син Кораун, який викликав поліцію. Для цього йому знадобилося вилазити на вулицю через кватирку у ванній, тому що з будинку його не випустили батькові охоронці.

В 2014 році до суду на Мейвезера подала ще одна його подруга, з якою він планував одружитися - Шантель Джексон. Жінка стверджувала, що Флойд прикував її до батареї та погрожував пістолетом.

Слава та ненависть

У Флойда Мейвезера на судові справи свої погляди і він наполягає, що його подруги теж далеко не святі. Проте інциденти підірвали й так не надто привабливий імідж боксера у США, якого фани завжди критикували за занадто обережний захисний стиль і освистували навіть у Лас-Вегасі.

Парадоксально, але ненависть вболівальників, не заважає боксеру збільшувати свої прибутки. Аналітики навіть дійшли висновку, що значна кількість фанів, які купують трансляції, платять за можливість нарешті побачити поразку Мейвезера.

Флойд вболівальника відчуває і вміло експлуатує образ поганого хлопця. "Те, що я несу на камеру - це бізнес, так я залучаю до шоу увагу. Я роблю так, щоб ви на мене подивився хоча б раз і опинилися на гачку. А потім сиділи і думали, що він цього разу відмочить", - зізнається Мейвезер.

Люди з оточення американця розповідають, що він буває й іншим. Не може подивитися новин, щоб не виписати комусь чек. Приміром, у 2011 році Мейвезер сплатив за похорони славетного, але збанкрутілого боксера Джо Фрейзера.

А ще - Мейвезер добре усвідомлює, що у житті йому неймовірно пощастило, на відміну від десятків друзів дитинства із Нью-Джерсі, багато з яких сидять по в'язницях, а інші - взагалі загинули. "У мене був один шанс з мільярда, що я куплю такий будинок і всі ці речі", - каже Мейвезер.

Проте варто лише навколо нього з'явитися телекамерам, він моментально перевтілюється та починає грати свою звичну роль. Роль, яка принесла хлопчині з неблагополучного району небачену славу та зробила найбагатшим спортсменом світу.