Біткоін розділився і подорожчав. Що це означає

Анастасія Пашинська
8 серпня, 2017 вiвторок
13:40

Чому біткоін розділився, його курс виріс і всі продовжують про це говорити

З 1 серпня від найпопулярнішої криптовалюти біткоін (BTC- Bitcoin) з'явилося нове відгалуження - біткоін кеш (BCC - Bitcoin Cash). Цей поділ стався через те, що користувачі і розробники системи не змогли дійти спільної думки з приводу майбутнього валюти. Кожен вирішив піти своїм шляхом.

Майнери (добувачі) криптовалюти вирішили підтримати нову систему BCC і перевели своє обладнання на видобуток біткоін кеш.

Щоб розібратись у всьому цьому - згадаємо про те, що таке біткоіни.

null

Біткоіни - це файли, які стали новою глобальною цифровою валютою. Ця валюта наразі не має власника, на якого можна натиснути, не має центрального банку, який би впливав на курс. Користувачі біткоінів можуть пересилати один одному цифрову валюту без посередників і навіть не знаючи імен.

Історія транзакцій зберігається в системі кожного користувача біткоінів. Цей ланцюжок може простежити кожен - ситема нікуди їх не ховає.

Як це працює

Уявіть, що вам потрібно переслати своєму другові 500 гривень на інший кінець світу. Можна скористатися банком, де обов'язково слід вказати дані одержувача, ваші особисті дані, заплатити комісію (від 0,5% до 5% суми, що пересилається).

Процедура займе від 1 до 5 робочих днів, у ній буде задіяно працівників різних банків. І хоча кожен банк гарантує безпеку, одну з ланок ланцюжка може бути порушено. Наприклад через хакерську атаку або некомпетентність співробітників.

Коли ви пересилаєте біткоіни, вам достатньо знати номер свого друга в цій системі. Ви пересилаєте біткоіни зі свого біткоін-гаманця без комісії і посередників. Швидкість транзакції залежить тільки від підтвердження приймаючої сторони.

null

Що заважає намалювати більше біткоінів

Для біткоінів існує своя власна "цифрова бухгалтерська книга". Там ведеться облік їх кількості та переміщення між гаманцями. Щоб уникнути підробки записів цю звітність роздали всім учасникам системи.

Історія транзакцій і кількість біткоінів містяться в "блокчейнах", інформація про які зберігається в системі кожного користувача. Тому зміна інформації у одного користувача ні до чого не приведе. Тим більше що історія транзакцій нагадує побудову башточки - виймеш одну з ланок, наступні ланки можуть обвалитися.

null

Звідки вони тоді беруться

Звісно, можна було б розподілити біткоіни між творцями системи, але тоді вони б нікому не були потрібні. Для того, щоб залучити побільше людей, домовилися, що система нагороджуватиме своїх користувачів за виконання певних дій.

Щоб створити новий блок для зберігання кількох транзакцій у цій самій "бухгалтерській книзі", потрібно розв’язати задачу, придуману скриптом. Суть завдання полягає в тому, щоб придумати назву блоку, що відповідає параметрам системи - підібрати кодове слово. Природно, що робить це потужний комп'ютер (або мережа комп'ютерів), власники яких (майнери) за рішення отримують винагороду.

2009 року видобутком біткоінів займалися різні люди на своїх домашніх комп'ютерах. Але чим далі, тим складніше ставало завдання, яке потрібно вирішити. Тому люди почали об'єднувати обчислювальні можливості своїх комп'ютерів, купувати спеціальне обладнання, створювати цілі "ферми" з видобутку біткоінів.

Спочатку винагородою було 50 біткоінів за блок, через 4 роки - вже 25. Зараз винагорода становить 12,5 біткоіна. За 4 роки винагорода знову скоротиться удвічі. Також Майнери отримують винагороду за структуризацію операцій у блоках.

null

Чому винагорода стає меншою

Річ у тім, що кількість біткоінів обмежена, їх ніколи не буде більше 21 мільйона. А останній біткоін здобудуть 2140 року, коли винагорода за відкритий блок становитиме 0,00000001 біткоіна.

На даний момент випущено понад 16 мільйонів біткоінів - це 76% від їх можливої ​​кількості.

Серед шанувальників системи з'явилося побоювання, що обмежена кількість біткоінів призведе до дефляції. Простіше кажучи, люди перестануть витрачати біткоіни, а почнуть їх збирати, вилучивши валюту з обігу. Оскільки  біткоін вважається вільною валютою, у її користувачів виникає багато суперечок щодо регулювання системи.

Саме через це біткоін розділився?

Ні, всі давно вже змирилися з обмеженою кількістю. Але через популярність біткоінів кількість операцій стала набагато більшою. Коли ми писали про миттєву швидкість - ми трохи злукавили. Насправді система "блокчейна" обробляє по 7 транзакцій за секунду. Швидше вона не може - кількість місця в одному такому блокчейні обмежена 1 мегабайтом. А швидкість появи блоків теж фіксована - 1 раз на 10 хвилин (складність завдання підбирається так, щоб це відбувалося не частіше).

Розробники не знали, що криптовалюта стане такою популярною. 7 операцій на секунду - це дуже мало. Наприклад, у систем Visa і Msater Card близько 2000 транзакції на секунду.

Зараз деякі користувачі біткоінів чекають по кілька годин або днів, щоб їхню операцію було оброблено. За це вони навіть призначають винагороду, щоб зробити свою операцію приоритетнішою. Саме швидкість стала однією з головних причин, чому біткоіну довелося розпастися. 

null

Як вирішили виправити ситуацію

План порятунку біткоіна розроблявся вже давно. Спочатку розробники вирішили піти шляхом найменшого опору і збільшити місце в одній комірці. Але тут виникли розбіжності, оскільки біткоіни є децентралізованою валютою і не мають очільника - поки рішення не ухвалить більшість учасників, змінити щось не вийде.

Розбіжності виникли, тому що якщо збільшити розмір блоку-сховища, то і складність завдання, щоб зробити цей блок збільшиться в рази. А це означає, що деяким невеликим майнерам забракне обчислювальної потужності комп'ютерів, щоб заробляти на видобутку нових біткоінів. Фактично, вони залишаться "за бортом".

Тоді розробники запропонували робити "побічний" блок, зберігши при цьому початковий розмір комірки в 1 мегабайт. Тобто, процедура появи блоків залишиться колишньою, тільки разом з нею буде з'являтися друга комірка, в яку додаватиметься архів з головної комірки.

Таке рішення стало б найбільш "м'яким" поліпшенням біткоіна, і багато користувачів навіть не помітили б переходу. Для прийняття оптимізації було потрібно 95% підтримки всіх майнерів. Однак багато хто вирішив "відсидітися" в очікуванні ще якої-небудь альтернативи. Лише 45% майнерів просигналізували про готовність почати оптимізацію.

Тоді було запропоновано ігнорувати блоки таких майнерів з 1-ого серпня. Багато великих майнерів, які спочатку не бачили проблем ані в збільшенні місця на блоках, ані в створенні додаткової комірки, злякалися конфлікту і падіння привабливості біткоінів.

Вони вирішили зробити свою подвійну зміну: збільшити місце в блоці до восьми мегабайт і створити додаткову комірку. Так виник біткоін кеш. Інші 1-мегабайтні блоки пропонується ігнорувати, але враховувати в архіві історії, що є "класичним" біткоіном. Так криптовалюта розділилася на дві гілки.

null

Новий Bitcoin Cash коштує стільки ж?

Ні, але він коштує явно дорожче, ніж при появі першого біткоіна 2009 року. Хоча Bitcoin Cash з'явився лише 1 серпня, того дня його вартість була $460. Однак на момент написання статті вартість опустилася до $256. Це абсолютно інша валюта, тому розплатитися нею замість початкового біткоіна не вийде - він є частиною блоків іншого формату. Тобто, одна система "не бачить" блоки та біткоіни іншої системи. Ті, хто не перейшли на нову гілку біткоіни, так і залишаться з початковими біткоіни.

Однак курс "звичайного" біткоіна виріс до $3300. Боротьба біткоінів триває, і можливо нас чекає ще додаткове розгалуження, а може витіснення одного з видів валюти.

null

Що впливає на курс біткоіна

Наприклад, страх. Коли 2016 року хакери атакували одну з бірж у Гонконзі, на якій торгували біткоінами, курс криптовалюти впав на 72%.

Достатньо пустити чутку про вразливість валюти, і власники спробують продати її, поки курс ще перебуває на піку.

Ще є люди, що створюють "дефіцит" біткоінів, або навпаки здешевлення. Вони скуповують усі біткоіни, тим самим збільшуючи його курс і створюючи ілюзію браку криптовалюти. Коли курс "злітає" до максимальної позначки, власники продають свої біткоіни.

Тому зміну курсу біткоіна частіше порівнюють з "мильною бульбашкою" - хтось один роздуває, а потім лускає її.

Спочатку біткоін був нічого не вартий, а перша оборудка з'явилася лише 2010 року.

Один з ентузіастів цифрової валюти Ласло Ханеч умовив іншого ентузіаста продати йому 2 піци Papa John's за 10 тисяч біткоінів. У той час, біткоіни коштував 0,003 цента. У цілому 2 піци обійшлися йому в $30. Якщо перерахувати витрачені біткоіни на сьогоднішній курс, то піца обійшлася Ханечу в $33 мільйони.

null

Де у світі користуються

Багатьом. У деяких країнах біткоіни легалізували як віртуальну валюту. Наприклад, у Японії з 2016 року біткоін є законним платіжним засобом. У Канаді біткоін також легальний. Але через те, що валюту облюбували хакери і торговці зброєю та наркотиками, біткоін у Канаді регулюється законами про боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

У США біткоін вважається не валютою, а товаром, і за такою ж системою оподатковується.

У Китаї юридичним особам заборонено розраховуватися або здійснювати операції з біткоіном. 2014 року уряд Китаю наказав заморозити всі рахунки у біткоіниах для юридичних осіб. Однак фізичні особи могли купувати і продавати біткоіни.

У більшості європейських країн біткоін дозволено, якщо не для офіційного користування, то для приватного.

А от у Саудівській Аравії будь-яка цифрова валюта заборонена. Також біткоін заборонений у Бангладеші, Киргизстані та Болівії.

Кому потрібні

Багатьом. Актори, співаки і політики також цікавляться біткоіном. Наприклад американський актор Ештон Катчер інвестує гроші в одну з бірж BitPay. А співачка Лілі Аллен зізналася, що 2009 року їй запропонували виступити за сотню тисяч біткоінів, але вона відмовилася. Про кількість біткоінів у різних людей складно дізнатися, не знаючи номера їхнього гаманця.

Українські політики також не залишилися осторонь. Наприклад голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський (БПП) задекларував 4 256 біткоіни, вартість яких на сьогодні становить 360 мільйонів гривень (приблизно $14 млн за нинішнім курсом).

Голова «Інтернет-партії України» Дмитро Голубов задекларував 4 376 біткоіни - близько 370 мільйонів гривень (приблизно $14,3 млн за нинішнім курсом). Голубов купував валюту в листопаді 2012 року і віддав за неї $50 тисяч.

Ще один депутат Одеської обласної ради від партії «Батьківщина», Руслан Табунщик задекларував 1 600 біткоінів - за курсом на сьогодні близько 135 мільйонів гривень (приблизно $5,2 млн).

Олексій Мушак з БПП задекларував скромнішу суму - 465 біткоіни, що на сьогодні становить близько 39 мільйонів гривень (приблизно $1,5 млн).

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
Більше новин