Продати все. 4 гачки, на які вас чіпляє реклама

Реклама ефективна, тому що використовує ваші приховані бажання та комплекси

Перші візочки у супермаркетах з'явилися наприкінці 30-х років минулого сторіччя. Покупці були дуже задоволені новим винаходом – адже пересуватись між полицями з вільними руками набагато зручніше. Проте власники торгівельних точок були задоволені "в квадраті" – щойно візочки стали популярними, об'єми продажів виросли до масштабів, про які раніше лише мріялося.

Чи замислювалися у ті часи, як порожній візочок впливає на підсвідомість покупця, невідомо, проте для сучасної реклами це один з найважливіших робочих інструментів.

Реклама - це величезна індустрія, в якій задіяні сотні тисяч людей, а їх мета – продати вам щось корисне або не дуже. Це може бути конкретний продукт, спосіб життя, ідея чи навіть емоції. Неважливо, що це, адже головне - викликати потрібну реакцію у споживача.

Якщо придивитись до людських комунікацій, то можна зрозуміти, що будь-яка людина в немеркантильному сенсі намагається "продати" себе іншим. Це відбувається, коли ми свідомо чи підсвідомо намагаємось довести, що у певний час, певному місці та сфері "Я" – краще за інших.

Як діє реклама

Реклама – це, по суті, повідомлення, яке спонукає нас до певної дії: купити товар, скористатися послугою чи замислитися над конкретним питанням. Вона опирається на різноманітні потреби людини, і, користуючись психологічним впливом пропонує рішення тієї чи іншої проблеми у вигляді якогось продукту.

Кожна реклама налаштована на свою цільову аудиторію, до якої повинна звернутись у певний час, певному місці та з певним повідомленням для максимальної "віддачі" від споживача. 

Комплекси та жага бути щасливими

Часто реклама опирається на потреби людини в домінуванні, пошуки свого "Я", приверненні до себе уваги соціуму та банальному комфорті. Реклама акцентується на прихованих бажаннях та комплексах споживачів.

Зазвичай це страх бути гіршим за когось іншого, не реалізувати себе як особистість, не знайти друзів чи кохану людину. Саме на цьому грає реклама, демонструючи картинки щасливого життя.

Рекламний ролик Coca Cola грає на асоціації, що яскравий відпочинок вдома з друзями неможливий без газованого напою.

Затишну атмосферу, розкішні офіси на останніх поверхах хмарочосів, щасливе кохання та безтурботні подорожі рекламні ролики використовуватимуть до тих пір, доки у людства буде потреба в щасті та добробуті – а вона вічна.

Залякування

Такі приклади маніпуляції в рекламі дуже легко навести, якщо згадати рекламу продукції, яка пов'язана зі станом здоров'я та зовнішнім виглядом. Питання здоров'я стає все більш актуальним для людини в міру її дорослішання та старіння. Та і молоді люді люди зовсім не бажають втрачати власну привабливість.

Питання про зовнішність тісно пов'язане з питанням про самореалізацію. У нашому сприйнятті часто є чітка асоціація, що негарній людині навряд "світить" особисте щастя та соціальний успіх. Саме з питань здоров'я та зовнішності у рекламі часто наголошується на тому, що певний продукт не містить шкідливих речовин та ГМО.

Авторитетні думки

Навряд на телебаченні можна знайти рекламу зубної пасти та навіть жувальної гумки, яка б не посилалась на рекомендації якоїсь-там асоціації стоматологів. Дерматологи активно рекомендують різноманітні креми та чудодійні засоби для шкіри, а педіатри благословляють кожен дитячий товар.

Причина проста – знання людини про навколишній світ обмежені, і ми не можемо бути спеціалістами у всіх сферах одразу, тому змушені прислуховуватись до думки більш компетентних у тій чи іншій сфері фахівців. Саме спираючись на потребу в авторитетній думці реклама і надає слово різноманітним експертам, дослідникам та науковцям.

У рекламному ролику зубної пасти використовується одразу декілька прийомів: слоган - "рекомендація стоматологів №1" - посилання на авторитети, привабливий молодий чоловік у головній ролі - естетичне сприйняття картинки споживачем та гра на страху - у даному випадку неприємного запаху з ротової порожнини.

Принцип гри

Гра є важливою складовою в багатьох сферах людської діяльності, зокрема навчання та спілкування. Реклама також має під собою ігрову основу.

Реклама створює особливу, святкову атмосферу навколо товару, а його переваги розігруються в образах реальних людей та навмисне придуманих героїв.

Принцип гри вдало використовується і в інтерактивній рекламі, яка дещо відрізняється своїми засобами впливу від класичної, адже замість прямого психологічного впливу на людину, така реклама взаємодіє з ним. Вона залучає споживача до гри і пропонує йому прийняти не позицію спостерігача, а активного учасника рекламного процесу.

Вчений та письменник Умберто Еко зазначив, що за таких умов "реклама товару може підвищувати самооцінку споживача, оскільки він зумів зрозуміти і гідно оцінити ігрову складову рекламного повідомлення". 

Реклама використовує безліч способів впливу на людську свідомсть. Сучасні спеціалісти звертаються не лише до принципів людської поведінки та психології, а й роботи мозку загалом. 

Так навіть з'явився новий напрям - нейромаркетинг (мистецтво продажу, засноване на знанні фізіології людини , а саме сенсорних, когнітивних та емоційних реакцій споживачів на певні стимули).