Кадзуо Ісіґуро: За що письменник отримав Нобелівську премію з літератури

Нобелівську премію з літератури у 2017 році отримав британський письменник японського походження Кадзуо Ісіґуро

Народився Кадзуо 8 листопада 1954 року в японському місті Нагасакі. Через 6 років через роботу батька сім’я емігрувала до Великої Британії. Тато письменника розпочав дослідження в Національному інституті океанографії.

Кадзуо навчався в спеціальній гімназії для хлопчиків. Після школи Ісіґура взяв академічну відпустку та рік подорожував по США та Канаді. В 1978 році закінчив Кентський університет та отримав ступінь бакалавра філософії.

Читайте також7 книжкових новинок українською, які варто прочитати

Через два роки закінчив університет Східної Англії, де захистив ступіть магістра мистецтв. Також пройшов літературний курс викладача Малькольма Бредбері.

Ще в юності Кадзуо мріяв про кар’єру музиканта. Він писав пісні, грав в клубах і посилав свої записи продюсерам, але безуспішно. Якийсь час займався соціальною роботою в Лондоні, але пізніше вирішив змінити своє життя та почав писати.

Літературна кар’єра Кадзуо Ісіґура почалась в 1981 році після публікації в антології Introduction 7: Stories by New Writers. Тоді було опубліковано три розповіді автора.

У наступному році Кадзуо видає свій перший роман "Прозорий серпанок над горами". Книга роповідає про Ецуко - вдову з Японії, що живе в Англії. Після самогубства дочки її переслідують страшні спогади про трагедію Наґасакі.

Критики відразу помітили Ісіґуро та висунули його на грант як одного з "Кращих молодих британських письменників".

За написання свого третього роману "Залишок дня" у 1989 році Ісіґуро отримав Букерівську премію. Книга розповідає про літнього англійського дворецького. Члени Букерівського комітету проголосували за роман одноголосно, а таке трапляється нечасто.

Критики відзначали, що японець написав "один з найбільш англійських романів XX століття". Його порівнювали з Джозефом Конрадом і Володимиром Набоковим, яким теж вдалося створити класичні твори не рідною для них мовою.

Згодом роман "Решта дня" екранізували. Головні ролі в фільмі зіграли Ентоні Хопкінс і Емма Томпсон. Картина отримала позитивні відгуки від кінокритиків та стала популярною в США. В Україні в широкому прокаті фільм не виходив.

В 1995 році вийшла наступна книга Кадзуо - "Невтішні". Події в романі відбуваються в неназваній європейській країні і в наш час, тоді як всі попередні роботи Ісіґуро були наповнені фрагментами з минулого.

Наступний роман Ісіґуро "Не відпускай мене" вийшов у 2005 році та поки став найуспішнішим в кар'єрі автора. Книга увійшла в список 100 найкращих романів усіх часів за версією журналу Time. Роман номінували на Букерівську премію в 2005 і премію Артура Кларка в 2006 році.

В 2016 книга "Не відпускай мене" вийшла в Україні у "Видавництві Старого Лева". Переклала книгу Софія Андрухович. Це єдиний переклад книг Ісіґуро на українську.

У 2010 році вийшла екранізація роману режисера Марка Романека з Кері Малліган, Ендрю Гарфілдом та Кірою Найтлі в головних ролях.

Кадзуо Ісіґуро - автор двох оригінальних фільмів для телебачення. Він член Королівського товариства літератури, а його твори перекладені на понад 30 мов світу. Зараз Кадзуо Ісіґуро живе в Лондоні з дружиною Лорною Макдугал і дочкою Наомі. Останній роман автора "Похований гігант" вийшов у травні 2015 року.