Бухгалтер кримінальної Росії. Хто такий Тюрін, який замовив вбивство Вороненкова в Києві

Замовником вбивства екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова був московський кримінальний авторитет Володимир Тюрін, який є підконтрольним ФСБ

Про це 9 жовтня заявив генеральний прокурор Юрій Луценко під час брифінгу щодо підсумків розслідування цього резонансного вбивства.

За версією ГПУ, використовуючи свої зв'язки, Тюрін залучив до замаху на Вороненкова свого давнього приятеля Юрія Василенка та громадянина Олександра Лося, котрі виступили у ролі співорганізаторів злочину. Першого оголошено у розшук, а другого - вже затримано.

Читайте також: Хто і як організував вбивство російського екс-депутата Вороненкова. Результати розслідування

У лютому Василенко з Лосем прибули з Росії до Києва й стали підшуковувати виконаців серед ветеранів АТО. Оскільки Лось колись сидів у СІЗО на Дніпропетровщині в одній камері з Ярославом Левинцем, він звернувся до свого давнього знайомого.

А вже той долучив до цієї справи ще двох людей - Павла Паршова (безпосередньо стріляв у Вороненкова й загинув на місці від вогню у відповідь, відкритого охоронцем політика) і Ярослава Тарасенка (був водієм Паршова).

Відмінник, економіст, промисловець

1976 рік. Рік тому закінчився перший термін ув'язнення

Тюрін (він же Тюрік, Тюря) не просто відомий у російському злочинному світі "авторитет", а один з перших "смотрящіх" за підприємствами Сибіру та спільною для топових злочинців "чорною касою".

Вийшовши після третьої відсидки у 1989 році, Тюрін досі живий і досі на волі, позаяк відтоді він більше ніколи не повертався до місць позбавлення волі. І це при тому що за ним тягнуться сліди до багатьох тяжких злочинів - як у Росії, так і закордоном.

Неабиякий "фарт" Тюріна має кілька цілком розумних пояснень. Він навряд чи досягнув би такого успіху, якби не 1) його блискуча освіта, 2) власне походження з багатого на ресурси й при цього дуже криміналізованого регіону, 3) зв'язки з "алюмінієвим королем" Олегом Дерипаскою.  

Володимир Тюрін народився 1958 року у Башкортостані, але згодом родина перебралася до міста Братська Іркутської області, яке у другій половині ХХ ст. стало одним з найбільш економічно розвинених у південній частині Сибіру.

Тюріна спершу будуть пов'язувати з Братським ОЗУ (організоване злочинне угрупування), бо саме там у 90-х рр. він відкриє перше казино, а також активно долучиться до тіньової приватизації Братського алюмінієвого заводу й почне продавати на Європу мільйони кубометрів прибайкальського лісу.

Після школи із "золотою" медаллю Тюрін вирушає навчатися до Москви й Санкт-Петербургу, де отримує дві освіти - середню професійну музичну (Гнесинське училище) та вищу економічну (Ленінградський політех). Володимир захоплювався шахами й бодібілдінгом, мріяв про кар'єру спортсмена, однак вирішено було відправити його якомога далі - туди, де немає небезпечних друзів дитинства.

Якби не арешт 2010 року у ресторані "Купол" на Новому Арбаті, він, можливо, вже був би кандидатом економічних наук, оскільки перед цим увесь свій вільний час авторитет-медаліст присвячував написанню дисертації за спеціальністю "Економіка та управління". 

Від порно до верхівки пострадянського криміналітету

Попри власну обдарованість й талант організатора Тюрін ніколи не був чемним домашнім хлопчиком. 1974 року його, 16-річного, було засуджено за співучасть у груповому згвалтуванні. 1980-го його ув'язнюють на 4 з половиною року за організацію нелегального відеосалону, в якому показувалися "дорослі" фільми для неповнолітніх, 1985-го - за незаконну господарську діяльність.

Розпад Радянського Союзу мафіозі зустрів у Казахстані, де вперше одружився й де отримав тамтешнє громадянство.

Тюрін на сторінках місцевої преси

1991 р. - став "смотрящім" за Іркутською областю.

1993 р. - "коронований" У Москві такими "широко відомими у вузьких колах" особами як Шакро Курд, Дід Хасан та Япончик. У повністю підконтрольних ФСБ провідних "злодіїв у законі" виконував роль головного бухгалтера, не полишаючи при цьому власних інтересів у металургії, де він близько зійшовся з Дерипаскою, й таких нових для нього комерційних горизонтів, як нафтовидобування у Татарстані.

1998 р. - вирушає до Іспанії, де за завданням від керівництва російського та грузинського злочинного світу створює мережу підставних фірм для легалізації брудних інвестицій.

2005 року іспанські правоохоронці починають велике полювання на московську мафію, через що чоловік Максакової (а той час вони вже перебували у шлюбі) спершу переховується у Монголії, а потім повертається додому в Москву.

За відкритими даними, Тюрін - це не просто ще один олігарх зі злочинним минулим. Він дуже статусний чинний "злодій в законі". На нього регулярно вчиняють замахи, регулярно затримують й доправляють до слідчого ізолятора у тій самій Росії (востаннє це трапилося з ним 2015-го), не кажучи вже про підвищений інтерес до нього у Європі, і тепер вже в Україні.

Оперативне відео з затримань

Чоловік Максакової

Володимир Тюрін від спільного цивільного шлюбу з молодшою за нього на 19 років оперною співачкою Максаковою цей випускник "Гнесінки" має двох дітей - Іллю та Людмилу.

Офіційно ж Марія Петрівна Максакова-Ігенберс уклала свій перший і поки що єдиний у житті шлюб лише у 2015 році, її обранцев став тоді держдумівець-комуніст Вороненков. 

Тюрін з Максаковою

Тюрін зі своїми дітьми від Максакової в окупованому Криму

До речі, будь-яку причетність до вбивства Вороненкова мафіозі відкидає. 

"Тюрін до цього злочину не має ніякого відношення, а звинувачення на свою адресу вважає маячнею", - заявив його адвокат Сергій Беляк.