Українцям більше не доведеться сваритись через ЧС-2018 в Росії. Як пройшов матч Україна-Хорватія

Дмитро Марценишин
10 жовтня, 2017 вiвторок
09:12

Збірна України програла у вирішальному матчі відбору Хорватії та зняла питання про доцільність виступу у фінальній частині чемпіонату світу Росії

Чому Україну влаштовувала лише перемога

Збірна України перед вирішальним матчем групового раунду відбору наздогнала свого останнього суперника і головного конкурента – команду Хорватії. Наші футболісти перемогли у гостях Косово – 2:0 - та набрали 17 пунктів. А от хорвати у 9-му турі несподівано втратили очки у домашньому матчі з Фінляндією, зігравши з нею внічию 1:1.

Ця невдача коштувала посади головного тренера Анте Чачічу – до матчу з Україною хорватів готував інший фахівець – Златко Даліч.

Проте, для нашої збірної цей результат не мав жодного значення. Команду Шевченка в останньому турі влаштовувала винятково перемога, оскільки у нашої збірної була гірша, ніж у хорватів, різниця забитих та пропущених м'ячів – 13-7, проти 13-4.

Хорватія нічиєю з Фінляндією ускладнила лише власне завдання у боротьбі за вихід на чемпіонат світу. Справа у тому, що у стикових матчах зіграють вісім з дев'яти збірних, які фінішують у своїх групах другими. І саме хорвати у цьому рейтингу йшли останніми. Тому нічия у київському матчі їх також не влаштовувала – потрібна була лише перемога.

Про перше підсумкове місце Україні та Хорватії годі було мріяти. Лідерство у турнірній таблиці захопила Ісландія, яка 6 жовтня розтрощила у гостях Туреччину – 3:0.

Ісландці набрали 19 очок і завершували груповий раунд домашнім матчем проти Косово, у якому були беззаперечними фаворитами і зрештою довели свою перевагу та виграли 2:0.

Який склад обрав Шевченко

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко перед вирішальним матчем мав суттєві кадрові проблеми – передовсім у обороні. Через травму нашій команді не міг допомогти правий захисник Богдан Бутко, а через перебір жовтих карток – центрбек Іван Ордець.

У такій ситуації дуже доречним виявилося одужання іншого центрального оборонця – Ярослава Ракицького, який пропустив матч із Косово, але вийшов на матч із Хорватією у парі із Євгеном Хачеріді. Що стосується Бутка, то його на фланзі знову замінив номінальний хавбек Олександр Караваєв.

Читайте також: Україна - Хорватія. Все про вирішальний матч відбору чемпіонату світу-2018

На позицію опорного півзахисника повернувся Тарас Степаненко, якого Шевченко поберіг у грі з Косово, через ризик дискваліфікації за зайву жовту картку. У понеділок півзахисник "Шахтаря" вийшов у центрі поля в дуеті з Русланом Ротанем.

У стартовому складі з'явився й натуралізований бразилець Марлос, який дебютував за збірну України у грі з Косово, вийшовши у другому таймі на заміну. Він розташувався на правому фланзі. Натомість Андрія Ярмоленко зі своєї улюбленої позиції перемістився в атаку, розташувавшись на вістрі, трохи глибше грав Денис Гармаш.

Як розгорталися події

Збірна Хорватії активно розпочала матч та спробувала забити швидкий гол. Команда Златко Даліча переважно тиснула на правий фланг української оборони де грав Караваєв. Це давало результати – саме із зони його відповідальності у першому таймі пройшло кілька небезпечних навісів. Втім українські футболісти з ними впоралися та відбили стартовий натиск, поступово перебравши ініціативу до своїх рук.

Саме команда Андрія Шевченка створила у першій половині гри найнебезпечніші моменти. Спочатку українці взяли на озброєння дальні удари. Добре пробив з-за меж карного майданчика Ярослав Ракицький, після чого хорватський голкіпер Даніель Субашіч випустив м’яч з рук і ледве перевів його на кутовий. Пізніше потужно пробив по воротах Тарас Степаненко пославши м’яч у лічених сантиметрах від стійки.

Найкращий шанс відкрити рахунок мав Євген Коноплянка. Олександр Караваєв розігнав атаку правим флангом та відпасував на Андрія Ярмоленка, після навісу якого Коноплянка пробивав впритул головою, але якимось дивом не влучив у ворота.

Який відрізок став вирішальним

Після перерви стан справ на полі кардинально змінився. Збірна Хорватії збільшила швидкості, які виявилися для українців недосяжними – вони не вспівали за суперниками та почали помилятися у простих ситуаціях.

Хорватія вийшла вперед на 62-й хвилині. Лука Модріч навісив з правого флангу, українці вибили м’яч, який знову підхопив капітан гостей і вирізав неймовірний за точністю пас до карного майданчика, де верхову боротьбу виграв Андрей Крамаріч та головою вразив ворота.

Ще за 8 хвилин хорватський півзахисник зробив дубль та зняв питання про переможця. Цього разу українці забули на правому фланзі про Івана Ракітіна, який безперешкодно переадресував м'яч на дальню штангу, де передачу замкнув покинутий напризволяще Крамаріч.

Після другого пропущеного голу збірна України остаточно знітилася і не мала шансів навіть на те, щоб забити бодай гол престижу перед 70 тисячами вболівальників, які заповнили у понеділок "Олімпійський".

Команда Андрія Шевченка програла 0:2, з 17 очками фінішувала у групі I на третій позиції та не змогла здолати кваліфікацію чемпіонату світу.

Хорватія з 20 очками стала другою та продовжить боротьбу за путівку до фінальної частини у стикових матчах. Ісландія з 22 очками стала першою і дебютує наступного року на чемпіонаті світу.

У чому причини поразки

Головною причиною поразки у матчі з Хорватією зараз видаються кадрові проблеми збірної України, які переслідували її впродовж усього відбору. Половина гравців основного складу не мали ігрової практики у своїх клубах, а на фініші кваліфікації до цього додалися травми та дискваліфікації.

Але й навіть за цих умов кидається у вічі непослідовність Андрія Шевченка, який на початку кваліфікації декларував побудову нової команди, у якій не завжди заслужено довіряли молодим футболістам – таким, як Віктор Коваленко та Олександр Зінченко, а потім змінив свою думку.

Передовсім це стосується натуралізації бразильського вінгера "Шахтаря" Марлоса, який отримав українське громадянство у пожежному порядку перед іграми з Косово та Хорватією.

Найгірше, що у вирішальний момент тренер вирішив зламати "під Марлоса" тактичну побудову збірної. Шевченко поставив новачка на правий фланг, де вже багато років у збірній незмінно грає Андрій Ярмоленко, а самого лідера українців пересунув у центр. Це особливо здивувало з огляду на те, як відмінно грає на цій позиції Ярмоленко у дортмундській "Борусії", де він восени є одним з найкращих футболістів чемпіонату Німеччини.

На незвичній позиції Ярмоленко відверто загубився і не продемонстрував навіть половини свого потенціалу. Його спроби зміщуватися на фланг і мінятися із Марлосом позиціями теж ні до чого доброго не призвели, а лише внесли у дії нашої команди сум'яття.

Та й взагалі рішення грати без "чистого" форварда себе не виправдало. Денис Гармаш та Андрій Ярмоленко, які висувалися на вістря атаки зіграли не ефективно. Це підтвердили й наші футболісти у своїх після матчевих коментарях, в один голос заявивши, що нападника команді дуже не вистачало.

Натомість Артем Бесєдін вийшов на поле, коли доля матчу вже була вирішена. Шевченко визнав свою помилку, але зробив це занадто пізно.

Яку проблему розв’язала невдача у відборі

Слід відзначити, що невдача збірної України для українських вболівальників не стала кінцем світу. Адже ще під час відбіркового турніру точилася запекла дискусія, чи варто нашим футболістам у разі виходу до фінальної частини їхати до Росії, де влітку наступного року й відбудеться чемпіонат світу.

Виступ на полях країни-окупанта багатьма був би сприйнятий в Україні вороже. Водночас, якби наша команда здобула путівку та відмовилася грати, то натрапила б на покарання від ФІФА та можливу дискваліфікацію. А так проблема розв’язалася сама собою.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
ДТП
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
Більше новин