Я не могла і уявити, що в 23 роки ставитиму запитання Могеріні. Колонка українського посла Європейської молоді

Мене звуть Катерина Чубей, родом я з невеличкого містечка Борщів, що на Тернопільщині. Навчалася в звичайній загальноосвітній школі. Якщо б мені, тоді хтось сказав, що в свої 23 роки я сидітиму за одним столом і ставитиму питання такій особі, як Федеріка Могеріні, я б скоріш за все сприйняла б це дуже скептично

По-перше, завдяки існуючим стереотипам, що без грошей немає жодних перспектив для молодих та амбітних людей. 

По-друге, я колись звикла бути критично налаштованою, що, як виявилось, дуже заважає досягати вищих цілей. Однак, я на власному досвіді переконалася в тому, що варто і потрібно вірити в неймовірне. І паралельно з цим багато працювати над маленькими кроками для досягнення мрії. Тоді все неймовірне збувається.

Коли мрія стає метою

Моя мрія - вплинути на розвиток своєї країни. Вона стала моїм постійним мотиватором. Тому, після того, як я поступила на бюджет в Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого, окрім досягнення успіхів у навчанні, я долучалася до діяльності студентських організацій.

В західному сприйнятті активна соціальна участь є невід’ємною частиною успішного студента. Я регулярно підписувалася на безліч офіційних сторінок українських та міжнародних організацій у соцмережах. Там регулярно моніторила можливості.

Навіть свою першу роботу – проект “Association4U”  я також знайшла в Фейсбук. Саме таким чином я дізнавалася про різноманітні тематичні “івенти”. Відтак, активно подавалася на участь у майстер-класах, короткострокових школах, форумах, конференціях, які в більшості були дійсно цікавими, де я мала змогу не тільки набувати нові знання та слухати досвідчених людей, але і заводити знайомства з однодумцями.

Як показує досвід, такі заходи є ідеальним середовищем для нетворкінгу і сприяє пошуку кар’єрних можливостей. До речі, аж ніяк не зашкодить згадати про здобуті на цих “івентах” сертифікати у вашому професійному резюме.

У моєму випадку тематика заходів в основному була пов’язана з міжнародним публічним правом та міжнародними відносинами загалом. Це мотивувало мене регулярно підвищувати свій рівень англійської мови, що після закінчення українського університету я мала можливість здобути рівень магістра за кордоном.

У 2014 я з радістю подалася на EU Study Days у Києві, школу від Представництва ЄС в Україні. Цю школу я добре запам’ятала, я провела чудові 5 днів серед однодумців, де ми разом продуктивно досліджували тоді ще зовсім новий євроінтеграційний процес України.

Такі заходи завжди надихали та тримали в тонусі. Школа EU Study Days переконала підтримати європейський шлях України. Саме після цієї школи я почала активно цікавитися темою євроінтеграції України, що потім вплинуло на моє рішення здобути міжнародний рівень магістра за кордоном.

Я вирішила взяти участь в програмі обміну Erasmus+ , що є проектом, який повністю фінансує обмін студентів, та з набутим міжнародним досвідом продовжити професійну діяльність вже в Україні. Це був довгий шлях з перешкодами, однак я всім рекомендую спіймати будь-яку можливість навчання за кордоном (обмін студентів, гранти, стипендії і тд), тому що це змінить ваше життя назавжди.

Потім, коли проект “Young European Ambassadors” (YEAs) оголосив конкурс на прийняття заявок від молоді на участь в цій iнiцiативі, я зрозуміла, що це саме для мене.

Починаючи з 2016 року ця ініціатива проводить відкритий набір серед активної молоді і ще у перший рік існування було відібрано близько 100 найактивніших людей, які підтримують європейські цінності з країн ЄС та з Айзербажану, Білорусії, Вірменії, Грузії, Молдови та України віком від 18 до 25 років (які іменуються молодими європейськими послами).

Окрім активної онлайн діяльності в соціальних мережах проводили різного роду інтерактивні заходи – єврошколи, майстер-класи, де збирали активну молодь, щоб обговорити та підтримати європейський шлях наших країн. У вересні цього року проводився новий набір і планується зібрати більше 200 молодих послів у поточному році.

Досвід, а не гроші – це та винагородa, яку потрібно здобувати в першу чергу.

Як учасниця проекту YEA ми відвідали Брюссель у липні цього року. Поїздка повністю фінансувалася проектом. Саме тоді вперше разом зібралися понад 60 молодих послів з країн ЄС та з Айзербажану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Це стало безцінним досвідом: ми почули різні точки зору, відвідали екскурсії в офіційних органах ЄС – Раді ЄС, Європейській Комісії, в Європейському Парламенті, офіційному представництві голови Ради ЄС – Естонії.

Ще ми ділилися на групи та складали план проведення майбутніх подій проекту в країнах послів та способи сприяння співпраці та нетворкінгу молоді.

Найцікавішою та найемоційнішою частиною для мене стала офіційна зустріч з Федерікою Могеріні, верховним представником ЄС із питань закордонних справ. У молодих послів була можливість особисто поставити питання людині, яка керує всією зовнішньою політикою ЄС.

Мене завжди надихають історії незалежних та успішних молодих людей. Хтось розповідавав про те, як починаючи з волонтерства в міжнародній організації, набравшись досвіду сам відкрив свою молодіжну НГО і продовжував соціальну діяльність уже не як волонтер, а як повноцінний і професійний керівник.

Хтось розповідав, як долучався також волонтером в розробці механізмів управління і маючи такий вагомий досвід влаштувався в топ-міжнародну IT компанію та інші. До речі, YEAs теж здійснюється на волонтерських засадах, однак досвід є найвищою винагородою. Та й відвідати Брюссель теж було непоганим бонусом.

Я хочу наголосити, що важливо не чекати можливості влаштуватися “по зв”язках”, а самостійно ставати “ковалями свого щастя”, змінювати ситуацію, навіть якщо доводиться починати свій шлях з нуля, не боятися перешкод, які трапляються на непростому шляху змін в країні.

І, звісно, що окрім постійної праці над собою та в досягненні своїх цілей, важливо сприймати своїх однодумців не як потенційних конкурентів, а як своїх колег та товаришів “на полі бою” і ,звичайно, не забувати регулярно спілкуватися та підтримувати зв’язок з молоддю ЄС.

Я надзвичайно задоволена тим, що отримала такий досвід, а також тим, що зі старими та новими знайомими зі шкіл EU Study Days ми надихнули один одного на нові досягнення. Всі ми переконалися в тому, що ми сильніші разом.

Корисні посилання для активної молоді:

Join Young European Ambassadors

EU Study Days

Erasmus+

Досвід молодих послів

Підписатися на регулярне розсилання новин та можливостей для молоді від EU Neighbours

Брати участь в розіграші призів від Представництва ЄС

Автор: Катерина Чубей, Посол Європейської молоді