Мессі та Аргентина ледь не пролетіли повз ЧС-2018. Як таке взагалі можливо

Збірна Аргентини здобула право зіграти на чемпіонаті світу з футболу лише у останньому турі відбіркового турніру у Південній Америці

Що сталося

За тур до фінішу відбіркового турніру в Південній Америці збірна Аргентини перебувала у скрутному становищі. Команда, яка грала на всіх чемпіонатах світу, починаючи з 1970 року, займала в турнірній таблиці принизливе шосте місце.

При тому, що напряму на ЧС-2018 потрапляють чотири команди, а п'ята збірна битиметься у міжконтинентальному відборі з Новою Зеландією за ще одну путівку.

Перед гостьовою грою з Еквадором у Аргентини було 25 очок. Перемога у Кіто гарантувала дворазовим чемпіонам світу лише місце у плей-офф, а у випадку нічиєї та поразки аргентинці потрапляли у залежність від результатів конкурентів – Парагвай (24 очка) приймав Венесуелу, а Перу (25) – Колумбію (26).

Занепокоєння мільйонам прихильників Ліонеля Мессі додавав той, факт, що Аргентина до цього 16 років поспіль не перемагала Еквадор у гостях. Пояснення таких результатів доволі банальне – домашня арена еквадорців у Кіто розташована на висоті 2782 м, і непристосованим суперникам там гарантоване кисневе голодування.

Як складався вирішальний матч

Те що занепокоєння було невипадковим стало зрозуміло вже на початку матчу, який відбувався у ніч із вівторка на середу за київським часом. Жахливішого сценарію годі було вигадати – Еквадор вийшов вперед на 1-й хвилині, зусиллями Ромаріо Ібарри. І от коли здавалося, що катастрофа аргентинського футболу неминуча, своє вагоме слово сказав Ліонель Мессі.

"Було б божевіллям, якби ми не потрапили на чемпіонат світу. І не лише для мене, а й для всієї Аргентини", - сказав Мессі після матчу.

Читайте також: 222 млн, вечірки та в'язниця. Чому розлучаються Неймар та "Барселона"

Лідер аргентинців був уособленням рішучості. Саме він після пропущеного голу енергійно схопив м'яч до рук та помчав до центрального кола. А вже за 10 хвилин з центру поля розпочинали еквадорці. Це Мессі замкнув передачу Анхеля Ді Марії зліва та зрівняв рахунок.

На 18-й хвилині Аргентина вже була попереду – Мессі блискучим ударом вразив дев'ятку. Не менш ефектно аргентинський капітан поставив у матчі крапку на 62-й хвилині, коли з лінії карного майданчика закинув м'яч у верхній кут воріт, немов рукою. Аргентина перемогла 3:1 та напряму вийшла на чемпіонат світу.

Чи стане Мессі кумиром Аргентини

З усіх аргентинських футболістів ця перемога має найбільше значення саме для Ліонеля Мессі. Адже найкращому футболісту світу просто патологічно не щастить у національній команді.

Складно повірити, але у свої 30 років легендарний форвард не виграв зі збірною жодного титулу – впродовж усієї кар'єри його переслідують поразки не лише на чемпіонатах світу, але й на Кубку Америки.

На двох останніх турнірах Аргентина була надзвичайно близькою до тріумфу. У 2014 році вона програла у фіналі чемпіонату світу Німеччині, а минулого літа у вирішальному матчі Кубка Америки поступилася Чилі у серії післяматчевих пенальті.

Аргентинські вболівальники звинувачували у цих невдачах саме Ліонеля Мессі. Форварду закидали, що він у національній збірній і близько не демонструє того рівня, що у "Барселоні". Тому найбільше ненависників у легендарного аргентинця не у Мадриді серед прихильників "Реалу", а саме на батьківщині.

Там популярний жарт, що у Аргентині Мессі люблять навіть менше, ніж ненависних футбольних арбітрів. А через те, що футболіст переїхав до Барселони у 13 років, його називають каталонцем та вважають чужинцем.

Виступ на чемпіонаті світу-2018 для Ліонеля Мессі це останній шанс змінити гнів фанів на милість та здобути титул зі збірною. Наступного року, коли аргентинцю буде 31, це зробити реальніше, ніж у 35 років у 2022 році. Та й навряд чи Мессі так довго залишатиметься у національній збірній, яку вже кілька разів залишав через запеклу критику у Аргентині.

Які шанси Аргентини на чемпіонаті світу

Якщо поглянути лише на підбір форвардів, яким зараз володіє збірна Аргентини, то складно повірити, що команда мала такі проблеми у відбірковому турнірі. Цей підбір, напевне, найкращий у світі  - Ліонель Мессі, Гонсало Ігуаїн, Серхіо Агуеро, Палуо Дібала.

Але виявляється, що лише на одного атакувального потенціалу недостатньо. Аргентинці мають не найвидатніше покоління півзахисників та оборонців і це впливає на їхню гру набагато суттєвіше.

Читайте також: Українцям більше не доведеться сваритись через ЧС-2018 в Росії. Як пройшов матч Україна-Хорватія

Зараз серед претендентів на перемогу у чемпіонату світу букмекери ставлять Аргентину з коефіцієнтом 9.00 лише на п'яте місце після Німеччини (6.50), Франції (6.50), Бразилії (7.00) та Іспанії (8.50).

Але у Аргентини є всі шанси за час, що залишився до чемпіонату світу, стати краще. Зараз збірну очолює Хорхе Сампаолі, відомий вмінням ставити командам надійну оборону та додавати надійності, що у випадку з аргентинцями дуже важливо. Ну й звичайно у Аргентини є Ліонель Мессі, який здатен творити на футбольному полі справжні дива.