10 найцікавіших речей, про які ми дізналися з "файлів Кеннеді". Страх СРСР, Фідель Кастро та ФБР

Розсекречені документи розповіли про те, що ФБР стежило за вбивцею Кеннеді, ЦРУ мало в штаті псевдожурналістів і планувало вбивства закордонних лідерів, а в СРСР чекали війни

Більше 2800 досі засекречених документів щодо вбивства Кеннеді з'явилися на сайті Національного управління архівів та документації. Їх виклали туди в ніч з 26 на 27 жовтня, як того вимагав ухвалений в 1992 році закон.

Частина документів та даних з них залишилась засекреченою. Президент Трамп сказав, що "немає іншого вибору", аніж дослухатися до думки міністерств і агенцій. За його словами, публікація може нашкодити національній безпеці.

Читайте також: В США оприлюднять засекречені документи про вбивство Кеннеді. Навіщо це роблять

Отже, прихильники конспірологічних версій знову мають підстави для популяризації своїх теорій. Вони й далі можуть вказувати на те, що держава приховує важливі дані.

Телеканал CNN з посиланням на представників президентської адміністрації повідомив, що засекречено інформацію про розвідку, правоохоронні органи та інші деталі. Це, зокрема, можуть бути прізвища агентів спецслужб, інформаторів та закордонних партнерських організацій, які могли бути залучені до розслідування.

Якщо спецслужбам не вдасться знайти виправдання для подальшого засекречування, решту документів розсекретять 26 квітня 2018 року.

1. Журналісту повідомили про смерть Кеннеді за 25 хвилин до вбивства. Це був анонімний дзвінок, який отримав старший репортер видання Cambridge News. Йому порадили звернутись до посольства США в Лондоні й отримати "велику новину". 

Британська розвідка передала ці дані американським колегам, зазначивши, що раніше журналіст не був схильним до розіграшів.

2. Перед тим, як застрелити Кеннеді, Лі Харві Освальд зустрівся з агентом КДБ. ЦРУ було відомо про те, що менше ніж за два місяці до вбивства президента Освальд (звинувачуваний у вбивстві Кеннеді) відвідав радянське посольство в Мехіко. Там він зустрівся з консулом Валерієм Володимировичем Костіковим, якого ЦРУ вважало представником "Департаменту 13" - відділу, відповідального за саботаж і вбивства.

У документі висловлюється припущення, що Освальд може бути агентом КДБ.

3. ФБР стежило за Лі Харві Освальдом до вбивства. Агент ФБР в Новому Орлеані писав, що втратив з поля зору вбивцю Кеннеді. У документі написано, що буде залучено "кубинські джерела" та припускається, що Лі Харві Освальд подався у Даллас.

4. ФБР боялось оприлюднення фактів стеження за Освальдом. У звіті директора ФБР Едгара Гувера сказано, що США можуть отримати "значні зовнішньополітичні наслідки", якщо стане відомо про стеження за Освальдом.

Агентам бюро було відомо про візити майбутнього вбивці до радянського та кубинського посольств, де він безуспішно намагався отримати візу. Якби це стало надбанням ЗМІ, боявся Гувер, з'явився б привід звинуватити ФБР у прослуховуванні посольств.

5. ФБР попереджало поліцію, що Освальда можуть вбити. Їх не послухали. Один із документів - записка директора ФБР Едгара Гувера, в якій він пише про те, що відділення бюро в Далласі отримало телефонний дзвінок від "чоловіка, який говорив спокійним голосом".

Анонім назвався членом комітету, організованого, щоб вбити Лі Харві Освальда. Він обурювався, що повідомив про це шефа поліції в Далласі, але той не зміг вберегти життя убивці.

Лі Харві Освальд 

6. Директор ФБР вважав за необхідне переконувати народ США, що Освальд - вбивця-одинак. "Зараз ми з Катценбахом (заступник генпрокурора США) занепокоєні тим, аби якомога скоріше зробити заяву та переконати народ, що Освальд - справжній убивця", - писав Едгар Гувер. Він боявся, що задачу значно ускладнить те, що Освальда застрелили.

7. ЦРУ намагалось вбити Фіделя Кастро та інших міжнародних лідерів. Серед документів є доповідь Комісії Рокфеллера, створеної через 12 років після вбивства Кеннеді для розслідування діяльності ЦРУ.

Вона містить дані про те, як розвідувальне управління планувало вбити кубинського лідера. За одним із планів залучили італійську мафію. Інший передбачав, що Кастро підсиплють отруту в одному з ресторанів.

В документах є також дані про постачання зброї для вбивства домініканського диктатора Рафаеля Трухільйо і плани вкоротити віку лідеру Конго Патрісу Лумумбі та індонезійському диктатору Сухарто.

8. Близько 40 журналістів, які писали про вбивство Кеннеді в 1973 році, були агентами ЦРУ. Власне, про це писали провідні американські газети ще 40 років тому. У розсекречених документах містяться відповіді директора ЦРУ Стенсфілда Тьорнера на запити конгресменів: він запевняє, що станом на 1977 рік таких "журналістів" у розвідувального управління немає і ніхто не шкодитиме розслідуванню вбивства Кеннеді.

9. У СРСР убивцю Кеннеді вважали "невротичним маньяком". Радянські лідери були шоковані вбивством американського президента-демократа в розпал "холодної війни". З документів випливає, що в Москві вбивство сприйняли як "змову", за якою може стояти віце-президент Ліндон Джонсон.

Лі Харві Освальда в КДБ вважали "невротичним маньяком, нелояльним до власної країни та всього іншого".

10. Москва боялась ракети від США. Описуючи реакцію СРСР, інформатори ЦРУ розповідали, що тепер у Радянському Союзі бояться приходу до влади "ультраправих".

Також там боялись, що якийсь нерозсудливий генерал запустить по СРСР або по Кубі ракету та розв'яже війну.