Екс-керівник президентської кампанії Трампа здався ФБР. До чого тут Україна і Янукович

Пол Манафорт та його бізнес-партнер стали першими звинуваченими у справі втручання Росії в американські вибори в 2016 році

Колишній керівник передвиборчого штабу Дональда Трампа і його давній бізнес-партнер Рік Гейтс у понеділок змушені були з'явитися до вашингтонської штаб-квартири ФБР, а згодом постати перед судом. Обом призначили домашній арешт і заставу: Манафорту - $10 млн, Гейтсу - $5 млн. Ці суми вони змушені будуть виплатити, якщо не з'являться в суді. Обидва стали першими звинуваченими фігурантами так званого "російського розслідування".

Манафорт у понеділок всіляко ховав обличчя від камер. Фото: Reuters

Мова про спроби Кремля втрутитись у президентську кампанію в 2016 році на корист Дональда Трампа. Поки що звинувачення проти Манафорта і Гейтса сконцентровано переважно на відмиванні грошей, які вони заробили на "Партії регіонів" та Вікторі Януковичі за 10 років співпраці (з 2006 до 2016 рр.).

Згодом з'ясувалося, що звинувачення висунуто також колишньому раднику передвиборчого штабу Трампа з питань зовнішньої політики Джорджу Попадополосу. Він, як вважають у комісії Мюллера, брехав агентам ФБР щодо своїх зв'язків з людьми, які мали стосунок до російського уряду. Зокрема, з ним обговорювали можливий компромат на Гілларі Клінтон.

Президент Трамп уже відреагував на висунуті Манафорту і компанії звинувачення звичним способом. "Вибачте, але то було роки тому, до того, як Пол Манафорт був частиною кампанії Трампа. Чому вони не фокусуються на продажній Гілларі та демократах?" - написав він у своєму Twitter. І додав, що "не було ніякої змови" - вочевидь, маючи на увазі можливу змову Манафорта і Кремля.

Гроші "регіоналів" та інші гріхи

Документ, який оприлюднив американський Мінюст, містить дванадцять пунктів звинувачення Манафорта і Гейтса. Обидва в 2016 році певний час працювали в штабі Трампа. Гейтс був радником, а його давній друг Манафорт - керівником передвиборчої кампанії.

Що прикметно, вони обоє співпрацюють з середини 2000-х років. Гейтс приєднався до лобістської фірми Манафорта, яка на той час працювала в Східній Європі і, зокрема, в Україні.

Пол Манафорт очолював штаб у доволі драматичний період - коли Трампу необхідно було отримати згоду на висування на партійному з'їзді республіканців. Тоді ж вибухнув скандал зі зламом внутрішньої переписки співробітників штабу Гілларі Клінтон, в якій містилися доволі непривабливі для кандидатки факти.

Перший пункт звинувачень - змова проти Сполучених Штатів. Воно стосується загалом спроб Гейтса і Манафорта приховати свої закордонні прибутки від лобістської діяльності.

Другий пункт - змова з метою відмивання грошей. Тут якраз йдеться про $75 млн, які Гейтс і Манафорт заробили в період співпраці з "Партією регіонів" та Віктором Януковичем. Зароблені мільйони доларів, як випливає з документу, відмивалися через мережу компаній, переважно на Кіпрі та в США.

Як слідує з подальших пунктів звинувачення, Манафорт і Гейтс намагалися приховати кошти від уряду США, не платили з них податків й не були зареєстровані як іноземні агенти.

Зокрема, Манафорта звинуватили у відмиванні $18 млн, на які він купляв різні послуги, товари й нерухомість. Наприклад, маєток за $3 млн в Брукліні та будинок за $2,8 на Манхеттені. У документі написано, що Манафорт використовував "приховані закордонні статки, щоб фінансувати свій розкішний спосіб життя, не сплачуючи з них податків".

Український слід Манафорта

В Україні американський політтехнолог Пол Манафорт залишив по собі неприємну згадку. Вважається, що саме він допоміг Януковичу виграти президентські вибори 2010 року, консультував Партію регіонів під час парламентських перегонів у 2012 році та Опозиційний блок у 2014 році.

Читайте також: Політтехнолога Януковича Пола Манафорта вважають корупціонером у США, а в Україні - не вважають. Чому це так

Його ім'я згадується в "амбарній книзі" регіоналів 22 рази і загалом, як припускали в НАБУ, політтехнолог міг отримати від регіоналів $12,7 млн нелегальних коштів з 2007 по 2012 рік. І хоча там немає підпису Манафорта, який би слугував доказом, що кошти він справді отримав, у ФБР, схоже, знайшли інші докази його незаконної діяльності.

Кримінальне розслідування комісії Мюллера щодо можливих бізнесових оборудок Манафорта почалося на початку червня. А вже наприкінці липня ФБР без попередження обшукало помешкання лобіста, а потім ще й допитало його зятя Джеффрі Йохаєма.

У бюро зацікавились операціями з нерухомістю класу люкс, які вони прокручували разом. Йохаєм платив гроші інвесторам за рахунок коштів інших інвесторів, залучених пізніше. Тим самим він створював враження, що з фінансування все гаразд, хоча це було не так. Манафорт же, згідно з даними попереднього розслідування, вклався у ці афери фінансово.

Український слід давно тягнеться за Манафортом - схоже, що саме співпраця з Януковичем стала для нього фатальною.