Ми думали, що це гігантська бомба. Як землетрус в Ірані та Іраку вбив більше 400 людей

Землетрус потужністю 7,3 бала забрав життя не менше 445 людей, 4 тисячі було поранено

Землетрус на кордоні Ірану та Іраку стався близько десятої години вечора в неділю, 12 листопада. На момент написання тексту кількість загиблих сягнула 335 (на 13 листопада вже 445 - ред.), а поранених 3950. Поштовхи були настільки потужні, що їх відчули у Туреччині, Ізраїлі, Катарі, Пакистані, Лівані та Кувейті.

Потужність та жертви

Найбільше жертв нарахували в місті Сарпол-е Захаб, розташованому в іранській провінції Керманшах. За найсвіжішими даними, там загинуло 236 людей.

Геологічна служба США оцінила потужність землетрусу в 7,3 бали, а епіцентром назвала місто Халабджа в провінції Сулейманія, яка входить до складу курдської автономії в складі Іраку. Іракські метеорологічні служби стверджують, що потужність була 6,5 балів.

Епіцентр знаходився на глибині від 23 до 33 км. Це зовсім близько до поверхні, через це руйнування були такі масштабні. У понеділок сталося також кілька повторних поштовхів.

Читайте також: Другий за два тижні землетрус у Мексиці вбив більше 200 людей. Що там відбувається

В Іраку найбільше жертв нарахували в місті Дарбандіхан - за останніми даними, там загинуло сім людей. Ситуація там критична, бо від землеструсу сильно постраждала місцева лікарня, тому поранених довелося везти за 75 км в місто Сулейманія. А в курдському місті Халабджа 12-річний хлопчик загинув від удару струмом після того, як на нього впав кабель під час поштовхів.

Кілька міст Ірану та Іраку лишились без електрики. Люди, побоюючись повторних поштовхів, провели ніч на вулицях та в парках, незважаючи на холодну погоду. Голова іранського Червого півмісця повідомив, що притулок знадобився 70 тисячам людей.

"Думали, що це бомба"

Значні поштовхи від землетрусу відчули в Багдаді, який зазвичай не страждає від землетрусів.

"Я сидів зі своїми дітьми, вечеряв, раптом будівля почала буквально танцювати в повітрі. Я спочатку подумав, що це гігантська бомба. Але потім я почув, як всі навколо кричать: "Землетрус!" - цитують інформагентства мешканця іракської столиці Маджіда Аміра.

"Багдад зазвичай не потерпає від землетрусів, тож коли люди виходили на вулиці, на їх обличчях був помітний шок", - розповів журналіст Al-Jazeera Імран Хан. Він також спершу подумав, що вибухнула бомба, але коли поштовхи продовжились, зрозумів, що став свідком землетрусу.

Телеканал CNN нагадав, що Іран розташований на стику Євразійської та Аравійської літосферних плит, тому там і раніше траплялися землетруси з великою кількістю жертв. Найгірший з них стався в 2003 році у місті Бам, що на південному сході країни. Тоді загинуло 31 000 людей, а потужність склала 6,6 балів.

Читайте також: Урагани знищують міста і вбивають сотні людей. Звідки беруться урагани

У 2005 році землетрус потужністю 6,4 бали в провінції Кермаль забрав життя не менше 400 людей. У 2012 році парний землетрус на північному заході Ірану вбив 400 людей.