112 художників 6 років оживляли картини в стилі Ван Гога. Історія першого фільму, який зійшов із полотен

Художники 6 років оживляли картини Ван Гога та створили 65 тисяч картин у його техніці. Усе про перший в історії анімований фільм, написаний на полотні

"Ми не можемо говорити інакше, як нашими картинами" - цю відому фразу Вінсента ван Гога режисер фільму Дорота Кобєла сприйняла буквально. І дійсно розповіла про життя художника його ж картинами.

Стрічка “З любов’ю, Вінсет” складається із понад 60 тисяч полотен. Усі вони олійними фарбами вручну були намальовані художниками в стилі Ван Гога. Сфотографовані, а згодом складені в один фільм.

Одна секунда фільму - це 12 картин, на яких в буквальному значенні оживають герої з картин легендарного художника. 

Над створенням півторагодинного фільму працювало 112 майстрів з усього світу. Лише на написання картин пішло два роки, а зйомки зайняли лише два тижні.

Загалом над фільмом працювали 6 років. Головний режисер проекту Дорота Кобєла спершу задумала фільм як короткометражку. Жінка за освітою художник і віддана прихильниця творчості Ван Гога.

Фільм мав стати особистим проектом Дороти. Вона навіть хотіла намалювати усі кадри сама. Але потім зрозуміла, наскільки великим може бути резонанс цієї історії та фільму.

Читайте також: Вбивство в "Східному експресі". Чому варто подивитись чергову екранізацію Агати Крісті

Вінсента люблять у всьому світі, його виставки збирають не менше відвідувачів, ніж концерти зірок. Режисер зібрала команду однодумців та створила перший анімаційний фільм на полотні.

До Дороти Кобєлі долучився ще один режисер - оскароносний Х’ю Вельшман. Невдовзі вони одружились і закінчили фільм вже як сім’я.

Переробити сюжет з короткометражки на повний метр було складно. Вони хотіли об'єднати анімаційну техніку, акторську гру, факти з життя геніального художника і навіть кримінальну драму.

Команда перебирала різні варіанти, про що розповісти та як показати. Нарешті зупинилась на тому, що найбільш живописною та загадковою подією була смерть Вінсента Ван Гога.

Тоді, в студії в Гданську, що в Польщі, почалась робота. Спочатку фільм був знятий з реальними акторами, яких згодом перемальовували в анімаційній техніці.

В початковій команді художників було лише 20. Але роботи виявилось занадто багато і в кінці їх стало в 6 раз більше.

В проекті також взяли участь 12 українських художників: Андрій Ковтунович, Світлана Гаврищук, Тетяна Очередько, Катерина Очередько, Юлія Решетник, Олена Хорхоль, Анастасія Бонішко, Марина Савченко, Віталій Мурин, Марія Шепеленко та Ярослав Свірняк.

Читайте також6 найуспішніших українських художників, яких варто знати

Полотна, які були створені для фільму, кілька разів вже експонували. Частину з них собі залишили автори, дещо роздали, а ще трохи - розпродали. Деякі картини виставляють в галереях.

Фільм розповідає про життя і загадкову смерть нідерландського художника Вінсента ван Гога. В той час загибель художника в його улюбленій французькій провінції Арле майже не розслідували. Офіційно його смерть назвали самогубством і закрили справу, адже всі вважали його невротиком, який відрізав собі вухо.

Віднайти правду хоче син листоноші Арман Рулен, який був знайомий з Ван Гогом (реальний юнак з картини "Портрет Армана Рулена"). Приїхавши в Арле, герой спілкується з місцевими жителями, які знали художника, шукає, кому передати останній лист небіжчика.

По дорозі Рулен зустрічає багатьох знайомих Ван Гога, які зійшли з його картин. За основу сценарію для фільму було взято близько 800 полотен Вінсента ван Гога, написаних у різний час друзям і рідним.

Сюжет заснований на численних листах художника своєму братові. Художник був з братом Тео дуже щирим та часто ділився найсокровеннішим.

Творці відразу вирішили, що у фільмі буде багато флешбеків. Також було вирішено, що вони обов'язково будуть відрізнятися по техніці від основних подій.

Так у фільмі з’явилось багато чорно-білих вставок. Їх зробили схожими на фотографії часів Ван Гога.

Це було потрібно, щоб у глядача була можливість відпочити від насичених фарб фільму. А по-друге, щоб не малювати місця, яких не було на картинах майстра. Бо тоді б це був занадто рішучий відступ від світу художника.

Композитором стрічки став Клінт Менселл, який писав музику до фільмів “Реквієм за мрією” та “Чорний лебідь”.

Незважаючи на унікальність проекту, автори фільму весь час зіштовхувались з різними фінансовими проблемами. Потенційні інвестори ставилися до фільму з великою обережністю.

Перший внесок режисери отримали, вигравши грант у Польського інститут кіно. Згодом фільм підтримало ще кілька організацій в Польші, Швейцарії, Великій Британії та навіть Катару.

Крім цього, фільм провів успішну кампанію на Kickstarter, зібравши кошти на навчання художників. Загальний бюджет фільму складає $5 мільйонів.

Прем'єра фільму відбулась у червні 2017 року на Міжнародному фестивалі анімаційного кіно в Ансі, де здобув Приз глядачів. У липні того ж року фільм брав участь у позаконкурсній програмі "Спеціальні покази" Одеського міжнародного кінофестивалю.

В Україні на великі екрани фільм вийде 23 листопада.


Хочеш ще вражень? Підписуйся