Страждати від болю після фейкової пігулки. Що таке ноцебо - злий брат-близнюк плацебо

Чому людям стає гірше, коли вони приймають "порожні" таблетки та відчувають сильні побічні ефекти, коли їх в принципі не мало б бути

Матеріал - адаптований переклад статі Meet the nocebo effect, the placebo effect's evil twin that makes you feel pain Браяна Резніка для Vox.

Ефект плацебо - один із наймістичніших феноменів в медицині. Суть його в тому, що коли ми дуже сильно сподіваємось на цілющу дію пігулки, то вона дійсно лікує. Якщо ми бачимо, шо іншим допомагає - на нас це також буде діяти позитивно.

Лікарі навіть бачили ефект, коли вони прямо говорили пацієнтам, що ті приймають плацебо. І чим агресивнішим та дорожчим є плацебо, тим більш цілющий у нього ефект.

Фіктивні операції також працюють. Коли лікарі роблять розрізи на тілі пацієнта, але нічого не змінюють і людина внаслідок почувається набагато краще.

Читайте також: Чорний шоколад раптово став корисним. Як так вийшло і до чого тут виробник снікерсів

Однак ефект плацебо має свого злого двійника: ефект ноцебо. Він працює, коли у людини дуже негативні очікування і тоді виникають побічні ефекти, які ніколи не мали б виникати.

Це означає, що вам може стати гірше від цукрової таблетки. Деколи ці побічні ефекти настільки серйозні, що люди залишають клінічні дослідження, не дійшовши до кінця.

Наприклад, як сталось у дослідженні 2013 року, коли вчені проводили огляд ліків проти фіброміалгії. 72% людей покинули дослідження, бо у них почались серйозні побічі ефекти, хоча вони приймали плацебо.

Або, до прикладу, статини. Це препарати, які призначені для зменшення рівня холестерину в крові та знижують ризик виникнення серцевих нападів. Це той клас препаратів, який в США виписують найчастіше.

У дослідженні брали участь дві групи, одна з яких приймала плацебо, а інша - справжні ліки. І саме в групі плацебо піддослідні відзначали біль в м’язах. Часом біль настільки сильний, що пацієнти припиняли прийом ліків, навіть якщо це загрожує їх серцево-судинній системі.

Вчені знайшли зв'язок і довели, що болі в м’язах можуть бути ефектом ноцебо.

Дослідники впродовж останніх років намагались знайти шляхи максимізації ефекту плацебо, бо так лікарі можуть взяти максимум користі від ліків. Однак вчені також вивчають, як можна мінімізувати або максимізувати ефект ноцебо.

В одному із досліджень виявилось, що люди відчувають менше побічних ефектів, якщо знають, що ці ліки дешевші, ніж інші. Також змінити сприйняття ефективності препарату може упаковка.

В експерименті, результати якого були опубліковані у журналі Science, учасникам сказали, що вони тестують новий крем проти свербіння. Їх також переконали, що цей крем може мати побічний ефект: шкіра стає чутливішою до тепла.

Вчені хотіли з’ясувати, чи можуть вони маніпулювати силою ефекту ноцебо.

Коли учасникам говорять, що цей крем проти свербіння дорожчий, він складніший у використанні, то як правило, він викликає більш високу відповідь плацебо. Тож дослідники хотіли дізнатись, чи можна застосувати те ж саме до ноцебо.

Половині учасників сказали, що їх ліки дорогі. Мазь була загорнута в блакитну упакову і називалась “Солестан”. Вона дуже нагадувала відомі ліки, які часто рекламують.

Інша половина тестувала нібито дешеву мазь із дивною назвою в некрасивій помаранчево-білій упаковці.

Результати показали, що учасники вище оцінили “дорожчий” препарат. Але в дійсності, це були два однакові препарати плацебо, які не містили в собі жодної активної речовини.

Щоб перевірити побічні ефекти від крему, вчені нанесли крем на руки учасників та підключили цю ділянку шкіри до пристрою, який випромінював тепло.

Щоб обдурити піддослідних, дослідники також підключили до пристрою іншу ділянку шкіри, без крему. Але увімкнули лампу лише на ту руку, де був крем. Так вчені дійсно змусили повірити, що побічний ефект від крему є.

Далі почались випробування. Усі добровольці піддавались дії однакового рівня тепла. Однак різниця між групами була очевидна.

Учасники з “дорогим” кремом відчували сильніший біль. При чому він збільшувався залежно від того, як довго учасники користувались препаратом.

Як це можливо?

Як і плацебо, ефект ноцебо залежить від очікувань. І вчені переконані, що це те, що трапилось і в цьому дослідженні.

Люди припускали, що більш дорогий препарат має бути більш потужним та викликає серйозніші побічні ефекти.

Деякі вчені також припускають, що ефект ноцебо - це головне паливо безглютенової дієти. Люди з самого початку сподіваються, що продукти із глютеном погано впливатимуть на їх самопочуття та здоров’я. Навіть якщо у них немає біологічної чутливості до глютену.

За останніх 20 років, вчені також з’ясували, що ефект плацебо і ноцебо не лише змінює те, як ми говоримо про симптоми. Дослідження нейронауки говорять, що вони загалом змінюють те, як мозок сприймає біль.

Аналіз мозку і спінальних шнурів (які обробляють нашу реакцію на біль) учасників експрерименту із кремом, свідчить про те, що учасники не тільки говорили, що відчували біль, але і відчували його по-іншому.

З огляду на реальну терапевтичну силу ефекту плацебо, існує невелика кількість досліджень, що вивчають, чи можна її використовувати для лікування захворювань.

Через плацебо, ймовірно, можна досягати того ж терапевтичного ефекту, використовуючи менше активної речовини.

В цілому, такі дослідження наштовхують лікарів на роздуми про те, що контекст, в якому подаєтсья той чи інший препарат, може мати великий вплив на те, як люди себе почувають після його прийому.

Але досі медики не можуть зрозуміти, який найкращий спосіб використання ефекту плацебо та як зменшити ефект ноцебо. І останнє дослідження показує, що цілюща сила плацебо не така безмежна. Бо там, де криється плацебо, так само може ховатись і ноцебо.