Всіх лякають ГМО. 10 питань, які пояснять, чи можна їсти ГМО їжу

Навіщо людям потрібні ГМО продукти та чи безпечні вони. Все, що потрібно знати про генетично-модифіковані організми

Що таке ГМО

Генетично-модифіковані організми - це тварини, рослини чи бактерії, чий геном було змінено шляхом генетичної інженерії. Якщо простіше, в геном додали нові гени або ж якійсь ген змусили замовкнути.

Людство давно вивело нові породи і сорти. Чи потрібно ГМО, якщо селекція існує століттями

Селекція діє шляхом схрещування, відбору і подальшого розмноження нащадків, що відповідають вимогам людей. В ХХ сторіччі почали робити штучні мутації для збільшення різноманіття, а потім знову схрещували та відбирали найкращих.

Тому селекція - це така собі прискорена еволюція. На відміну від генетичної інженерії, коли зміни цілеспрямовані, керовані, і відбуваються в тому ж організмі, який знаходиться в руках дослідника.

Навіщо нам ГМО

Біотехнології можуть вирішити багато викликів сучасного людства: брак поживної їжі, земель, забруднення довкілля, зміни клімату та ризики неврожаїв.

Чим ГМО можуть бути кращі:

Яблука Арктік, що не темнішають - в них виключили ген ферменту, що окислює феноли, які і роблять надкус коричневим. Так, яблука коричневі не від заліза.

Як створюють ГМО

Нині використовують щонайменше три підходи, які мають дещо спільне із написанням текстів: копіювати/вставити, цензура та редагування:

Класичний. Він схожий на улюблений прийом багатьох - “скопіювати і вставити”. В разі ГМ (генетично-модифікованої) рослин це виглядає так: в іншого виду беруть потрібний науковцям ген, так званий ген інтересу, і вставляють в потрібну рослину.

Так, компанія Syngenta  створила Золотий Рис (R), що містить ген про-вітаміну А кукурудзи. А компанія Monsanto знайшла гени стійкості до гербіциду RоundUp в бактеріях на території свого заводу, який виробляв цей гербіцид, і перенесла той ген в рослини.

Звичайний білий рис і Золотий рис, збагачений про-вітаміном А. International Rice Research Institute, via Wikimedia Commons.

Перенос роблять за допомогою вектору - конструкції, що здатна потрапити в рослину і вбудуватись в її геном. Найпоширенішим вектором є агробактерія Argobacterium tumefaciens, яка природньо вміє проникати в клітини і вставляти свою ДНК в хромосоми. Зайві гені бактерій завбачливо прибирають.

Змусити ген замовкнути. Можна не привносити генів інтересу, знайдених в дикорослих рослинах чи комахах. Достатньо спинити деякі власні гени рослин. Явище, яке допомагає це втілити, є природнім, і дозволяє нашим клітинам боротися із вірусами, наприклад.

Ця генетична цензура називається РНК-інтерференція, і полягає вона в блокуванні синтезу певного білка короткими послідовностями рібонуклеїнової кислоти.

Завдяки РНК-інтерференції створили декафеїнізовану каву, яку продає мережа Starbucks, неалергенний арахіс, цибулю, від якої не плачеш, тютюн зі зменшеним вмістом канцерогену та інші прекрасні речі.

Рослини звичайної та декафеїнізованої кави

Відредагувати ген системою CRISPR/cas 9.

Фермент cas9 знаходить і змінює невеличку послідовність ДНК в потрібному науковцям місці. Фактично, тут нема жодного вектору або чужинних генів, хоча зміни геному є.

Перша генетично-редагована кукурудза від DuPont має з’явитися на ринку США в 2020 році. CRISPR було вжито для створення олійних культур зі збільшеним вмістом омега-3 жирних кислот. А інший спосіб редагування генів - TALENs - застосували для розробки стійкого до деяких хвороб рису.
 
Ці новітні технології рослинництва не є ГМО, бо не мають вектору із набором генів, але проти них так само виступають прихильники дієти часів палеоліту.
 
Чи в Україні дозволено ГМО

Формально, в Україні заборонені ГМ рослини, а харчова продукція має бути перевірена на відсутність продуктів ГМО. Все насіння, що вирощують в нас чи завозять, проходить тест на наявність векторів - переносників генів інтересу.

В той же час, за чутками в сфері науки та сільського господарства, обсяг ГМО сої в Україні може сягати від кількох десятків до 80%, а цукровий буряк ледь не весь є генетично модифікованим. І триває це розведення ГМО з часів, коли жодних тестів не було. В той же час, біотехнології в сільському господарстві слід не забороняти чи тримати в тіні, а легалізувати, каже академік Ярослав Блюм. За підрахунками експертів, Україна втрачає до півмільярда доларів на рік через заборону ГМО.

Де у світі бояться ГМО

Маркування ГМ рослин запроваджено в Китаї, Автралії, Ізраїлі, Бразилії та деяких країнах Евросоюзу. В Канаді, США, Аргентині, ПАР маркування ГМ є добровільним.

Лідером біотехнологічного рослинництва в Європі є Іспанія

Які найпоширеніші ГМО рослини

Видання Бізнес Інсайдер наводить такий топ 10: зелені банани, ямс (коренеплід, популярний в Азії та Океанії), сорго, батат (солодка картопля), соя, кассава (коренеплід, що може вижити в Африці), картопля, рис, пшениця і кукурудза. 

Чи шкодять ГМО рослини людині

Наразі нема наукових доказів про шкоду ГМО культур. Численні “дослідження”, в тому числі українські, мають свідомі вади у плануванні  експерименту та поясненні результатів.

ГМО рослини, що є на ринку Євросоюзу (European Food Safety Authority, EFSA) визнані безпечними і пройшли кілька етапів перевірок.

Разом із ГМ рослиною ми не їмо щось неприроднє і чужинне. ДНК та білки, що потрапляють в наше тіло, однаково розщеплюються ферментами на білки та нуклеотиди, чи то вони з “органічної” їжі, чи з ГМ рослин, що містять вектори і непритаманні рослині гени.

Більше того, ГМО рослини можуть містити значно менше пестицидів, ніж продукти традиційного рослинництва.

Так, понад 70% всіх пестицидів в Італії, Франції, Німеччини та Іспанії використовується лише на 8% сільгоспземель, а саме на виноградниках. ГМО виноград може бути “невидимим” для збудника борошнистої роси, і тому значно чистішим від пестицидів і кращим для людей.

ГМ бавовна не потребує пестицидів при вирощуванні, а отже є набагато безпечнішою для споживачів, ніж звичайна.

Для країн, де голод і брак вітамінів є нагальною бідою, ГМО рослини є найефективнішим порятунком.

Чи безпечні ГМО для природи. Пестициди, "втеча" генів, супершкідники

Мета-аналіз 10-річних досліджень впливу ГМ рослин на екосистеми не виявив достовірних доказів шкідливого впливу. 

Біотехнологічні рослини дозволяють зменшити вжиток пестицидів і зробити екосистеми здоровішими. Так, наприклад, інсектициди вбивають не лише шкідників, а й решту комах та хробаків.

Вирощування ГМ бавовни в США з 1996 року дозволило скоротити розприскування інсектицидів на 250 мільйонів тон, і зберегло тим самим безліч корисних безхребетних. 

ГМО часто закидають “втечу генів” у дику природу. Самозапильні рослини: пшениця, соя - не можуть перехресно запилити не ГМ рослини. Для перехресно запильних рослин є ризик схрещування із немодифікованими сортами чи дикими видами і “втеча” можлива.

Наприклад, на одній британській фермі вирощували ГМ траву польовицю, і згодом поодинокі модифіковані рослини знаходили на відстані 16 км. Тому поля із генетично-модифікованими рослинами ізолюють, а в країнах, де дозволено вирощувати ГМО, це роблять в певних регіонах.

Крім того, є технологія  GURT, що робить друге покоління ГМ рослин стерильним, і не дає їм “втікти” з поля. Але цю технологію досі забороняють з огляду на інтереси фермерів - щоби ті не мусили щороку купувати нове насіння. Хоча от банани не мають насіння, і ніхто не збанкрутів через це.

Біотехнологіям закидають появу супербур’янів, яких не бере жоден гербіціид. Але стійкість до них розвивається однаково що на полях із звичайними рослинами, що на полях із ГМО - гербіциди використовують всюди. 

Зменшення генетичного різноманіття є найсуттєвішою загрозою ГМО. Вирощування монокультури, одного сорту із одними генами стійкості збільшує імовірність того, що одного дня все загине від новітнього супершкідника. 

Дар'я Прокопик