Всіх лякають ГМО. 10 питань, які пояснять, чи можна їсти ГМО їжу

11 грудня, 2017 понедiлок
18:26

Навіщо людям потрібні ГМО продукти та чи безпечні вони. Все, що потрібно знати про генетично-модифіковані організми

Що таке ГМО

Генетично-модифіковані організми - це тварини, рослини чи бактерії, чий геном було змінено шляхом генетичної інженерії. Якщо простіше, в геном додали нові гени або ж якійсь ген змусили замовкнути.

Людство давно вивело нові породи і сорти. Чи потрібно ГМО, якщо селекція існує століттями

Селекція діє шляхом схрещування, відбору і подальшого розмноження нащадків, що відповідають вимогам людей. В ХХ сторіччі почали робити штучні мутації для збільшення різноманіття, а потім знову схрещували та відбирали найкращих.

Тому селекція - це така собі прискорена еволюція. На відміну від генетичної інженерії, коли зміни цілеспрямовані, керовані, і відбуваються в тому ж організмі, який знаходиться в руках дослідника.

Навіщо нам ГМО

Біотехнології можуть вирішити багато викликів сучасного людства: брак поживної їжі, земель, забруднення довкілля, зміни клімату та ризики неврожаїв.

Чим ГМО можуть бути кращі:

  • вони стійкіші до хвороб та шкідників;
  • стійкі до дії гербіцидів, а отже - бур’янів;
  • більш поживні - містять більше вітамінів чи корисних олій;
  • продуктивніші через стійкість до посухи чи морозів;
  • здатні рости там, де звичайні рослини не виживуть. В Африці, наприклад;
  • з них можна виробляти компоненти вакцин чи гормони;
  • вони більш привабливі на вигляд і краще зберігаються, що зменшить втрати продуктів. 
  • містять значно менше пестицидів, ніж “природні” овочі та фрукти через те, що після генної модифікації можуть ефективніше опиратися шкідникам та хворобам.
  • зменшують кількість вуглекислого газу в повітрі. Наприклад, науковці із Salk Institute (США) планують розробити ГМ рослини, що будуть ефективніше переробляти вуглекислий газ з повітря на інертну речовину суберин, і тим самим зменшувати парниковий ефект на планеті.

Яблука Арктік, що не темнішають - в них виключили ген ферменту, що окислює феноли, які і роблять надкус коричневим. Так, яблука коричневі не від заліза.

Як створюють ГМО

Нині використовують щонайменше три підходи, які мають дещо спільне із написанням текстів: копіювати/вставити, цензура та редагування:

Класичний. Він схожий на улюблений прийом багатьох - “скопіювати і вставити”. В разі ГМ (генетично-модифікованої) рослин це виглядає так: в іншого виду беруть потрібний науковцям ген, так званий ген інтересу, і вставляють в потрібну рослину.

Так, компанія Syngenta  створила Золотий Рис (R), що містить ген про-вітаміну А кукурудзи. А компанія Monsanto знайшла гени стійкості до гербіциду RоundUp в бактеріях на території свого заводу, який виробляв цей гербіцид, і перенесла той ген в рослини.

Звичайний білий рис і Золотий рис, збагачений про-вітаміном А. International Rice Research Institute, via Wikimedia Commons.

Перенос роблять за допомогою вектору - конструкції, що здатна потрапити в рослину і вбудуватись в її геном. Найпоширенішим вектором є агробактерія Argobacterium tumefaciens, яка природньо вміє проникати в клітини і вставляти свою ДНК в хромосоми. Зайві гені бактерій завбачливо прибирають.

Змусити ген замовкнути. Можна не привносити генів інтересу, знайдених в дикорослих рослинах чи комахах. Достатньо спинити деякі власні гени рослин. Явище, яке допомагає це втілити, є природнім, і дозволяє нашим клітинам боротися із вірусами, наприклад.

Ця генетична цензура називається РНК-інтерференція, і полягає вона в блокуванні синтезу певного білка короткими послідовностями рібонуклеїнової кислоти.

Завдяки РНК-інтерференції створили декафеїнізовану каву, яку продає мережа Starbucks, неалергенний арахіс, цибулю, від якої не плачеш, тютюн зі зменшеним вмістом канцерогену та інші прекрасні речі.

Рослини звичайної та декафеїнізованої кави

Відредагувати ген системою CRISPR/cas 9.

Фермент cas9 знаходить і змінює невеличку послідовність ДНК в потрібному науковцям місці. Фактично, тут нема жодного вектору або чужинних генів, хоча зміни геному є.

Перша генетично-редагована кукурудза від DuPont має з’явитися на ринку США в 2020 році. CRISPR було вжито для створення олійних культур зі збільшеним вмістом омега-3 жирних кислот. А інший спосіб редагування генів - TALENs - застосували для розробки стійкого до деяких хвороб рису.
 
Ці новітні технології рослинництва не є ГМО, бо не мають вектору із набором генів, але проти них так само виступають прихильники дієти часів палеоліту.
 
Чи в Україні дозволено ГМО

Формально, в Україні заборонені ГМ рослини, а харчова продукція має бути перевірена на відсутність продуктів ГМО. Все насіння, що вирощують в нас чи завозять, проходить тест на наявність векторів - переносників генів інтересу.

В той же час, за чутками в сфері науки та сільського господарства, обсяг ГМО сої в Україні може сягати від кількох десятків до 80%, а цукровий буряк ледь не весь є генетично модифікованим. І триває це розведення ГМО з часів, коли жодних тестів не було. В той же час, біотехнології в сільському господарстві слід не забороняти чи тримати в тіні, а легалізувати, каже академік Ярослав Блюм. За підрахунками експертів, Україна втрачає до півмільярда доларів на рік через заборону ГМО.

Де у світі бояться ГМО

Маркування ГМ рослин запроваджено в Китаї, Автралії, Ізраїлі, Бразилії та деяких країнах Евросоюзу. В Канаді, США, Аргентині, ПАР маркування ГМ є добровільним.

Лідером біотехнологічного рослинництва в Європі є Іспанія

Які найпоширеніші ГМО рослини

Видання Бізнес Інсайдер наводить такий топ 10: зелені банани, ямс (коренеплід, популярний в Азії та Океанії), сорго, батат (солодка картопля), соя, кассава (коренеплід, що може вижити в Африці), картопля, рис, пшениця і кукурудза. 

Чи шкодять ГМО рослини людині

Наразі нема наукових доказів про шкоду ГМО культур. Численні “дослідження”, в тому числі українські, мають свідомі вади у плануванні  експерименту та поясненні результатів.

ГМО рослини, що є на ринку Євросоюзу (European Food Safety Authority, EFSA) визнані безпечними і пройшли кілька етапів перевірок.

Разом із ГМ рослиною ми не їмо щось неприроднє і чужинне. ДНК та білки, що потрапляють в наше тіло, однаково розщеплюються ферментами на білки та нуклеотиди, чи то вони з “органічної” їжі, чи з ГМ рослин, що містять вектори і непритаманні рослині гени.

Більше того, ГМО рослини можуть містити значно менше пестицидів, ніж продукти традиційного рослинництва.

Так, понад 70% всіх пестицидів в Італії, Франції, Німеччини та Іспанії використовується лише на 8% сільгоспземель, а саме на виноградниках. ГМО виноград може бути “невидимим” для збудника борошнистої роси, і тому значно чистішим від пестицидів і кращим для людей.

ГМ бавовна не потребує пестицидів при вирощуванні, а отже є набагато безпечнішою для споживачів, ніж звичайна.

Для країн, де голод і брак вітамінів є нагальною бідою, ГМО рослини є найефективнішим порятунком.

Чи безпечні ГМО для природи. Пестициди, "втеча" генів, супершкідники

Мета-аналіз 10-річних досліджень впливу ГМ рослин на екосистеми не виявив достовірних доказів шкідливого впливу. 

Біотехнологічні рослини дозволяють зменшити вжиток пестицидів і зробити екосистеми здоровішими. Так, наприклад, інсектициди вбивають не лише шкідників, а й решту комах та хробаків.

Вирощування ГМ бавовни в США з 1996 року дозволило скоротити розприскування інсектицидів на 250 мільйонів тон, і зберегло тим самим безліч корисних безхребетних. 

ГМО часто закидають “втечу генів” у дику природу. Самозапильні рослини: пшениця, соя - не можуть перехресно запилити не ГМ рослини. Для перехресно запильних рослин є ризик схрещування із немодифікованими сортами чи дикими видами і “втеча” можлива.

Наприклад, на одній британській фермі вирощували ГМ траву польовицю, і згодом поодинокі модифіковані рослини знаходили на відстані 16 км. Тому поля із генетично-модифікованими рослинами ізолюють, а в країнах, де дозволено вирощувати ГМО, це роблять в певних регіонах.

Крім того, є технологія  GURT, що робить друге покоління ГМ рослин стерильним, і не дає їм “втікти” з поля. Але цю технологію досі забороняють з огляду на інтереси фермерів - щоби ті не мусили щороку купувати нове насіння. Хоча от банани не мають насіння, і ніхто не збанкрутів через це.

Біотехнологіям закидають появу супербур’янів, яких не бере жоден гербіціид. Але стійкість до них розвивається однаково що на полях із звичайними рослинами, що на полях із ГМО - гербіциди використовують всюди. 

Зменшення генетичного різноманіття є найсуттєвішою загрозою ГМО. Вирощування монокультури, одного сорту із одними генами стійкості збільшує імовірність того, що одного дня все загине від новітнього супершкідника. 

Дар'я Прокопик

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
15:28
Аналітика
кіно, кінотеатр
Культура на часі: що з доходами українських театрів на другий рік війни. Дослідження YouControl
15:28
Нацгвардійця, який застрелив 5 людей на Південмаші, засудили до довічного
15:10
Ілюстративне фото
Росіяни атакували ракетами Дніпропетровщину: 4 постраждалих
15:05
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
"Намагатиметься перетворити переваги на здобутки": полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог активізується найближчим часом
14:59
Українське зерно, яке висипали у Польщі
Європарламент на рік продовжив період пільгової торгівлі з Україною
14:57
На фото: Маша Єфросиніна
"Поставив умову": Єфросиніна пояснила, чому не взяла інтервʼю в Жадана
14:50
Запоріжжя
Наводив російські ракети на Запоріжжя: ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми
14:49
РФ вдарила по приватному сектору Харкова
14:41
На фото: Маша Єфросиніна
"Я була інструментом русифікації України": Єфросиніна прокоментувала мовну суперечку зі Соловій
14:35
перелив води на дамбі, Київщина
На Київщині стався перелив води через дамбу: залило дорогу
14:26
Нафтогаз
Нафтогаз ще на рік зафіксував ціни на газ на рівні 7,96 грн
14:21
Окупанти активізують будівництво укріплень в Криму на тлі міжнарожної допомоги Україні
Через погодження допомоги Україні росіяни активізували будівництво укріплень в окупованому Криму, - "Атеш"
14:14
Іспанія
В Іспанії помилково звільнили з в'язниці наркобарона, який обіцяв убити принцесу та прем'єра Нідерландів
14:11
Міністерство оборони України
Зброя і техніка: Міноборони уклало контракти на 582 млрд грн, майже 50% - з українськими виробниками
14:06
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 23 квітня: скільки коштують долар та євро
14:05
OPINION
Ростислав Демчук
У Пекіні не вірять у перемогу Росії над Україною
13:52
літній дощ
В Україну повертається циклон: Наталка Діденко розповіла, де чекати на дощ 24 квітня
13:35
Литва допомога Україні зброя для України
Литва передала Україні нову партію командно-штабних бронемашин M577
13:28
На фото: PEN America
PEN America скасував вручення літературної премії через нібито ігнорування письменників Гази
Більше новин