Збірна Нігерії з бобслею вперше їде на Олімпіаду. Історія африканської мрії, якою захопився весь світ

Жіноча збірна Нігерії стала першою африканською командою, яка виступить у змаганнях із бобслею на зимовій Олімпіаді

Історичний виступ

На Олімпіаді-2018 вперше в історії зимових Ігор у турнірі з бобслею виступатиме команда з Африки. На санях-двійках змагатиметься жіноча збірна Нігерії. Шон Адіган, Нгозі Онвумере та Акуома Омеога взагалі стануть першими представницями своєї країни на зимових Олімпіадах.

Читайте також: "Короля біатлону" не беруть на Олімпіаду. Як таке взагалі можливо

 

Першою з цієї трійки бобслеєм почала займатися Адіган. Раніше вона була успішною легкоатлеткою. Дівчина народилася у США і почала професійно займатися спортом під час навчання у коледжі. Батьки Шон - нігерійці, тож вона вирішила представляти свою історичну батьківщину. Тричі вигравала чемпіонат Нігерії у бігу на 100 м з бар'єрами та навіть виступала на Олімпіаді-2012.

Після Ігор у Лондоні Адіган хотіла завершити кар'єру, але у 2015 році вирішила повернутися у спорт. Проте не у легку атлетику, а у бобслей.

Африканська мрія

Шон власноруч змайструвала собі дерев'яного візка з коліщатками, який віддалено нагадував боб. На цьому снаряді вона відпрацьовувала розгін. Попервах нігерійка тренувалася разом з американськими бобслеїстками та всьому у них вчилася.

Лише потім Адіган дізналася, що представники Африки раніше ніколи не виступали у змаганнях бобслеїстів та перейнялася думкою змінити історію.

Передовсім, спортсменку привабила ідея, стати першою бобслеїсткою з Африки на Олімпіаді. "Я вирішила, що людям потрібно пояснювати, що світ різноманітний і у цьому житті немає обмежень", - каже Адіган.

Вона вирішила сама стати пілотом та переконала ще двох нігерійських легкоатлеток - Нгозі Онвумере та Акуому Омеогу - спробувати сили у бобслеї. Онвумере пригадує, що довго над пропозицією не думала. "Щойно Шон пояснила, що це означатиме для континенту - я погодилася", - розповідає Нгозі.

Гіркий досвід

Спочатку дівчата займалися виключно на дерев'яних санях . Онвумере та Овмеогу навіть інколи не бачили справжньої льодової траси. Таким чином на Олімпіаду було не потрапити. Тож вони оголосили на благодійній платформі GoFundMe про збір коштів на втілення своєї мрії. У такий спосіб вдалося зібрати $75 тис.

Грошей вистачило на те, аби створити у Нігерії федерацію бобслею та купити елементарну екіпіровку. А от сани купити не вдалося і спортсменки були вимушені їх орендувати.

Читайте також: Перший олімпійський чемпіон незалежної України, про перемогу якого всі забули. Заплутана історія Віктора Петренка

Дебютні старти екіпажу на льодовій трасі відбулися у штаті Юта, де у 2002 році відбувалася Олімпіада. Під час перших двох заїздів боб з нігерійками на швидкості 140 км на годину перекинувся. Лише з третьої спроби відчайдушні африканки дісталися до фінішу.

Втім, поступово Шон Адіган опанувала фах пілота та привела збірну Нігерії до першого великого успіху. Команда подолала п'ять необхідних для потрапляння на Олімпіаду кваліфікаційних стартів та увійшла за їх підсумками до топ-40 найкращих команд світу.

Всесвітня слава

Зараз нігерійки вже змагаються на власному бобі. Вони стали відомими після того, як про їхню мрію розповіли провідні американські ЗМІ. Ця історія зацікавила й спонсорів. Збірну Нігерії зараз підтримує Visa та виробник одягу Under Armor. Так що забезпечена вона не гірше за конкуренток.

Шон Адіган запевняє, що тепер у неї з'явилася нова мета - вивести свою команду на п'єдестал. Водночас бобслеїстка чудово усвідомлює, що за медалі у Пхенчхані боротимуться інші збірні. "Ми прагнутимемо просто бути на Олімпіаді конкурентноспроможними, а далі подивимося, на якій позиції опинимося", - розмірковує Адіган.

У Нігерії на дебют своєї бобслейної збірної дуже чекають. Минулої весни Шон Адіган відвідала країну з партнерками по команді, щоб захопити співвітчизників своєю шаленої ідеєю. Їй це вдалося - спортсменок зустрічали натовпи вболівальників, які влаштували їм неймовірний прийом.

Нігерія проти Ямайки

Збірну Нігерії постійно порівнюють зі славетною ямайською чоловічою бобслейною командою, яка виступала на Олімпіаді-1988 у Калгарі. Ямайці стали героями голлівудського фільму "Круті віражі", завдяки якому про них дізналися в усьому світі.

Адіган зізнається, що такі паралелі їй імпонують. "Приємно, коли нас порівнюють із людьми, які навіть через 30 років після свого виступу, залишаються легендами. Якщо ми зможемо справити таке ж враження, вважатимемо, що дійсно зробили щось важливе", - переконана нігерійка.

Власне, збірна Нігерії вже багато зробила, потрапивши на Олімпіаду до Пхенчхану. Сама лише участь у Іграх є для цієї команди величезним досягненням. Хоча, випередити, щонайменше, один екіпаж, для нігерійок буде справою принципу.

На Олімпіаду вперше виступить жіноча збірна Ямайки. За протистоянням представниць двох сонячних країн на крижаній бобслейній трасі спостерігати буде не менш цікаво, ніж за боротьбою за медалі.