Чи спалюємо ми більше калорій під час занять на холоді. Що каже наука

Наше тіло дійсно витрачає більше калорій на морозі, щоб зігрівати організм. Однак усе складніше, ніж здається

Матеріал - адаптований переклад матеріалу "Do you burn more calories exercising in the cold? Here’s what the science says" Юлії Беллаж для Vox.com.

Коли температура опускається нижче нуля, ми починаємо вживати більш важкі та калорійні страви. Але коли ми відпочиваємо, повні цих “зимових” страв, тільки і можемо мріяти про те, як швидко позбутись зайвих калорій.

Ідея, яка час від часу спдає на думку, - це заняття на холоді.

Тези про те, що заняття на морозі чи холоді спалюють більше калорій, навіть довели вчені з Албанії. Особливо це ефективно для жінок.

Це дійсно так - в холодний період організм витрачає більше енергії, щоб підтримувати температуру тіла в нормі. Але, на жаль, заняття на холоді не є таким ефективним способом спалювати калорії, як може здатися.

Спершу розглянемо такий процес як термогенез. Це коли наше тіло починає мимоволі виробляти тепло, коли холодно. Зазвичай після 0 градусів, але якщо людина легко одягнута, то і після 20 градусів за Цельсієм.

Читайте також: Ковбаса викликає рак. Переконливі причини відмовитись від улюбленої їжі

Один із способів - тремтіння. Мозок змушує м’язи скорочуватись і також зігріватись. Або ж організм активує “бурий жир” - тип жирової тканини, який відповідає за вироблення тепла. Наприклад, його найбільше в ссавців, які впадають в сплячку.

На відміну від білого жиру, який просто зберігає тепло в організмі, бурий витрачає енергію, щоб його виробляти.

І тремтіння, і робота бурого жиру підвищує витрати калорій вашого організму, тому ми спалюємо більше енергії на холоді.

Але ось в чому проблема: коли ми починаємо виконувати вправи, то тіло починає зігріватись за рахунок фізичної активності. І спорт може зігріти тіло достатньо, щоб організм не використовував поклади коричневого жиру і не змушував вас тремтіти. Тому витрати калорій не змінюються.

Саме тому бігати в холодну пору року краще в легких водолазках та штанах. У випадку, якщо ви, наприклад, бігаєте в легкому одязі при мінусовій температурі, то вправи самі по собі не можуть забезпечити достатньо тепла і вмикається термогенез.

Однак навіть якщо так, то при цьому ми спалюємо лише кілька додаткових калорій, в найкращому випадку. 

Вчені провели дослідження, під час нього добровольці цілий день знаходились в холодній кімнаті. За цей час вони спалили додаткових 100-200 калорій. Але це цілий день, а не лише година фізичної активності на вулиці.

Також важливо знати, що фізична активність використовує, як не дивно, дуже мало енергії. Є три головних компоненти того, скільки калорій ми витрачаємо за день.     

Для більшості людей, базальний рівень метаболізму досягає 60-80% від загального обсягу витрат енергії. Перетравлення їжі забирає ще 10%. Тоді залишається лише від 10 до 30% для фізичної активності, з якої фізична активність - меншість.

Термогенез займає в цій систему ще меншу частку. Зазвичай, ми витрачаємо менше 5 або 10% від загальних витрат, залежно від того, як довго ми провели на холоді.

Тому бігати при мінусовій температурі - майже те саме, що і при нормальній погоді. Тіло не почне спалювати калорії, як скажене, а та додаткова енергія, яку ми витратимо, не дозволить нам одразу схуднути.

При тому заняття під час спеки також не мають ніякого ефекту. При високих температурах ми більше пітніємо, але це просто виходить вода, а не додаткові калорії.