IT-рішення в системі ProZorro

ProZorro - це не лише двигун реформи закупівель, але й хороший IT-продукт

Коли говорять про систему публічних державних закупівель ProZorro, то зазвичай згадують слова: "економія", "реформи", "журналістські розслідування". Проте мало хто розповідає про технічну сторону порталу, тому я вирішив цю проблему виправити.

Портал публічних закупівель - це не лише переведення закупівель з паперової в електронну форму. При його створенні був використаний класичний досвід стартапів: починай з маленького та покроково рухайся до великого.

Так, за основу взяли аналогічний грузинський досвід закупівель та традиційний досвід світових бірж. Проте на той момент в Україні не існувало відповідних технологій зберігання даних, тому на першому етапі були обрані хмарні ресурси світового лідеру, якими користується велика кількість стартапів світу – Amazon web-services. Наразі же для української системи електронних публічних закупівель була розроблена унікальна технологія, яка дозволить зберігати дані в Україні.

Найважливіше, що всі зміни системи відбувалися  злагоджено та синхронно: комерційні майданчики та ProZorro працювали як єдиний механізм. Останні місяці багато говорили про плани, але вже можна й вихвалятись успішними кейсами, зокрема:

DoZorro - сервіс для розслідувань, який акумулює у собі всі порушення на закупівлях, про які може повідомити будь-хто. Цей сервіс у минулому році інтегрували з ProZorro. Кожний зі свого кабінету на онлайн-майданчику може повідомити про порушення.

Інтеграція з Єдиним державним реєстром (ЄДР) - перший крок до “безпаперових” закупівель: безпечно і зручно як для замовника, так і для постачальника.

Ще одним полегшенням для учасників тендерів стала інтеграція ProZorro з Державної фіскальною службою України (ДФСУ). Тепер довідку ДФС про відсутність заборгованості по сплаті податків можна отримати онлайн, що значно спрощує процедуру: жодних черг, довгих очікувань і сотні кабінетів - один клік і все готово.

Велика міграція ProZorro з Amazon. Це унікальний випадок як для української ІТ-системи, так і для світової ІТ-спільноти. Зазвичай міграція відбувається у зворотному напрямку, але Закон України “Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах” зобов’язує Prozorro розміщувати дані в дата-центрі на території України.

Система ProZorro  разом з майданчиками крок за кроком робить закупівлі простими. Адже спрощення закупівель приводить до збільшення учасників на торгах, що мінімізує риски замовника. У поточному році очікується запровадження ще більше IT-рішень направлених на подальшу реалізацію ідеї “тендер на дивані”. Залишайтесь з нами.

Антон Припіченко, керівник онлайн-майданчику SmartTender.biz