Що дає автоматизований процес закупівлі

Які плюси дає автоматизація закупівель. Приклад організації закупівель на “Концерн Хлібпром”

Для компанії, яка щодня обслуговує близько 5500 торгових точок у 8 областях країни, автоматизація — це питання насамперед сервісу та ефективності. Тому бажання концерну “Хлібпром” спростити та максимально модернізувати процес власних закупівель обумовлене необхідністю.

Одне з найбільших підприємств у своїй галузі, що вдень виготовляє до 300 тонн продукції, безумовно, потребує централізованих закупівель, бо це значно полегшує сам процес  та допомагає ефективно управляти запасами.

Ще з 2013 року “Хлібпром” оптимізував усі свої закупівлі і зараз може говорити про переваги такого рішення. Які?

По-перше, це дозволяє уникнути небажаних ризиків. За умов електронних закупівель можна не тільки забезпечити безперебійне виробництво, але і створити необхідний страховий запас. Окрім цього,  це мінімізує можливість замороження коштів та відповідно їх втрату.

По-друге, це допомагає зекономити час, а час, як відомо, це гроші. Якщо раніше механічна робота над тендером займала від 3 до 14 днів, то зараз максимальний термін опрацювання усієї необхідної документації  - лише 5 днів.

По-третє, це найбільша база постачальників. Створення прозорого конкурентного середовища дає неймовірні переваги: обирати кращого серед кращих. Сьогодні кількість замовників, які приєдналися до ProZorro через майданчик, постійно зростає, а постачальників -  більше 40 тисяч. По суті, це новий переформатований багатомільярдний ринок збуту, що дає нові можливості для розвитку бізнесу.

Формула успіху дуже проста:

ціна+ якість+ умови поставки та оплати = вдала закупівля

У комерційних закупівлях окрім цінових показників важливо також враховувати і нецінові критерії. Наприклад, такими критеріями можуть бути умови оплати, гарантійне обслуговування, експлуатаційні витрати тощо. Зверніть увагу, що це не повний перелік. Нецінові критерії можуть бути різними в залежності від виду товарів, робіт чи послуг.

Нецінові критерії впливають на вибір переможця під час аукціону. Коли постачальник подає пропозицію, він має вказати ціну пропозиції та вибрати одну з опцій у кожному з нецінових критеріїв. На основі цих даних система сформує “приведену ціну” пропозицій, яка буде використовуватись під час аукціону. Для “Хлібпрому”, наприклад, пріоритетною опцією є відтермінування оплати та умови доставки.

Важливо розуміти, що комерційні закупівлі мають певну специфіку. Тут все працює за системою: хто платить, той має право на власні умови і спеціальні пропозиції. Але і за таких умов гарантовано вигідні умови для всіх учасників торгів: замовники отримують найбільшу базу постачальників та можуть обрати справді найкращого, а постачальники – конкуруючи між собою, отримують найвигідніші замовлення та найуспішніші домовленості.

Як це працює? Насправді, все доволі просто: потрібно побудувати партнерські відносини. Вигода повинна бути двосторонньою.

Все максимально відкрито та автоматизовано. Усі побажання замовника враховуються і реалізуються. Що вже оцінив концерн “Хлібпром”.

Електронні закупівлі дозволяють не лише автоматизувати та централізувати процеси, зекономити час та гроші, але і розширити базу постачальників та знайти нові ринки збуту. Перевірено на практиці.

Антон Припіченко, керівник онлайн-майданчика SmartTender.biz