Віталій Портников: Кремль будує не вітрини, а відхожі місця

Чим буде гірше на окупованих територіях - тим краще для Москви

Арешт так званого "міністра вугілля і енергетики ДНР" Едуарда Голенка і його подільників - звичайно ж, ніяка не боротьба з корупцією в окупаційній адміністрації. Це ще один доказ того, як найманці в Донецьку борються між собою за контроль над фінансовими потоками.

Вугілля - це головний товар, на якому на окупованих територіях можна збагатитися. І боротьба за контроль над цим ресурсом йде не на життя, а на смерть.

У цій історії з постійною боротьбою найманців за прибуток цікава нездатність - або небажання - їхніх російських кураторів встановити жорстку вертикаль влади і направити прибуток по єдиному річищу. І стосується це не лише окупованих територій Донбасу.

Читайте також: Окупанти на Донеччині затримали свого "міністра" вугілля та понад 20 його спільників

Постійна кланова боротьба десятиліттями триває в Абхазії, Південній Осетії, Придністров'ї. Траплялися ситуації, коли населення виходило на вулиці - так сталася, наприклад, "снігова революція" в Південній Осетії, яка змусила Москву почекати з призначенням на посаду чергового гауляйтера.

Кілька разів жителі контрольованих Москвою територій голосували за "не того" політика - так в Абхазії і Придністров'ї до влади приходили люди, які кидали виклик офіційним кандидатам Кремля. Здавалося б, усього цього можна уникнути, якщо вибудувати чітку владну вертикаль і контролювати, на що йдуть виділені Москвою гроші.

Але для російської верхівки і Донбас, і Абхазія з Південною Осетією, і Придністров'я - це територія розграбування. Кремлю абсолютно не важливо, якими будуть відносини у місцевій владі і що відбувається з населенням.

Можуть якось утримати порядок - добре. Здатні поділитися награбованим з "кураторами" - ще краще.

Адже ці регіони утримуються для дестабілізації ситуації в сусідніх країнах і чим там буде гірше - тим краще для Москви. Кремль не будує вітрини, він споруджує відхожі місця.