Закриті аеропорти, школи та залізниці. Негода в Європі забрала життя вже понад 40 людей

Європу охопили сильні снігопади, а температура б’є мінусові рекорди. Розповідаємо, що відбувається в найбільших містах та чому не варто летіти в Женеву

Лютневу негоду в Європі вже прозвали “Звіром зі Сходу”, бо циклон, який зараз вирує по всій території Європи, прийшов із Сибіру.

Найбільше від негоди постраждали в Польщі, там станом на четвер 1 березня загинула 21 людина. У Франції загинуло четверо. В Латвії замерзли насмерть 5 людей, три жертви в Чехії та дві в румунії. Загалом кількість померлих від негоди в 2018 вже сягнула понад 40 людей. 

В кінці лютого температура в деяких регіонах НІмеччини впала до -24, а в Естонії вночі фіксували температуру -29 градусів за Цельсієм.

Читайте також: Снігопад, шторм та ожеледь: яким буде в Україні перший день весни. Прогноз синоптика

Велику Британію майже всю засипало снігом, там перебої в електропостачанні та мобільному зв’язку. Закрилась частина залізничних станцій.

В Ірландії введено "червоний" рівень погодної небезпеки. Всі навчальні заклади закриті, а місцевим радять не виходити з дому раніше полудня п’ятниці.

Зимова негода частково паралізувала румунську залізницю, там залізничний транспорт курсує із великим запізненням або взагалі не виходить на рейси. В країні також закрили школи. В деяких регіонах Боснії та Хорватії через стихію оголосили надзвичайний стан.

Негода дісталась і півдня Європи. У Франції температура впала до -6 градусів. Це при тому, що в лютому там вже починає теплішати і температура завжди плюсова. В південному місті Ніцца вперше випав сніг з 2009 року. У Неаполі сніг випав вперше за 62 роки. 

 

В Італії через мороз закрили школи та дитячі садки, не працюють магістралі та залізничні станції. У Римі вперше за дев'ять років випав сніг, закрились школи та громадський транспорт.

 

В країні навіть залучили армію, щоб чистити вулиці від снігу та розидати сіль на тротуарах. В Словенії температура опустилась нижче 27 градусів.

Снігом засипало також Іспанію, включаючи Каталонію, де частково скасували рух транспорту і закрили школи. Заняття також були призупинені на Канарських островах. Крім того, циклон приніс сніг навіть на середземноморські острови Корсика та Кіпрі.

У Нідерландах, жителі Амстердаму сподіваються, що зможуть кататися на ковзанах на знаменитих каналах міста в ці вихідні. Деякі райони вже закриті для човнів, щоб лід достатньо зміцнився.

Транспортний колапс

В четвер, 1 березня, свою роботу припинило кілька міжнародних аеропортів. Через негоду також закрили залізничне сполучення.

Через погодні умови не відкрився аеропорт Женеви і коли відновить свою роботу летовище, не повідомляється. Пасажирам радять не приїжджати в аеропорт і перевіряти статус своїх рейсів.

Через снігову бурю тимчасово не працює аеропорт Единбурга в Шотландії.  В Британії також закрили аеропорт Глазго, де працівники самостійно займаються розчищенням злітно-посадкових смуг від снігу. Пасажирів закликають не приїжджати в аеропорт.

У четвер скасовано частину рейсів в аеропорту Дубліна. Аеропорт Монпельє у Франції також не працює.

Метеорологи попереджають, що негода не відходитиме ще кілька днів. Найближчим часом на захід Потругалії прийде шторм Емма, який пройде через Європу до Великої Британії. При чому, як зазначають синоптики, при зіткненні з холодним повітрям у Франції та Сполученому Королівстві, снігопади лише посиляться.

Наприкінці лютого та в перший день зими негода прийшла також і до України. Зранку у четвер у зв’язку з ускладненням погодних умов тимчасово заборонено в’їзд фур до Києва, Дніпра, Запоріжжя, Кропивницького, Миколаєва, Одеси та Херсона. В містах посилено працює снігоприбиральна техніка.
Температура повітря на більшій території України коливається від мінус 6 градусів до мінус 25 градусів. Метеорологи прогнозують, що снігопади триватимуть ще два дні. 
 
Усі фото: Reuters