Жіночий мозок. Це сексизм чи ні

Чи є розбіжність між розумовими здібностями чоловіків і жінок? Чи можливо виховувати дітей в ґендерно-нейтральному середовищі, аби уникнути стереотипів? Чи є таке явище, як жіночий/чоловічий мозок?

Маскулінізація чи фемінізація?

Є терміни “маскулінізація” та “фемінізація” мозку. Процес починається ще в утробі матері під впливом статевих гормонів плоду.  Хлопчик розвиває мозок за чоловічим типом, і дівчинки - за жіночим. Гормони та сигнальні молекули визначають виживання чи смерть нейронів, активацію чи стабільне замовкання деяких генів. Тому  частина процесів формування “мозку дівчинки” чи “мозку хлопчика” певною мірою є незворотньою.

Але це дуже спрощено.

Чи все визначають статеві хромосоми

На розвиток мозку, його більшу чи меншу жіночність, майбутні розумові здібності і стресостійкість впливають не лише гени, і не лише майбутнє виховання.

Наприклад, на плід впливають також гормони матері. Показано,  що якщо вагітна жінка переживає сильний стрес під час вагітності, мусить боротися і виживати, то плід зазнає сильного впливу гормону стресу кортизолу. Якщо це дівчинка, то  вона народжується більш “маскулінізованою” і здатною пробитись в житті. Якщо ж це хлопчик,  то він, навпаки, буде більш жіночним і не схильним до ризиків.

Також, діти, чиї матері зазнали сильного стресу під час вагітності, мають нижчі показники IQ.  Якщо ж матір з якихось причин мала високий рівень тестостерону, то дитина матиме більш чоловічий тип мозку - меншу схильність до емпатії, наприклад.

Влаштовані по-різному

Анатомія мозку показує, що чоловіки і жінки справді є різними, але еквівалентними.

Мозок жінок є непропорційно меншим, ніж в чоловіків. Це вважають еволюційним пристосуванням задля енергозбереження. Зате нейрони в жінок організують складніші мережі, і це повністю компенсує розмір.

Мозок чоловіків має більше зв’язків в межах кожної з півкуль головного мозку, але в жінок права і ліва  півкулі поєднанні більшою кількістю контактів. Іншими словами, мозок жінок є функціонально симетричнішим, ніж в чоловіків.

Мозочок це частина мозку, що відповідає за пам’ять і навчання рухам. В  чоловіків він складніше організований, ніж в жінок. Але при цьому, жінки мають кращу дрібну моторику.

Стать і ґендер мозку

Мозок трансґендерних людей в деяких ділянках відрізняється від мозку і типових чоловіків, і типових жінок. Але подекуди він нагадує мозок того ґендеру, із яким вони себе співвідносять.  Деякі ділянки мозку цисґендериних, але маскулінних жінок більше нагадують мозок чоловіків. Мозок чоловіків і лесбійок реагує на жіночу вроду  однаковими реакціями збудження. Науковці вважають, що відношення себе до певного ґендеру,  чоловіча або жіноча “схема” мозку сформовані вже від народження.

Також, люди є різними самі по собі. Адже на нас вплинув унікальний набір гормонів, обставин і досвідів.  Автор статті про роль гормонів у формуванні мозку проф. M. M. McCarty каже, що в кожної людини своя мозаїка маскулінізованих та фемінізованих ділянок мозку, і що неможливо говорити про чоловічі чи суто жіночі мізки. Але це стосується передусім статевої і соціальної поведінки, але ніяк не розумових здібностей.  Вони не мають залежності від ґендеру.

А ще протягом життя статеві гормони здатні впливати на роботу мозку і змінювати поведінку в залежності від контексту. Мозок це пластична структура, і його постійно змінює досвід.

Чи є якісь розбіжності в  жіночих і  чоловічих здібностях?

Науковці активно вивчають межі, закладені генетикою і вихованням. Стать або ґендер визначають передусім статеву, батьківську і соціальну поведінку та емоційність. Але розумові здібності визначаються не лише генетикою та вихованням.  На кожного із нас вплинула велика кількість унікальних обставин і чинників, і зробило наш мозок та здібності неповторними.

Науковці сходяться в тому, що для найкращого розвитку інтелекту та емоційності дитини слід створити їй безпечне і сприятливе середовище та добрий емоційний зв’язок з батьками.